Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Μαϊ-2020 08:36

  Κορονοϊός: Συννοσηρότητα και επιπλοκές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Από τα μηδέν ή τα ελάχιστα κρούσματα και τους μηδέν θανάτους, φθάσαμε πάλι στα 40+ κρούσματα και τους τρεις θανάτους σε μία μέρα! Τόσα είχαμε και όταν ξεκίνησε το lockdown κατά τη διάρκειά του, τους προηγούμενους δύο μήνες!

  Η καραντίνα ήρθη μάλλον αρκετά πιο νωρίς απ’ ό,τι θα έπρεπε και είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία, μιας και ο κόσμος ξεκίνησε να ξεσαλώσει και πλέον ούτε ακούει, ούτε πειθαρχεί! 

  Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι μαύρη-κατάμαυρη σελίδα, αν συνοδευθεί από εκατόμβες νεκρών και νέο lockdown, τότε όμως θα είναι αργά για δάκρυα! Η χαλάρωση είναι μεν μια λανθασμένη επιλογή "ελευθερίας” και "αυτοδιάθεσης” των πολιτών, αλλά συνεπικουρείται και από την έκτακτη ανάγκη για την επανεκκίνηση της οικονομίας - δυστυχώς! Τα δύο αυτά στοιχεία-παράμετροι της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εν μέσω θέρους, αποτελούν "εκρηκτικό μίγμα”!

  Τίποτα δεν έχει τελειώσει! Όσοι το νομίζουν, ας προσγειωθούν στην πραγματικότητα, πριν προχωρήσουμε σε καταστάσεις χωρίς δυνατότητα επιστροφής.

  Στην Ελλάδα, δυστυχώς λίγοι απ’ ό,τι φαίνεται χρησιμοποιούν μάσκα προστασίας ή τηρούν πλέον αποστάσεις ασφαλείας, και οι εικόνες που μεταδίδονται μεταφέρουν την αίσθηση μιας επιστροφής στην καθημερινότητα, όπου αρκετοί πολίτες δεν τηρούν γενικευμένα σχεδόν τις οδηγίες και συστάσεις ούτε κατά διάνοια...

  Ο κίνδυνος δεν τελείωσε και προφανώς συνεχίζει να υφίσταται για όλους. Μπορεί να φαίνεται μικρότερος για την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα παραμείνει και αμελητέος για το επόμενο διάστημα, αν το θέατρο αυτό του παραλόγου συνεχιστεί.

  Χθες είχαμε ακόμα δύο νεκρούς - δύο "γυναίκες” έχασαν τη μάχη!

  Οι καταστάσεις που ζούμε φέρνουν σε κίνδυνο το σύνολο μεν των πολιτών, αλλά πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα εκείνες και εκείνους με υποκείμενα νοσήματα, προκαλώντας όμως σοβαρές επιπλοκές ακόμα και σε υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους.

  Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός πως σχεδόν όλοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, όσοι έχασαν τη ζωή τους σε παγκόσμιο επίπεδο, από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός SARS-CoV2, έπασχαν από από ένα τουλάχιστον υποκείμενο νόσημα - καρδιακό, πνευμονολογικό, μεταβολικό, αυτοάνοσο ή άλλο.

  Σχεδόν το σύνολο των ασθενών που κατέληξαν μετά από μόλυνση με κορονοϊό, είναι γνωστό πως είχαν προβληματική υγεία και μη σταθεροποιημένες σημαντικές παραμέτρους της ασθένειας από την οποία έπασχαν. Ακόμα και νεότερα κατα πολύ θύματα, με ηλικία κάτω των 50 ετών, αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, που κάποιοι εξ αυτών ούτε που γνώριζαν.

  Τα υποκείμενα νοσήματα που είχαν οι περισσότεροι ασθενείς παγκοσμίως και κάποιων άλλων, ήσσονος όμως σημασίας, ήταν τα κάτωθι, που δυστυχώς, έστω και ένα εξ αυτών, να αυξάνει δραματικά -κατά σχεδόν 80%, τις πιθανότητες εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και διασωλήνωσης:

  -Ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια 

  -Κολπική μαρμαρυγή 

  -Εγκεφαλικό  

  -Προβλήματα υπέρτασης

  -Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

  -Διαβήτης 

  -Αλτσχάιμερ

  -Ενεργός καρκίνος την τελευταία 5ετία

  -Νεφρική ανεπάρκεια 

  -Ηπατική νόσος

  Βέβαια είναι σημαντικό να καταστεί σαφές πως οι ασθενείς με δύο ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να κινδυνέψει η ζωή τους, σε σύγκριση με όσους έχουν ένα ή κανένα. Για να τονιστεί η εκθετική αύξηση του κινδύνου για τη ζωή του ασθενούς, πρέπει να τονιστεί πως ασθενείς με δύο ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα είχαν κατ’ ελάχιστον διπλάσιες (160%) πιθανότητες θανατηφόρου έκβασης απ’ ό,τι όσοι δεν είχαν κανένα, ενώ όπως προαναφέρθηκε, οι ασθενείς με ένα μόνο υποκείμενο νόσημα, διέτρεχαν κατά 80% μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσου με επιπλοκές ή ακόμα και θάνατο.

  Επικίνδυνες επιπλοκές της νόσου COVID-19:

  -Αν και οι νεφροί δεν αποτελούν το πρωταρχικό όργανο-στόχο του κορονοϊού, υπάρχουν ωστόσο αρκετές τεκμηριωμένες επιστημονικά ενδείξεις που αφορούν την εμπλοκή και των νεφρών στην πορεία εξέλιξης της νόσου COVID-19. Βάσει αυτών των ευρημάτων, διαφαίνεται ότι η "λευκωματουρία” και η "αιματουρία” δεν είναι σπάνιο εύρημα σε ασθενείς

  Η Οξεία Νεφρική Βλάβη σε "σήψη” μπορεί να αντιμετωπισθεί με συνεχή εξωνεφρική κάθαρση/αιμοδιαδιήθηση, που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης οξείας βλάβης των νεφρών σε σηπτικές λοιμώξεις, στις οποίες ο πιθανός μηχανισμός είναι η "καταιγίδα κυτοκινών”, που ελευθερώνονται κατά τη διαδικασία της διαδικασίας της σήψης, που είναι και η γενεσιουργός αιτία της πολυοργανικής ανεπάρκειας σε αυτούς τους ασθενείς.

  -Ηλικιωμένοι και γενικά ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο COVID-19, αλλά και νεότερης ηλικίας ασθενείς χωρίς σοβαρές υποκείμενες νόσους μπορεί επίσης να παρουσιάσουν εν δυνάμει σοβαρές και θανατηφόρες επιπλοκές, όπως "ξαφνική οξεία μυοκαρδίτιδα” και "διάχυτη ενδαγγειακή πήξη”.

  -Η λοίμωξη COVID-19 έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο αιμοποιητικό σύστημα και την αιμόσταση. Ο χαμηλός αριθμός λεμφοκυττάρων-"λεμφοπενία” είναι συχνό εργαστηριακό εύρημα της COVID-19 και έχει αρνητική πρόγνωση, καθώς  συσχετίζεται άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του "συνδρόμου της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας”, με όλους τους συνυπάρχοντες κινδύνους και τις περαιτέρω επιπλοκές!

  -Η υπερπηκτικότητα του αίματος είναι συχνή επιπλοκή στους ασθενείς με COVID-19. Άλλες διαταραχές πηκτικότητας του αίματος, όπως η παράταση του χρόνου προθρομβίνης και του χρόνου μερικής θρομβοπλαστίνης, τα προϊόντα αποικοδόμησης του ινώδους, και η σοβαρή θρομβοπενία μπορεί να αποβούν άκρως απειλητικά για τη ζωή, λόγω της διάχυτης ενδοαγγειακής πήξης και των εξ αυτής θρομβώσεων!

  Λόγω των προαναφερθέντων πιθανών επιπλοκών, απαιτείται σε κάθε περίπτωση ενδελεχής και στενή παρακολούθηση των αιματολογικών παραμέτρων όλων των ασθενών με COVID-19 και συνεχής εγρήγορση, ώστε να προληφθούν αυτές οι επικίνδυνες επιπλοκές, πριν παγιωθούν και συστηματοποιηθούν, διότι τότε θα είναι ήδη αργά.

  Και εμείς, τι μπορούμε να κάνουμε;

  Κατ' αρχάς να υπακούμε στις οδηγίες των ειδικών: σχολαστική προσωπική υγιεινή, αποδοχή και εφαρμογή των αποστάσεων ασφαλείας, χρήση μασκών, αλλά όπου απαιτείται και γαντιών μιας χρήσης, συμμόρφωση των ευπαθών ομάδων -ειδικά εκείνων με υποκείμενα νοσήματα, με τις συμβουλές των θεραπόντων γιατρών! Λήψη συστηματικά της χορηγηθείσας φαρμακευτικής αγωγής.

  Θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος: είναι αρκετά αυτά για να μη νοσήσω;

  Η απάντηση είναι απλή! ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ. 

  Για να έχουν προστατευτική ισχύ και δράση όλα αυτά, πρέπει και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, είτε είναι νέοι είτε ηλικιωμένοι, άνδρες ή γυναίκες, με υποκείμενα νοσήματα ή χωρίς, να κάνουν κάποια πράγματα οι ίδιοι για τον εαυτό τους, την προστασία και την προώθηση της δικιάς τους υγείας και ζωής.

  Εν κατακλείδι: πρέπει αυτοί που ενδιαφέρονται πραγματικά για τη ζωή, την ποιότητά της και τους αγαπημένους τους, να ασχοληθούν έμπρακτα και με σχέδιο με τον εαυτό τους... Πρέπει να κάνουν και οι ίδιοι κάτι για τη δική υγεία τους και να συμπαρασταθούν έμπρακτα στις προσπάθειες των γιατρών να τους βοηθήσουν!

  Πρέπει:

  -Να υπάρχει μια ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στη χλωρίδα της γης με περιορισμένη αλλά παρούσα τη ζωική πρωτεΐνη, με την οποία ο οργανισμός θα προσπορίζεται τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, που χρειάζεται σε καθημερινή βάση, ως καύσιμο, για να λειτουργήσει απρόσκοπτα και ισορροπημένα!

  -Σε περίπτωση που οι ουσίες που ο οργανισμός προσλαμβάνει (λόγω της αλόγιστης χρήσης των φυτοφαρμάκων, ορμονών, χημικών λιπασμάτων κ.λπ.) ποιοτικά δεν επαρκούν, θα ήταν εξαιρετική η ιδέα να συμπληρωθεί η διατροφή με ορθομοριακά πολυθρεπτικά σκευάσματα, που είναι φυσικής προέλευσης, με την κατάλληλη θρεπτική σύσταση και είναι επίσης άμεσα απορροφήσιμα κατά 100%. Είναι γνωστό και τεκμηριωμένο πως η έλλειψη έστω και ενός απαραίτητου θρεπτικού στοιχείου μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία σε κάποιο εκ των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού, όπως το ανοσοποιητικό, το ορμονικό, το μεταβολικό και άλλα, που εν τέλει θα έχει αρνητικό συνολικά αντίκτυπο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού, όπως υποστήριζε πάντα με σθένος και με το δίκιο του ο δύο φορές νομπελίστας Linus Pauling, μέσω των μελετών του, βάσει των οποίων εισήγαγε τον όρο της "ορθομοριακής ιατρικής”, υποστηρίζοντας ότι "οι ουσίες που υπάρχουν φυσιολογικά μέσα στο σώμα, είναι ενδεδειγμένες για τον οργανισμό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλες δόσεις για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Η αγαπημένη θρεπτική "ουσία” του φημισμένου αυτού νομπελίστα ήταν η βιταμίνη C... η αξία και η προληπτική ή θεραπευτική της δράση είναι και γνωστές και καταγεγραμμένες!

  -Η καλή λειτουργία του οργανισμού πρέπει να βασίζεται σε μια αρμονία και μια ισορροπία των ρυθμιστικών συστημάτων, που συμβαίνει μόνο όταν ισχύουν τα "πέντε θεμέλια” της Ορθομοριακής προσέγγισης της Υγείας του Linus Pauling.

  1. Διαχείριση των Φλεγμονών

  2. Απρόσκοπτη λειτουργία του Γαστρεντερικού Συστήματος 

  3. Αποτοξίνωση/Αντιοξείδωση, ρύθμιση pH

  4. Αποκατάσταση Κυτταρικής Θρέψης

  5. Διαχείριση Οξειδωτικού Στρες

  Καλά είναι τα μέτρα και οι συμβουλές των ειδικών, αλλά μην ξεχνάτε πως χρειάζεται και η δική σας συνεισφορά, ώστε να έχουν και οι συμβουλές και τα μέτρα θετικό αποτέλεσμα! 

  Αυτό που συνέβη με τον νέο κορονοϊό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε "θέατρο του παραλόγου”, στο οποίο εμείς οι πολίτες θα παίζουμε τους ρόλους που μας δίδονται, χωρίς να γνωρίζουμε καν το σενάριο - πρέπει συνειδητοποιημένα να συμμετέχουμε!

  Πιο θανατηφόρος ο κορονοϊός από τη γρίπη παγκοσμίως, "με ευχάριστη εξαίρεση την Ελλάδα”, αναφέρεται από τα διεθνή ΜΜΕ, που δυστυχώς ισχύει, μόνο λόγω του ότι ήμασταν και προσεκτικοί και ακολουθούσαμε τις οδηγίες των ειδικών!

  Ας μην το χαλάσουμε τώρα, θα ήταν και λυπηρό και άνευ λογικής, ό,τι και αν υποστηρίζουν περί του αντιθέτου οι χομπίστες-συνωμοσιολόγοι.

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaros

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ