Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Απρ-2020 14:27

  Ελάφρυνση για τον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών, οι επιχειρήσεις να μην προκαταβάλλουν τους δασμούς

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Αληγιζάκη

  Εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, η κατάσταση στον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών εξελίσσεται "επί τα χείρω". Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο της αγοράς, περιλαμβανομένων όλων των καυσίμων κίνησης, του πετρελαίου θέρμανσης, του ντίζελ για βιομηχανική χρήση, των αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων, τον Μάρτιο βρισκόμασταν στο -21%. Η εκτίμηση είναι ότι στα δύο βασικά προϊόντα, δηλαδή τις βενζίνες και το πετρέλαιο κίνησης, η αγορά κατά τον Μάιο-Ιούνιο θα εμφανίζει μείωση πάνω από 70% σε σχέση με πέρυσι. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης, που λόγω γεωργικών καλλιεργειών και μεταφορών εμφανίζει μικρότερη πτώση, εάν διακοπεί η λειτουργία εργοταξίων ή βιομηχανιών, η μείωση θα ξεπεράσει το 40%.

  Η αγορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα από την έναρξη της κρίσης. Το κυριότερο πρόβλημα αφορά τη ρευστότητα του κλάδου των πετρελαιοειδών, πρόβλημα που εντείνεται όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα κατά του κορονοϊού. Η μεγάλη ανησυχία αφορά τον μήνα Μάιο, οπότε και θα σταματήσει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο, λόγω ακριβώς της πτώσης των διεθνών τιμών, πωλείται σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές. Ο κλάδος της εμπορίας εκτιμά ότι πολλά πρατήρια θα σταματήσουν τις πωλήσεις, χωρίς το πετρέλαιο θέρμανσης. Βασικό αίτημα του κλάδου είναι να ισχύσει για τον κλάδο των πετρελαιοειδών ό,τι ισχύει και σε άλλους κλάδους, όπως ο καπνός και το αλκοόλ. Δηλαδή οι επιχειρήσεις να μην προκαταβάλλουν τους δασμούς, αλλά να μας δοθεί μια πίστωση 30 έως 45 ημερών. Οποιαδήποτε ελάφρυνση σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία θα μπορούσε να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την κρίση.

  Σημειώνεται ότι το αίτημα των εταιρειών δεν δημιουργεί δημοσιονομική επιβάρυνση, απλώς μεταθέτει την είσπραξη των μηνιαίων εσόδων του κράτους μόνο κατά την πρώτη εφαρμογή. Συγχρόνως εξασφαλίζει σημαντικά έμμεσα οφέλη, καθώς απλοποιεί και εκσυγχρονίζει τη διαδικασία εκτελωνισμού με καταβολή των ποσών δύο φορές τον μήνα αντί της καθημερινής βάσης. Τέλος, αποδεσμεύει ανθρώπινους πόρους από τη διεκπεραίωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας, ώστε να εστιάσουν στη διεξαγωγή ουσιαστικών ελέγχων για το λαθρεμπόριο.

  *Ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Διευθύνων Σύμβουλος Ελίν

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ