Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιουν-2020 00:05

  Ηλεκτρονικά μισθωτήρια: Επικαιροποίηση δηλώσεων και χρονοδιάγραμμα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Μωραλόγλου

  Σε συνέχεια του αρ.13 Ν.4690/2020 με το οποίο αποφασίστηκε η χορήγηση έκπτωσης φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια τους προηγούμενους μήνες εξαιτίας του κορονοϊού, δημοσιεύτηκε πρόσφατα η Απόφαση Α.1139/2020 με την οποία επιχειρείται η ενημέρωση του taxisnet για τις μισθώσεις που βρίσκονται σε ισχύ και τα μειωμένα ποσά που καταβλήθηκαν σε κάθε ιδιοκτήτη. 

  Γενικές αλλαγές στις ηλεκτρονικές δηλώσεις μισθωτηρίων

  Έως την 30η Σεπτεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλλουν "δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης" για όλες τις μισθώσεις ακινήτων τους που βρίσκονταν σε ισχύ την 12.6.2020. Το παραπάνω καταλαμβάνει και τις μισθώσεις που είχαν συναφθεί πριν την 1.1.2014 και μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υποχρέωση ηλεκτρονικής δήλωσης αλλά και μισθώσεις για τις οποίες υποβλήθηκε ηλεκτρονική δήλωση, στο μεταξύ ωστόσο μεταβλήθηκε η διάρκεια ή το μίσθωμα και οι ιδιοκτήτες παρέλειψαν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση.

  Έως την 30η Σεπτεμβρίου θα πρέπει επίσης να υποβληθούν δηλώσεις λύσης μίσθωσης για όσες μισθώσεις είχαν λυθεί στις 12.6.2020, και αυτό γιατί μέχρι πρότινος δεν υπήρχε δυνατότητα, ούτε υποχρέωση για την ηλεκτρονική δήλωση της λύσης, με αποτέλεσμα στο taxisnet να φαίνονται ενεργά μισθωτήρια τα οποία δεν βρίσκονται σε ισχύ.

  Παραμένει η υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικής δήλωσης μίσθωσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξή της και προστίθεται η υποχρέωση ηλεκτρονικής δήλωσης της λύσης τους μέρι το τέλος του επόμενου μήνα από την ημερομηνία λύσης.

  Οι δηλώσεις "Covid"

  Έως την 22η Ιουνίου και για όσες μισθώσεις εισπράχθηκαν μειωμένα ενοίκια τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο θα πρέπει να υποβληθούν "δηλώσεις Covid" για κάθε ενεργή μίσθωση χωριστά, προκειμένου να αποτυπωθεί το μίσθωμα που είχε συμφωνηθεί αρχικά και το ποσό που τελικά εισπράχθηκε μετά την μείωση του 40% λόγω κορονοϊού. Οι δηλώσεις αυτές κρίθηκαν απαραίτητες κυρίως για περιπτώσεις όπου ο μισθωτής δικαιούταν τη μείωση κάποιους από τους τέσσερις μήνες ή, παρότι δικαιούνταν τη μείωση κατέβαλε ολόκληρο το μίσθωμα ή οι μισθωτές ήταν περισσότεροι του ενός και ισχυαν διαφορετικές διατάξεις για τη μείωση του ποσού που τους αναλογούσε.

  Έως την 26η Ιουνίου οι μισθωτές που δικαιούνταν μείωση ενοικίου θα πρέπει να αποδεχθούν τη "δήλωση Covid" που έχει υποβληθεί από τους ιδιοκτήτες τους ή να την απορρίψουν εφόσον δεν συμφωνούν με όσα αναφέρει. Η Απόφαση προβλέπει ωστόσο ότι η μη αποδοχή έως την παραπάνω προθεσμία συνεπάγεται σιωπηρή αποδοχή από τους μισθωτές, ενώ σε περίπτωση μη αποδοχής από κάποιον μισθωτή, ο ιδιοκτήτης θα λάβει μεν την έκπτωση φόρου αλλά ενδεχομένως να οδηγηθεί σε έλεγχο σε μεταγενέστερο χρόνο.

  Το στενό χρονοδιάγραμμα για τους λογιστές

  Παρότι γίνεται αντιληπτό ότι οι δηλώσεις "Covid" καλώς πρέπει να υποβληθούν άμεσα (μέσα σε εννέα ημέρες από την έκδοση της απόφασης και τη λειτουργία της εφαρμογής του taxisnet) προκειμένου να καθοριστεί το ποσό προς έκπτωση για κάθε ιδιοκτήτη, προϋπόθεση για την υποβολή της είναι να έχει προηγηθεί η υποβολή της σχετικής ηλεκτρονικής δήλωσης μίσθωσης ή η τροποποίησή της σε περίπτωση που, είτε επειδή δεν υπήρχε υποχρέωση είτε λόγω αμέλειας, δεν είχε υποβληθεί έως τώρα.

  Η παραπάνω προϋπόθεση μεταθέτει –αναγκαστικά– την προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου στις 22 Ιουνίου και δημιουργεί ένα "ντόμινο" δηλώσεων στο (ήδη βεβαρημένο από διάφορες προθεσμίες) δεύτερο μισό του Ιουνίου. Εναλλακτικά, θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα υποβολής μιας συγκεντρωτικής δήλωσης από κάθε ιδιοκτήτη για όλες τις μισθώσεις που τον αφορούν ή να έχουν δοθεί οδηγίες για την επικαιροποίηση του ηλεκτρονικού αρχείου δηλώσεων στοιχείων μίσθωσης νωρίτερα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες και οι λογιστές τους να προετοιμαστούν εγκαίρως.

  * O κ. Δημήτρης Μωραλόγλου είναι Tax Associate της Andersen Tax στην Ελλάδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021