Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Απρ-2020 00:13

  Τα ψιλά γράμματα της έκπτωσης 25% στις πληρωμές φόρων Απριλίου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Μωραλόγλου

  Με την προθεσμία πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων Απριλίου να πλησιάζει και τα δημόσια έσοδα να παρατηρούν υστέρηση τους δύο τελευταίους μήνες, το Υπουργείο Οικονομικών δίνει ένα σημαντικό κίνητρο σε όσους έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας γενικότερης "στάσης πληρωμών", προσφέροντας έκπτωση 25% σε δύο κατηγορίες οφειλών.

  Κατηγορία 1η:  Έκπτωση 25% σε οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων

  Όπως είναι γνωστό, για όσες επιχειρήσεις είτε έχουν κλείσει με κρατική εντολή είτε χαρακτηρίζονται ως "πληττόμενες" βάσει ΚΑΔ και για φυσικά πρόσωπα τα οποία είτε εισέπραξαν ενοίκια μειωμένα κατά 40% είτε οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν ανασταλεί προβλέπεται παράταση της πληρωμών φορολογικών τους υποχρεώσεων οι οποίες έληγαν στις 30/4 έως τις 30/8, χωρίς πρόστιμο ή προσαυξήσεις.

  Ωστόσο, εφόσον προβούν σε πληρωμή του 75% των δόσεων ρύθμισης ή των βεβαιωμένων οφειλών τους με προθεσμία πληρωμής εντός του Απριλίου, διαγράφεται το υπόλοιπο 25% της δόσης ή οφειλής τους. 

  Οι δικαιούχοι της έκπτωσης θα πρέπει – δυστυχώς – να υπολογίσουν μόνοι τους το 75% κάθε οφειλής, που θα πληρώσουν (με στρογγυλοποίηση στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο) και να περιμένουν το taxisnet να διαπιστώσει την εμπρόθεσμη πληρωμή και να διαγράψει το υπόλοιπο 25%.

  Στο παραπάνω μέτρο δεν εμπίπτουν οι αρρύθμιστες οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους, οι οφειλές, που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων, και οι οφειλές υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου.

  Κατηγορία 2η: Συμψηφισμός 25% σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης ΦΠΑ

  Ειδικά, όσες επιχειρήσεις, που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή χαρακτηρίζονται ως "πληττόμενες" βάσει ΚΑΔ, επιλέξουν να εξοφλήσουν ολοσχερώς τον ΦΠΑ πρώτου τριμήνου 2020 (απλογραφικά βιβλία) ή τον ΦΠΑ Μαρτίου (διπλογραφικά βιβλία), ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν πληρωτέος σε δύο δόσεις, στις 30/4 και 31/5, δίνεται το ευεργέτημα του συμψηφισμού ποσού ίσου με το 25% επί του καταβληθέντος ΦΠΑ με άλλες οφειλές τους ή δόσεις ρυθμίσεων, με προθεσμία πληρωμής μετά την 1η Μαΐου.

  Για όσες επιχειρήσεις τηρούν διπλογραφικά βιβλία, απαραίτητη προϋπόθεση για να καρπωθούν την παραπάνω έκπτωση είναι έως την 30η Απριλίου να έχουν εξοφλήσει, εκτός του ΦΠΑ του Μαρτίου, και τον ΦΠΑ Φεβρουαρίου.

  Οι δικαιούχοι μπορούν να ζητήσουν με αίτησή τους προς την αρμόδια ΔΟΥ τον παραπάνω συμψηφισμό με οφειλές πληρωτέες από 1/5 και έπειτα, είτε αυτές έχουν ήδη βεβαιωθεί είτε θα βεβαιωθούν στο μέλλον, χωρίς να τίθεται – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – κάποιος χρονικός περιορισμός. 

  Παράδειγμα

  Για παράδειγμα, επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία, που θα επιλέξει να εξοφλήσει ολοσχερώς τον ΦΠΑ πρώτου τριμήνου, ποσού 4.000 ευρώ, θα δικαιούται συμψηφισμό ποσού 1.000 ευρώ με μελλοντική οφειλή της είτε από ΦΠΑ επόμενης περιόδου, φόρου μισθωτών υπηρεσιών, εφόσον απασχολεί προσωπικό, ή φόρου εισοδήματος – τέλους επιτηδεύματος, που θα βεβαιωθεί με την υποβολή της ετήσιας δήλωσης τον Ιούνιο.

  Οι αδικίες

  Κατά την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων παρατηρήθηκαν αρκετές αδικίες και ανισότητες μεταξύ των δικαιούχων. Για παράδειγμα, η διαγραφή του 25% της πρώτης κατηγορίας ίσχυε και για τις οφειλές πληρωτέες στις 31/3, νομοθετήθηκε όμως μια ημέρα πριν, στις 30/3 και δεν καταλάμβανε όσους είχαν ήδη προβεί σε πληρωμή των υποχρεώσεών τους. Επίσης, ο συμψηφισμός της δεύτερης κατηγορίας είναι περισσότερο "γενναιόδωρος" για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία, καθώς αφορά τρεις μήνες σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, για τις οποίες αφορά μόνο την περίοδο Μαρτίου τα έσοδα της οποίας ήταν προφανώς μειωμένα λόγω του γενικού lockdown από τα μέσα του μήνα.

  Για τους δικαιούχους, ωστόσο, που έχουν την ρευστότητα να φανούν συνεπείς στις πληρωμές τους προς την εφορία, η χορηγούμενη έκπτωση είναι σε κάθε περίπτωση σημαντική και μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της ζημιάς που όλοι έχουν υποστεί εξαιτίας της καθίζησης της οικονομίας λόγω του κορονοϊου.

  * Ο κ. Δημήτρης Μωραλόγλου είναι Tax Associate στην Andersen Tax Greece.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ