Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 26-Σεπ-2020 08:38

  Κορονοϊός: Μας δυσκολεύουν όσα δεν προβλέψαμε

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Ο φόβος μπροστά στο άγνωστο ήταν ο κύριος λόγος που η Ελλάδα πήγε εξαιρετικά καλά στην πρώτη φάση της πανδημίας που ξεκίνησε στα τέλη του 2019 στη Wuhan της Κίνας, τον Ιανουάριο έφθασε στην Ευρώπη και λίγο αργότερα εγκαταστάθηκε στη χώρα μας.  

  Ήταν βέβαια μια αναγνωρισμένη ελληνική επιτυχία η αντιμετώπιση της επιδημίας από την Πολιτεία, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, διότι εκτός του φόβου των πολιτών, οι μηχανισμοί του κράτους αντέδρασαν τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με τους αντίστοιχους άλλων χωρών που σε κάθε περίπτωση ολιγώρησαν. Κατά τ’ άλλα, διαπιστώνεται εύκολα πως  κινηθήκαμε στα ίδια πλαίσια και με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι οι υπόλοιποι... Δεν κάναμε τίποτα που να φαντάζει διαφορετικό ή κάτι επαναστατικό και καινοτόμο... Αυτό που σίγουρα μπορεί να πιστωθεί ως επιτυχία της επιστημονικής ομάδος που επιλέχτηκε για να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση που ξέσπασε εντελώς ξαφνικά από το πουθενά είναι ότι τα όποια μέτρα λάβαμε, τα λάβαμε νωρίτερα και μπράβο μας! Σίγουρα δεν υπάρχει άνθρωπος, ακόμα και ο πλέον κακοπροαίρετος, που να μπορεί να αμφισβητήσει ή να μειώσει αυτή την επιτυχία. Ήταν όντως μια πρωτιά στην Ευρώπη, την οποία δεν κερδίσαμε τυχαία, αλλά μέσω μεθοδευμένης δουλειάς, επιστημονικής επάρκειας της ομάδας κρούσης και  μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης της πορείας της πανδημίας, τόσο εντός της χώρας, όσο και πέριξ αυτής.

  Υπήρξαν όμως και λάθη, τα αποτελέσματα των οποίων είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε σήμερα, μιας και μάλλον σε αυτά οφείλεται η γέννηση του κινήματος των αρνητών της μάσκας. Τα λάθη αυτά δεν έγιναν από την Ελλάδα, αλλά οφείλονται στην ανεπάρκεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης και στην ανικανότητά του να προβλέψει σε χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας. Έδωσε λανθασμένες οδηγίες, παραπληροφόρησε αρκετά τον κόσμο και ανάγκασε τα κράτη να προσαρμοστούν σ’ αυτές. 

  Έτσι, φθάσαμε στο σημείο, οι επιστήμονες που τώρα προσπαθούν απεγνωσμένα να πείσουν τους πολίτες για την αναγκαιότητα της μάσκας,  να είναι οι ίδιοι με εκείνους, που λόγω της τότε έλλειψης μασκών σε παγκόσμιο επίπεδο, σε καθημερινή βάση και μέσω των αβάσιμων επιχειρημάτων του ΠΟΥ, πάσχιζαν να πείσουν τους πολίτες για το ακριβώς αντίθετο, ξεπερνώντας πολλές φορές τα όρια της αντιεπιστημονικής υπερβολής, συκοφαντώντας τη μάσκα και χαρακτηρίζοντας την ακόμα και.. ιδιαίτερα επικίνδυνη, για τους μη επαγγελματίες της υγείας. Απέτρεψαν δηλαδή τον κόσμο να φοράει μάσκα, με τις ευλογίες του ΠΟΥ.

  Βέβαια τότε, μέσα στη δίνη του απόλυτου lockdown, η ζημιά δεν ήταν μεγάλη και σχεδόν δεν φάνηκε. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει... ο κόσμος είναι έξω, τα μαγαζιά είναι ανοικτά, το ίδιο και τα σχολεία... αλλά αρκετοί πολίτες αρνούνται πεισματικά να φορέσουν τη μάσκα, μην πιστεύοντας στην αναγκαιότητά της, παπαγαλίζοντας τα λόγια με τα οποία κάποιοι δαιμονοποίησαν τη χρήση μάσκας στο πρόσφατο παρελθόν, που απέχει μόλις μερικούς μήνες από το σήμερα. 

  Οι όποιες παρερμηνείες και τα όποια λάθη γίνανε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να διορθωθούν πάση θυσία και με κάθε τρόπο. Είναι άκρως επιτακτική η ανάγκη, να αναγνωριστούν τα λάθη και τα προβλήματα που προέκυψαν εξ αυτών και να γίνουμε πιο  ρεαλιστές, ειλικρινείς και αληθινοί...

  Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι: τι κάνουμε τώρα, που η κατάσταση κατά κάποιον τρόπο ξεφεύγει; Πώς θα αντιμετωπίσουμε την τότε παραπληροφόρηση του ΠΟΥ,  καθώς τις ανακρίβειες που τότε ειπώθηκαν και που δυστυχώς γίνανε γκραβούρες στο υποσυνείδητο μερίδας πολιτών, που τώρα αμφισβητούν...  ακόμα και αυτή την ίδια την ύπαρξη του κορονοϊού;

  Για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική αυτή βόμβα τους επόμενους μήνες, πρέπει ριζικά να αλλάξουν κάποια πράγματα. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αν πρώτα δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε εμείς και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις και τις προκλήσεις  -ο τρόπος δηλαδή που αντιδρούμε! 

  Η πανδημία ξεκινά μόλις τώρα. Οτιδήποτε μας θέτει σε κίνδυνο, πρέπει να το εξουδετερώσουμε τάχιστα και αποτελεσματικά, πριν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Σε ένα πόλεμο, οι κανόνες και οι νόμοι πρέπει να μετουσιώνονται σε πυγμή και δράση... και η πανδημία είναι πόλεμος με έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό, που χτυπάει εκεί που ούτε να το φανταστεί κανείς, μπορεί! Κυρίως όμως πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια στους πολίτες και να μην διστάζουμε να παραδεχόμαστε τα όποια λάθη! Η γνώση και η εμπειρία δημιουργείται  από λάθη... αλλά λάθη χρήσιμα, που μπορούν να οδηγήσουν σε σπουδαία επιτεύγματα, που θα κάνουν θαύματα.,, και στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, σίγουρα θα σώσουν και πολλές ζωές και βέβαια την Εθνική οικονομία. 

  Σε κάθε περίπτωση όμως δεν βλέπω τον τρόπο να αποφευχθεί το lockdown, όσο εμείς οι πολίτες -ο καθένας με τον τρόπο του- αρνούμεθα να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα του σήμερα.  Ο Οκτώβριος έφθασε, ο χειμώνας περιμένει στη γωνία, το εμβόλιο αργεί, το ίδιο και τα εξειδικευμένα φάρμακα, αλλά οι δυστυχώς απειθάρχητοι παραμένουν στον κόσμο τους, έχοντας αναγάγει την άρνηση σε ιδεολογία. 

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaros

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ