Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Σεπ-2020 00:05

  Τελικά διατάχθηκε έρευνα για το φιάσκο με τις μάσκες;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λέανδρου Τ. Ρακιντζή

  Η συντριπτική μερίδα της κοινής γνώμης, ανεξαρτήτως  πολιτικής τοποθετήσεως, εκφράζει την άποψη ότι η Δημόσια Διοίκηση παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές και από την παρούσα κυβέρνηση προσπάθειες βελτιώσεως και  εκσυγχρονισμού της  εξακολουθεί να  παραμένει  ο μεγάλος ασθενής. Η άποψη αυτή με την οποία σε μεγάλο βαθμό συντάσσομαι στηρίζεται κυρίως στο γεγονός, ότι οι ρυθμοί λειτουργίας της Δ.Δ. δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής μας και των πολιτών,  που την καθιστούν μη αποτελεσματική. Εκτός του ότι σε πολλές περιπτώσεις  παρουσιάζονται συμπτώματα κακοδιοίκησης και διαφθοράς.

  Ο δημόσιος τομέας της χώρας μας πάσχει κυρίως λόγω της κακοδιοίκησης που συνίσταται στην μη εκτέλεση του υπηρεσιακού καθήκοντος από κάποιους δημοσίους υπαλλήλους ενίοτε λόγω μακροχρόνιας αδιαφορίας ή ευθυνοφοβίας ή λανθασμένης επιλογής με πολιτικά και όχι αξιοκρατικά κριτήρια ατόμων σε θέση ευθύνης, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της θέσεως τους.

  Τα φαινόμενα αυτά είναι καθημερινά και διαχρονικά, κάποια καταγγέλλονται δημόσια χωρίς όμως να εντυπωσιάζουν κανένα επειδή έχουμε αποδεχτεί όλοι ως θεμιτή τη λειτουργία του πελατειακού κράτους. Η πρακτική αυτή έχει πολύ επιβλαβείς επιπτώσεις. Καθιστά το κράτος αναποτελεσματικό σε κατεπείγουσες καταστάσεις,  μειώνει το κύρος του ως αξιόπιστου θεσμού και προκαλεί επιπλέον δαπάνες στη σημερινή  δύσκολη εποχή.

  Σαφώς στις παραπάνω περιπτώσεις υπάρχει ευθύνη, πειθαρχική όταν  πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους ή πρόσωπα που υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, πολιτική για τα πολιτικά πρόσωπα ή για αυτά που κατέχουν ειδικές θέσεις, ποινική εάν διέπραξαν ποινικό αδίκημα και αστική, εάν ζημίωσαν το δημόσιο από πρόθεση ή βαρεία αμέλεια.

  Για τα μέλη των επιτροπών υπάρχει ένα πρόβλημα επειδή διαχέεται η ευθύνη και ενδεχομένως υπάρχει για καθένα από αυτά διαφορετικό νομικό καθεστώς. Φυσικά για να αναζητηθούν ευθύνες πρέπει αυτές να τεκμηριωθούν  από μία  έκθεση ελέγχου, που θα διαταχθεί από τον αρμόδιο υπουργό ή τη νέα αρχή της Διαφάνειας.

  Για να καταστεί δυνατόν να λειτουργήσουν τα δημόσια σχολεία σε εποχή πανδημίας κορονοϊού έπρεπε να ληφθούν μέτρα προστασίας των μαθητών. Ένα από αυτά ήταν η χορήγηση από το Δημόσιο μασκών. Προς τούτο κατόπιν διαγωνισμού το Δημόσιο προμηθεύτηκε μάσκες από ιδιώτες κατασκευαστές, οι οποίες όταν διατεθήκαν στα σχολεία διαπιστώθηκε ότι ήταν υπερμεγέθεις και κάλυπταν ολόκληρο το πρόσωπο των παιδιών.

  Το θέμα πήρε διαστάσεις και εξελίχθηκε σε διασκευαστική παρωδία στις αναρτήσεις μετά φωτογραφιών στο διαδίκτυο. Αμέσως η διάθεση των μασκών σταμάτησε και δόθηκε παραγγελία για την κατασκευή μασκών σε κανονικές διαστάσεις, αλλά για μία ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε η μη αποτελεσματικότητα  του Δημοσίου  να παραγάγει  σωστό έργο.

  Η Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας  με ανακοίνωση της επιρρίπτει τις ευθύνες για την αστοχία στο ότι οι αρμόδιες επιτροπές, που σημαίνει διάχυση ευθύνης, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και  εκπαιδευτικών.

  Οι διαστάσεις αυτές είναι σύμφωνες  με τις διεθνείς προδιαγραφές, πλην όμως αφορούσαν το μέγεθος του υφάσματος πριν από τη  συρραφή  και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής  και τελικής  διάστασης δεν ήταν σαφής με αποτέλεσμα να έχει μέγεθος  μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου. Με την ανακοίνωση αυτή  το Δημόσιο ομολογεί την ευθύνη  του, που συνίσταται ότι δεν έδωσε στον κατασκευαστή των μασκών σαφείς οδηγίες.

  Μήπως λοιπόν αντί τις οδηγίες να τις δίνουν οι επιτροπές, που ενδεχομένως ο αρμόδιος υπάλληλος  να μην γνώριζε αρκετά αγγλικά, ώστε να διαβάσει σωστά τις διεθνείς προδιαγραφές, θα ήταν καλύτερα να προσλάβουν μία μοδίστρα, που με το μάτι θα έβλεπε τη διαφορά αμέσως.

  Εκείνο που δεν μας είπε η παραπάνω ανακοίνωση είναι εάν διατάχθηκε έρευνα για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών και εάν το δημόσιο υπέστη ζημία από την προμήθεια των ακαταλλήλων μασκών. Η μείωση όμως του κύρος του Δημοσίου είναι δεδομένη.

  * Ο κ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ