Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιουν-2020 00:13

  Προκαταβολή φόρου: Τα σενάρια μείωσης και το παράδειγμα της Κύπρου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Νίκου Σιακαντάρη και Δημήτρη Δημήτρης ΜωραλόγλουΜωραλόγλου

  Με ολοένα και περισσότερους φορολογούμενους να ετοιμάζουν τη δήλωση εισοδήματός τους, η προθεσμία υποβολής των οποίων έχει παραταθεί– τουλάχιστον – έως τις 29 Ιουλίου, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός ο ακριβής τρόπος μείωσης του ποσοστού προκαταβολής φόρου που θα κληθούν να καταβάλουν, όσοι τουλάχιστον από αυτούς εμφάνισαν κέρδη την χρήση 2019. Σύμφωνα με τις έως σήμερα πληροφορίες:

  το οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών προτίθεται να εφαρμόσει ευρέως το αρ.70 Ν.4172/2013, σύμφωνα με το οποίο φορολογούμενος του οποίου το εισόδημα κατά την τρέχουσα χρήση αναμένεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 25% δύναται με αίτησή του στην αρμόδια ΔΟΥ να ζητήσει τη βεβαίωση προκαταβλητέου φόρου σε ποσοστό μικρότερο του 100% που ισχύει γενικά, λαμβάνοντας ενδεικτικά υπόψη στοιχεία σχετικά με τη μεταβολή των ακαθάριστων εσόδων, δαπανών, μεικτού κέρδους κ.λπ.

  Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση και ενδεχομένως να καταβάλουν τις πρώτες δόσεις του ποσού που θα βεβαιωθεί προς είσπραξη, προτού διενεργηθεί νέα εκκαθάριση, μειώνοντας το ποσό των δόσεων που θα απομένουν

  Η φορολογική Διοίκηση θα λάβει υπόψη της δεδομένα που θα αντλήσει από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ περιόδου 1.1 έως 30.6 και την εφαρμογή "τα έσοδά μου" της πλατφόρμας www.aade.gr/mybusinesssupport προκειμένου να προσδιορίσει το ποσοστό μείωσης των εσόδων κάθε "πληττόμενης" ή "κλειστής" επιχείρησης σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τις λίστες ΚΑΔ που ίσχυαν για την εφαρμογή των υπόλοιπων μέτρων από τον Μάρτιο έως σήμερα.

  Αναλόγως του ποσοστού μείωσης εσόδων θα χορηγηθεί οριζόντια μείωση της οφειλόμενης προκαταβολής, η οποία αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 30% έως το πολύ 50%, και αυτό γιατί η προκαταβολή φόρου απέδιδε έως πέρισυ περίπου 2,4 δισ., φέτος το σχετικό κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό είχε ήδη μειωθεί – προ κορονοϊού - σε 2 δισ. (εξαιτίας της μείωσης του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων από 29% σε 24%) ενώ η περαιτέρω μείωσή της θα στερήσει από τα κρατικά ταμεία μερικές ακόμα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

  Το παράδειγμα της Κύπρου

  Στην Κύπρο εφαρμόζεται ένα τελείως διαφορετικό σύστημα καταβολής του φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις καταβάλουν κατά μεγάλο ποσοστό τον φόρο της τρέχουσας χρήσης σε δύο δόσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ δεν προκαταβάλουν φόρο για τα κέρδη της επόμενης χρήσης, τα μεγέθη της οποίας καμία σχέση μπορεί να μην έχουν με την προηγούμενη.

  Πιο συγκεκριμένα, κάθε φορολογούμενος εκτιμά τα αναμενόμενα κέρδη της τρέχουσας χρήσης έως την 31η Ιουλίου και καταβάλει έως την ίδια ημερομηνία το 50% του φόρου που θα προέκυπτε επί των αναμενόμενων κερδών.

  Έπειτα, του παρέχεται η δυνατότητα να προβεί σε διόρθωση της εκτίμησής του έως την 31η Δεκεμβρίου και να καταβάλει έως την ίδια ημερομηνία το υπόλοιπο ποσό φόρου βάσει της αρχικής ή διορθωμένης εκτίμησής του.

  Κατά την υποβολή της οριστικής δήλωσης εισοδήματος, τυχόν πιστωτική διαφορά επιστρέφεται στον φορολογούμενο ενώ τυχόν χρεωστική διαφορά καταβάλλεται επιπλέον έως την 31η Ιουλίου του επόμενου έτους. Αν η διαφορά μεταξύ της εκτίμησης του φορολογούμενου και του τελικού φόρου προς καταβολή είναι μεγαλύτερη του 25% του επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο ίσο με το 10% της διαφοράς.

  Παράδειγμα

  Εταιρεία στην Κύπρο τον Ιούλιο 2020 εκτιμά ότι θα έχει ετήσια φορολογητέα κέρδη 20.000 ευρώ, υποβάλει προσωρινή δήλωση σύμφωνα με τα παραπάνω και προκαταβάλει φόρο χρήσης 2020 ποσού 20.000 * 12,5% * 50% = 1.250 ευρώ. Τον Δεκέμβριο 2020 επανεκτιμά τα φορολογητέα κέρδη σε 30.000 ευρώ και καταβάλει επιπλέον φόρο 30.000 * 12,50% - 1.250 = 2.500, έχει δηλαδή προκαταβάλει συνολικό ποσό 3.750 ευρώ.

  Αν με την οριστική δήλωση τα φορολογητέα κέρδη ανέλθουν σε 25.000 ευρώ, του επιστρέφεται ο επιπλέον φόρος που έχει προκαταβληθεί, ποσού 625 ευρώ
  Αν με την οριστική δήλωση τα φορολογητέα κέρδη ανέλθουν σε 35.000 ευρώ, καταβάλει  επιπλέον 5.000 * 12,5% = 625 ευρώ
  Αν με την οριστική δήλωση τα φορολογητέα κέρδη ανέλθουν σε 50.000 ευρώ καταβάλει έντοκα επιπλέον 20.000 * 12,5% = 2.500 ευρώ και επιπλέον του επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 * 10% = 250 ευρώ, καθώς ο φόρος που προέβλεψε και προκατέβαλε (3.750 ευρώ) είναι μικρότερος του οριστικού φόρου (6.250 ευρώ) κατά 40%. 

  * Ο κ. Νίκος Σιακαντάρης είναι Managing Partner, Andersen Tax Greece

  * Ο κ. Δημήτρης Μωραλόγλου είναι Tax Associate, Andersen Tax Greece
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ