Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 20-Ιουν-2020 08:11

  Να καταργηθούν οι υπολογιστές και τα laptop

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Ήταν το μακρινό 2015, όταν οι ξένοι ανακάλυπταν ξαφνικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Άνγκελα Μέρκελ είχε βέβαια φροντίσει προηγουμένως να στείλει τους συνεργάτες της σε ειδική μυστική αποστολή, ώστε να μπορέσει να καταλάβει τι ήταν αυτοί οι περίεργοι "ριζοσπάστες αριστεροί”, που ήθελαν (λέει) να καταργήσουν τα μνημόνια και απειλούσαν (λέει) ότι δεν θα διστάσουν ακόμα και να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ, αν δεν βρεθεί λύση στο χρέος.

  Ακολούθησε, με την κυβερνητική αλλαγή, εκείνο το απίθανο ραντεβού με την ίδια την Καγκελάριο, όπου συνέβησαν τα γνωστά ευτράπελα -που αφηγείται η Ελένη Βαρβιτσιώτη στο βιβλίο της "Η Τελευταία Μπλόφα", εκδόσεις Παπαδόπουλος- με τον φάκελο με τα θέματα της συνάντησης που είχε χαθεί και αμήχανοι οι υπουργοί ρωτούσαν ο ένας τον άλλο, και ο άλλος τον Τσίπρα, "πού στο διάολο είναι ο φάκελος” και ποιος τον έχει πάρει... Την προετοιμασία της συνάντησης, αν θυμάστε, είχε προσπαθήσει να οργανώσει ο τότε επικεφαλής του Eurogroup, Τόμας Βίζερ, με παταγώδη αποτυχία, αφού κανείς από το περίφημο "επιτελείο” δεν είχε φροντίσει να δώσει σημασία στις επισημάνσεις του Αυστριακού οικονομολόγου, ούτε να πάρει σημειώσεις και όλοι το είχαν ρίξει στο κρασί και στα ανέκδοτα, σε γεύμα στο σπίτι του Βαρουφάκη. Παιδική χαρά.

  Σε κάθε περίπτωση, παρά τον "εξωτικό” χαρακτήρα του τσούρμου της αριστεράς, οι ξένοι είχαν καταλήξει στο τέλος -αφελώς- ότι ναι μεν πρόκειται για παλαιομοδίτες κομμουνιστές, ερασιτέχνες και άπειρους, αλλά σε κάθε περίπτωση -πίστευαν πάλι αφελώς- ήταν αποφασισμένοι να αλλάξουν τις πελατειακές δομές και την επιρροή των ολιγαρχών στη διακυβέρνηση της χώρας. Και επειδή ακριβώς ήταν εκτός συστήματος, μπορούσαν να προωθήσουν εκσυγχρονισμούς, που το παλαιό πολιτικό σύστημα, διαπλεκόμενο χρόνια με ομάδες επιρροής, δίσταζε.

  Η εξέλιξη έδειξε πόσο μακριά νυχτωμένοι ήταν οι ξένοι σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλοί είναι οι ξένοι εμπειρογνώμονες, αλλά ακόμα καλύτερα να γνωρίζεις τον Σκουρλέτη και τον Φίλη από τα φοιτητικά σου χρόνια. Ας ρωτούσαν...

  Η νέα διακυβέρνηση έδειξε πολύ σύντομα πόσο παλιά ήταν. Υιοθέτησε τις πελατειακές πρακτικές των παλαιότερων κομμάτων και φόρτωσε το Δημόσιο με χιλιάδες μετακλητούς. Οι ολιγάρχες φρόντισαν εγκαίρως να αποκαταστήσουν στενές σχέσεις με τη νέα εξουσία και η νέα εξουσία βολεύτηκε με τα κότερα και τους νέους φίλους. Και οι business συνέχισαν as usual. Με ορισμένες μεταβολές στη σύνθεση της "ομάδας”, αλλά αυτές είναι λεπτομέρειες…

  Όσο για τον εκσυγχρονισμό, ακόμα περιμένουμε.

  Οι τελευταίες παρεμβάσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου αλλά και οι αντιδράσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι η τελευταία χρονικά απόδειξη πόσο παλαιοκομματικός και πόσο μέρος του παλαιού συστήματος ήταν από την πρώτη στιγμή (και παραμένει) ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Βοήθησε προφανώς και η πανδημία. Αλλά η πρόθεση της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη να προωθήσει εκσυγχρονιστικές τομές ήταν σαφής και η διάθεση και η πολιτική απόφαση να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του δημοσίου ή καλύτερα οι αντιλήψεις του δημοσίου, ήταν επίσης σαφείς. Η μεταγραφή του Κυριάκου Πιερρακάκη δεν έγινε τυχαία. Μέσα σε μερικούς μήνες, η ψηφιοποίηση του Δημοσίου έκανε άλματα δεκαετίας. Η ψηφιοποίηση που ήταν σε αναμονή, λόγω των αντιδράσεων των κατεστημένων αντιλήψεων του δημοσίου. Η εξ αποστάσεως εργασία όπως και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μπήκαν στην καθημερινότητά μας.

  Τι εμπόδισε τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε αυτούς τους εκσυγχρονισμούς; Που δεν είχαν μάλιστα και κόστος να τις εμποδίσει, σε περίοδο οικονομικής κρίσης;

  Ήταν οι στενές διασυνδέσεις του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα με κατεστημένα συμφέροντα στον χώρο του δημοσίου και των δημοσίων υπαλλήλων. Ήταν η παλαιοκομματικού τύπου αντίληψη του κ. Τσίπρα για την πολιτική και τις σχέσεις των κομμάτων εξουσίας με τα κατεστημένα συμφέροντα. Ήταν η εγγενής στα λαϊκιστικά κόμματα απέχθεια για όλες τις σύγχρονες μεθόδους που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούν οι ελίτ. Ήταν μια παλαιοαριστερή αντίληψη και αντίδραση στην τεχνολογία, που δήθεν δημιουργεί ανισότητες. Σε πείσμα των αφελών εκτιμήσεων των συμβούλων της Άνγκελα Μέρκελ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν -ούτε είναι- σε θέση να επιφέρει αλλαγές και εκσυγχρονισμούς.

  Υ.Γ.: Υπάρχει μια φωτογραφία που κυκλοφορεί στα social média και δείχνει διαδηλωτές να κάνουν πορεία με πανό που γράφει πάνω: Να καταργηθούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές Η/Υ και τα laptop. Η φωτογραφία είναι fake. Αλλά παρά πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι ήταν διαδηλωτές-εκπαιδευτικοί του ΣΥΡΙΖΑ σε μία από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ