Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαϊ-2020 00:18

  Κάντε το όπως οι Αυστραλοί

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Άγη Βερούτη

  Το 2009 επί πρωθυπουργίας του Kevin Rudd η Αυστραλία με πληθυσμό περί τα 23 εκατομμύρια κατοίκους (τότε) απέφυγε την κρίση που ταλάνισε την Ελλάδα σχεδόν μια δεκαετία, με ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας (το Rudd Stimulus package), της τάξεως των $42 δισεκατομμυρίων αυστραλιανών δολαρίων.

  Ένας βασικός πυλώνας της στρατηγικής του αυστραλιανού πρωθυπουργού ήταν το "bonus” προς κάθε πολίτη, δηλαδή μια ένεση ρευστότητας $900 για κάθε ΑΦΜ που έκανε φορολογική δήλωση και πλήρωσε έστω και ένα ευρώ φόρο εισοδήματος στο φορολογικό έτος 2007-2008. Προϋπόθεση ήταν να έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από $80.000 Αυστραλίας για εκείνη τη χρονιά, ενώ για εισόδημα $80-$90 χιλιάρικα πήραν $600 και για $90-$100 χιλιάρικα πήραν $250.

  Περίπου 8 εκατομμύρια Αυστραλοί έλαβαν αυτή την "ένεση ρευστότητας” συνολικού ύψους στα $7 δισ., η οποία με τη σειρά της βρήκε τον δρόμο της στην αγορά είτε ως κατανάλωση είτε ως αποπληρωμή χρεών, και ελάχιστο ποσοστό κατέληξε σε κάποιο σεντούκι ή τραπεζικό λογαριασμό ως αποταμίευση, όπως αν δινόταν σε ανθρώπους που δεν είχαν πραγματική ανάγκη χρήσης αυτών των χρημάτων. Με τον τρόπο αυτό αναθέρμανε την οικονομία με άμεση ρευστότητα και έδωσε πρόσθετους τζίρους και δουλειές στους μικρομεσαίους εργοδότες που κινδύνευαν, ώστε εκείνοι να μην κάνουν απολύσεις ώσπου να πέσουν τα υπόλοιπα $35 δισ. του πακέτου Rudd στην αγορά και να βάλουν μπροστά την οικονομία για τα καλά.

  Σήμερα, μετά την ανακοίνωση από την ΕΕ ότι αναλογούν στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων πάνω από €30 δισ. ευρωπαϊκά κονδύλια ως επιδοτήσεις και ειδικού επιτοκίου δανεισμός χωρίς μνημόνιο να τα ακολουθεί, έχουμε την ευκαιρία να δυναμώσουμε την οικονομία μας ώστε να μπορέσει να αντέξει το φετεινό καλοκαίρι των ισχνών αγελάδων, μέχρι να ανακαλυφθεί το εμβόλιο που θα επιτρέψει την επιστροφή στο business as usual.

  Εν τω μεταξύ συζητείται η χρήση για τη διανομή των πόρων του πακέτου Stimulus-Μητσοτάκη, των ιδίων τραπεζών οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν με πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από το 2008 ως σήμερα, σε απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις και tax deferred ενισχύσεις κεφαλαίων, χωρίς όμως αυτές να καταφέρουν να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη της χώρας για παραπάνω από μια δεκαετία. 

  Επίσης 4,5 εκατομμύρια ΑΦΜ έχουν περιπέσει στην ανυποληψία των καθυστερημένων οφειλών προς κράτος και τράπεζες μέσω του Τειρεσία, λόγω κυρίως της ταυτόχρονης συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας κατά 30% και της εξωπραγματικής υπερφορολόγησης του Έλληνα φορολογούμενου. Αυτό καθιστά τον δανεισμό τους μέσω των τραπεζών από το πακέτο Stimulus-Μητσοτάκη πολύ δύσκολο.  Όμως αυτές ακριβώς είναι οι επιχειρήσεις που παρά τις εμμονικές  προσπάθειες του κράτους και των ευρωπαίων εταίρων μας να τις κλείσουν την τελευταία δεκαετία, έχουν καταφέρει να διατηρούν τις λίγες θέσεις εργασίας τους η καθεμία και να βάζουν ψωμί στο τραπέζι δυο-τριών οικογενειών, ακόμα και αν χρωστούν σε υπερφόρους ή αδυνατούν να ξεπληρώσουν δάνεια που τους δόθηκαν σε εποχές παχιών αγελάδων πριν το 2009, ενώ η παραγωγική ιδιωτική οικονομία συρρικνώθηκε ως και 50% μέσα στην κρίση. Χωρίς οι τράπεζες να μπορούν να αναμορφώσουν το κεφάλαιο του δανεισμού τους λόγω των αρτηριοσκληρωτικών νόμων της ενοχικής ευθύνης των υπογραφόντων τα δάνεια αυτά, ακόμα και αν οι ίδιοι οι δανειζόμενοι πήγαν σε αυτές και τις προσκάλεσαν να πάρουν τα ακίνητα και να σβήσουν τις οφειλές, αλλά εκείνες δεν ήταν σε θέση να δεχτούν νόμιμα. Δεν υπάρχει σωτηρία προς εκείνη την πλευρά. 

  Ενώ λοιπόν παραμένει αρτηριοσκληρωτική η ελληνική νομοθεσία, ενώ η φορολόγηση συνεχίζει να βασίζεται σε 12.000 σελίδες νόμων και εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων και ΚΥΑ, ενώ το τραπεζικό σύστημα χρειάζεται το ίδιο διάσωση ίσως εξίσου τώρα όσο και τα θύματα της οικονομικής κρίσης του κορονοϊού, ενώ η γραφεικρατία και η διαφθορά του Ελληνικού Δημοσίου παραμένει η μεγαλύτερη τροχοπέδη της ανάπτυξης, καλείται η κυβέρνηση να βρει τη μαγική συνταγή για να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσης της περασμένης δεκαετίας που άφησε μια ολόκληρη γενιά millenials και νεώτερους να έχουν μνήμες μόνο της μιζέριας σε αυτή τη χώρα.

  Μήπως πρέπει λοιπόν, πριν τα εμπεριστατωμένα προγράμματα στήριξης μέσω τραπεζών και λοιπών γραφειοκρατικών διαδικασιών που ίσως κρατήσουν μήνες ή και χρόνια, θα πρέπει να δούμε σοβαρά την πιθανότητα μέρος του stimulus Μητσοτάκη, τουλάχιστον το 1/5, να δοθεί σε χαμηλά εισοδήματα περίπου όπως το διέθεσε ο Kevin Rudd στην Αυστραλία πριν από μια δεκαετία;

  "Κάντε το όπως οι Αυστραλοί", και αμέσως-αμέσως θα γυρίσουν πίσω στα ταμεία του κράτους το ΦΠΑ και οι φόροι εισοδήματος (€2-€3 δισ.) όσων θα παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες στους αποδέκτες του bonus ίσως και €1.000 ανά ΑΦΜ (με εισόδημα κάτω από ένα όριο που θα περιλάβει μέσα στο πακέτο Stimulus Μητσοτάκη το 40% του πληθυσμού τουλάχιστον.) 

  Έτσι με λιγότερα από €5 δισ. θα δοθεί άμεση ανάσα στην αγορά, ώσπου να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν τα πιο εξειδικευμένα προγράμματα, που δεν θα μπορούσαν να παράγουν αποτέλεσμα πριν το τέλος του καλοκαιριού, όσο και αν εύχονται και υπόσχονται οι γραφειοκράτες.

  Θυμηθείτε, το πρόβλημα της χώρας είναι η γραφειοκρατία, και όπως έλεγε η αείμνηστη Λαίδη Μ. Θάτσερ, η κόρη του μπακάλη, το κράτος δεν έχει δικά του λεφτά αλλά απλά διαχειρίζεται τα χρήματα των φορολογούμενων, των τωρινών ή των επόμενων στο όνομα των οποίων δανείζεται!

  www.facebook.com/a.veroutis,

  www.twitter.com/agissilaos, agissilaos@gmail.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ