Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Αυγ-2020 08:37

  Μπορούμε να τα καταφέρουμε

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες ήταν 78, και πολύ μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα,  με αποτέλεσμα να σημάνει κόκκινος συναγερμός από εκείνους που προσπαθούν να συντονίσουν την εθνική προσπάθεια για την ανάσχεση της πανδημίας που ποτέ δεν σίγησε, αλλά τώρα φαίνεται πως επανέρχεται δριμύτερη να πάρει πολλές και πολλούς που της ξέφυγαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος.

  Η έκρηξη των κρουσμάτων που προκάλεσε ο κορονοϊός SARS-CoV2 στην Ελλάδα χθες Παρασκευή, τελευταία μέρα του Ιουλίου, πρέπει όλους μας να μας προβληματίσει, και η πολιτεία από την άλλη να λάβει τα μέτρα εκείνα που επιβάλλονται λόγω των καταστάσεων. Αλλιώς τα πράγματα θα ξεφύγουν... τα κρούσματα θα είναι τόσο πολλά, οι ΜΕΘ δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα νοσούν και τότε, πώς αλήθεια θα το μαζέψουμε;

  Η Ελλάδα, κατά την άποψή μου, βρίσκεται ακόμα στο "πρώτο κύμα” του ιού SARS-CoV2, που προκαλεί τη λοίμωξη  Covid-19. Ακούτε διάφορους να λένε... "Προχωρούμε σε ένα δεύτερο κύμα”, αλλά το δεύτερο κύμα δεν έχει έρθει ακόμα!

  Για να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα, ο αριθμός των μολύνσεων Covid-19 θα έπρεπε να φτάσει σε χαμηλά μονοψήφια νούμερα για αρκετές εβδομάδες, πράγμα που ποτέ δεν συνέβη, αλλά μόλις η πολιτεία και οι πολίτες χαλάρωσαν, οι αριθμοί των κρουσμάτων πήραν την ανιούσα.

  Μετά από αυτή την υποθετική ύφεση, που θα σηματοδοτούσε το τέλος του πρώτου κύματος, ένα "δεύτερο κύμα" θα εμφανιζόταν όταν ο ιός θα επέστρεφε ή όταν αναπτυσσόταν ένα νέο στέλεχος - μια νέα μετάλλαξη του ιού. Για παράδειγμα, ο ιός της γρίπης H1N1 πυροδοτεί την εμφάνιση της γρίπης περίπου την ίδια εποχή με αιχμή τον χειμώνα κάθε χρόνο, αν και το στέλεχος του συγκεκριμένου ιού μπορεί να διαφέρει από εκείνο του προηγούμενου έτους.

  Το επόμενο κύμα του Covid-19 θα είναι εξαιρετικά απρόβλεπτο, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά για τον ιό που ακόμα  δεν γνωρίζουμε... Το δεύτερο αυτό κύμα θα εξαρτηθεί από την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά μας όταν εμφανίζονται εστίες λοίμωξης, να διαθέτουμε τα κατάλληλα λογισμικά ελέγχου, τον σχεδιασμό κρίσεων, το ανθρώπινο δυναμικό για την ανίχνευση επαφών την ταυτοποίησή τους και τελικά την απομόνωσή τους. Αν το αυτό δεν συμβεί, είναι αναπόφευκτο ότι ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο θα έρθει να μας κάνει τη ζωή δύσκολη, να μας ταλαιπωρήσει και να πάρει τη ζωή πολλών αγαπημένων μας.

  Ένα πιθανό, όπως φαίνεται, δεύτερο κύμα θα ήταν παρόμοιο με αυτό που βιώσαμε τον χειμώνα προς άνοιξη του 2020, αλλά θα μπορούσε εν δυνάμει να είναι πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθεί το φθινόπωρο, όταν οι άνθρωποι θα έχουν κουραστεί και απαυδήσει από τα μέτρα που λαμβάνονται. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, ήδη έχουν κουραστεί και δεν πειθαρχούν συνειδητά όπως τους προηγούμενους μήνες. Είναι λογικό ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να πειθαρχήσουν στα ίδια μέτρα πρόληψης που εφαρμόστηκαν στο πρώτο κύμα, όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση, και καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε από τώρα, μιας και τα περιθώρια στενεύουν κάθε μέρα που περνά!

  Η ανησυχία ότι η Covid-19 θα μπορούσε να επιστρέψει ως δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, με αποκορύφωμα τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο, που όμως συμπίπτει με την εποχή της γρίπης, είναι υπαρκτή. Ένα δεύτερο κύμα κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης θα μπορούσε ενδεχομένως να "φρακάρει" το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και, σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση, θα υπήρχε  ένα μεγάλο πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε, τη στιγμή που οι άνθρωποι θα στείλουν στο σχολείο τα παιδιά τους και θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά, έστω και αν ακολουθούν μέτρα προστασίας. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση. 

  Είτε βλέπουμε μια πιθανή επιστροφή της πανδημίας με ένα δεύτερο βίαιο κύμα, είτε όχι, σίγουρα θα επηρεαστούμε, τουλάχιστον εν μέρει από το πόσο καλά εφαρμόζουμε  τα μέτρα καταπολέμησης του SARS-CoV2, όπως η κοινωνική απόσταση, η χρήση χειρουργικής μάσκα και το σωστό πλύσιμο των χεριών. Έτσι, μπορεί να είμαστε σε θέση να επηρεάσουμε την αλλαγή στο πόσο ψηλά μπορεί να φθάσει η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας.

  Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε εξάρσεις και υφέσεις που θα σχετίζονται με το πόσο καλά και υπεύθυνα η κυβέρνηση θεσμοθετεί και οι πολίτες εφαρμόζουν μέτρα πρόληψης, και βέβαια, το ιδεατό θα ήταν να εμφανιστούν σύντομα ένα ή περισσότερα αποτελεσματικά εμβόλια και εξειδικευμένα για τον συγκεκριμένο ιό φάρμακα.

  Η ερώτηση που εύλογα τίθεται είναι τι μπορεί να κάνουμε τώρα για να αποτρέψουμε περιπέτειες. Η απειλή ενός δεύτερου κύματος είναι πολύ σοβαρή και θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή πολλών εξ ημών  και την οικονομική ευημερία ακόμα περισσότερων! Πολλοί συμπολίτες μας όμως δεν φαίνεται να κάνουν αυτούς τους απλούς συνειρμούς.

  Λοιπόν, ας δούμε τώρα τι μπορούμε να κάνουμε.

  Θα πρέπει να συνεχίσουμε να κρατάμε συνειδητές αποστάσεις από τους άλλους, όσο κοντινοί μας άνθρωποι και αν είναι κάποιοι εξ αυτών και να εξασκηθούν σοβαρά στην υγιεινή των χεριών. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό εξ όλων είναι είναι να φοράμε χειρουργική μάσκα όταν βγαίνουμε εκτός σπιτιού, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους. Μην ακούτε τι λέγεται! Δεν ισχύει! Οι υφασμάτινες μάσκες είναι σαν να προσπαθεί κανείς να εμποδίσει μια γάτα να μπει από τα κάγκελα σε ένα ισόγειο μπαλκόνι! Οι υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν ούτε από... τα κουνούπια. Πώς να εμποδίσουν τον ασύλληπτα μικροσκοπικό ιό που μπορεί να περάσει ακόμα και μέσα από FFP2 και FFP3 μάσκες! Μόνο πολύ ειδικές συνθετικές μάσκες, κατασκευασμένες από ειδικούς μπορούν να προσφέρουν προφύλαξη, αλλά οι περισσότεροι εξ ημών δεν γνωρίζουν καν πού και πώς να ψάξουν για να τις βρουν!

  Αν λοιπόν όλοι χρησιμοποιούσαμε χειρουργική μάσκα συνεχώς, θα μειωνόταν δραματικά η μετάδοση του ιού και θα είχαμε πιθανότητες να αποτρέψουμε την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος του ιού για τουλάχιστον τους επόμενους 18 μήνες.

  Από αυτόν τον ιό δεν μπορούμε να μολυνθούμε, εκτός αν τον εισπνεύσουμε ή αν αγγίξουμε μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια αγγίξουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας! Εάν αποτρέψουμε την εισπνοή του ιού φορώντας μάσκες ή και ασπίδες προσώπου, αλλά και την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες (συνειδητά μάθουμε να μην αγγίζουμε με μη καθαρά χέρια το πρόσωπό μας), και κρατάμε αποστάσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μολυνθούμε, πράγμα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη απ’ όλους μας!

  Εν κατακλείδι, φίλες και φίλοι, εκτός από τη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης και τη χρήση μάσκας όταν βγαίνουμε από το σπίτι, αξίζει να προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε και ευαισθητοποιήσουμε όσους συμπολίτες μας μπορούμε, ώστε να αγοράσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, μέχρι να είναι διαθέσιμο κάποιο εμβόλιο για την πρόληψη και εξειδικευμένα φάρμακα για τη θεραπεία της λοίμωξης. 

  Επειδή όμως η Ελλάδα φημίζεται για τα λαμπρά μυαλά που διαθέτει, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω πως ελληνική ερευνητική ομάδα στην Αθήνα κατάφερε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, εφαρμόζοντας πέντε διαφορετικές τεχνολογίες, να δημιουργήσει εξειδικευμένη συσκευή-παγκόσμια πατέντα, που είναι σε θέση να εξολοθρεύσει οποιονδήποτε ιό, συμπεριλαμβανομένου και του SARS-CoV2, που ίπταται ως αερόλυμα σε εσωτερικούς χώρους - το "Kelyphos Virus Shield”. 

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaros

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ