Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Οκτ-2020 00:05

  Ο νέος νόμος για την ψηφιακή διακυβέρνηση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Χριστόπουλου

  Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υλοποιεί την "επανάσταση” του αυτονόητου. Το Ψηφιακό Κράτος που σταδιακά, αλλά με ταχείς ρυθμούς, θεμελιώνεται, διευκολύνει την καθημερινότητα  χιλιάδων συμπολιτών μας, δίνοντας ένα καίριο χτύπημα στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού στο αίτημα των πολιτών να "φτιάξει κράτος” γίνεται πράξη μέρα με τη μέρα. Μια τέτοια διαδικασία όμως απαιτεί, πέρα από τεχνολογικές και ανάλογες θεσμικές παρεμβάσεις, οι οποίες, ενώ δεν απολαμβάνουν πάντα τα φώτα της δημοσιότητας, ξεκλειδώνουν τις διοικητικές δυνατότητες, ώστε να υλοποιηθεί ο αναγκαίος ψηφιακός μετασχηματισμός. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν για παράδειγμα, η δημιουργία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και σημαντικές νομοθετικές τομές για τη διαλειτουργικότητα ή τη διαχείριση των δεδομένων. 

  Η επιτάχυνση του ψηφιακού και διοικητικού εκσυγχρονισμού του κράτους και της χώρας, όμως απαιτεί ακόμα βαθύτερες θεσμικές παρεμβάσεις. Η ευρύτατη πλειοψηφία που πήρε ο νόμος 4727/2020 για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες, επιβεβαιώνει πως ο δρόμος προς τη νέα ψηφιακή εποχή, είναι ένας δρόμος που ως χώρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην τον διανύσουμε. Ο νέος νόμος βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες ανάγκες.

  Πρώτον, η ανάγκη για διαφάνεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών στον ψηφιακό κόσμο. Ο νόμος ακολουθεί μια πρακτική καλής νομοθέτησης, κατά την οποία ο πολίτης, όταν επιθυμεί να λάβει γνώση του τι ισχύει σε κάποιον τομέα πολιτικής, δεν πρέπει να ψάχνει σε μια πανσπερμία ρυθμίσεων, αλλά αντιθέτως να προστρέχει σε ένα βασικό κείμενο. Υπό αυτή την έννοια, ο νόμος για την "Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες" αποτελεί ένα "νομοθετικό συμμάζεμα" κατά το οποίο συγκεντρώνονται σε ένα κείμενο και εκσυγχρονίζονται όλες τις διατάξεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, προσθέτοντας παράλληλα νέες.

  Δεύτερον, η ανάγκη καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. Στο νόμο συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που ξεκλειδώνουν τη δυνατότητα της δημόσιας διοίκησης να απλουστεύει και να ψηφιοποιεί τις διαδικασίες της, τόσο εσωτερικά, όσο και σε σχέση με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Οι διατάξεις για την ψηφιακή διακίνηση εγγράφων, τις ψηφιακές υπογραφές και το Μητρώο Διαδικασιών αποτελούν παραδείγματα αυτής της στρατηγικής. Εξάλλου, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με τεχνολογικά μέσα απαιτεί σαφή θεσμική θωράκιση προκειμένου να υλοποιηθεί.

  Τρίτον, η ανάγκη για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη. Πέραν της επιδίωξης για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, στο νόμο συμπεριλαμβάνονται σημαντικές διατάξεις με έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα. Τα ανοιχτά δεδομένα του δημοσίου, βασικό στοιχείο για την παραγωγή πολλών καινοτόμων προϊόντων από  νεοφυείς επιχειρήσεις, διευρύνονται με την ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας, ένα σχεδόν χρόνο πριν την προθεσμία ενσωμάτωσης. Παράλληλα, δημιουργείται το Ταμείο Φαιστός, για την στήριξη της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτόμων επιχειρήσεων τεχνολογίας, μέσω των πόρων  από τη δημοπρασία του φάσματος για τα νέα δίκτυα. Επιπλέον, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα της πιλοτικής εφαρμογής  των καινοτόμων προϊόντων τους αφ’ ενός μεν σε πραγματικές συνθήκες, παρέχοντάς τους ένα μικρό δοκιμαστικό φάσμα 5G, και αφ’ ετέρου σε φορείς του Δημοσίου.

  Εμπιστοσύνη, διαφάνεια, ανάπτυξη, ευημερία είναι έννοιες που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της προσπάθειάς μας για μια προηγμένη ψηφιακή κοινωνία. Και ο νόμος για την "Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες", θέτει τους θεσμικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα χτιστεί η ψηφιακή Ελλάδα και το νέο ψηφιακό κράτος. Ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα που προστατεύει παράλληλα, την κοινωνική συνοχή και τα δικαιώματα των πολιτών. Δεν είναι πολλές οι στιγμές που το Ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει συναινέσει σε τέτοιες, ευρείας κλίμακας και βαρύνουσας σημασίας μεταρρυθμίσεις. Για το λόγο αυτό η ευρύτατη πλειοψηφία στην ψήφιση του νομοσχεδίου επιβάλει σε όλους μας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την υποχρέωση να κινηθούμε ακόμα πιο δυναμικά και γρήγορα για την είσοδο της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή.

  * O κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος είναι Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ