Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Απρ-2020 08:30

  Ο ελληνικός Τουρισμός πρέπει να γίνει πάλι ανταγωνιστικός

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Ρέτσου

  Τις τελευταίες 50 ημέρες δίνεται μια δύσκολη μάχη, πρωτοφανής, απέναντι σε μια καθολική κρίση. Ο ΣΕΤΕ, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία να επεκτείνεται στην Ελλάδα, λειτούργησε συντονισμένα, οργανωμένα, ψύχραιμα, με ρεαλισμό και με ενότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

  Σε πρώτη φάση, η λήψη μέτρων για τις άμεσες επιπτώσεις από την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων κρίνεται θετική. Την επόμενη αμέσως ημέρα τα ζητήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κινούνται σε δύο άξονες: θέματα επιβίωσης και θέματα ανταγωνιστικότητας. Τα θέματα επιβίωσης αφορούν τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα επιχειρήσεων, κεφάλαια κίνησης δηλαδή, για την επανεκκίνηση λειτουργίας και, κατ’ επέκταση, της οικονομίας. Ζητήματα ανταγωνιστικότητας έχουν να κάνουν με τα εργαλεία που μπορούν να ανακτηθούν για πελατεία και αγορές.

  Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καταθέσαμε τις προτάσεις μας για το νέο πλέγμα μέτρων που απαιτείται για την ουσιαστικότερη στήριξη του τουριστικού τομέα. Αναφερθήκαμε στην ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ από 1/6/2020 και για όσο χρόνο χρειαστεί, προκειμένου να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, και προτείναμε την αναστολή του τέλους διανυκτέρευσης που επιβαρύνει τον πελάτη, επίσης για το 2020. Συζητήσαμε τα προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων από την επανεκκίνηση της οικονομίας και για όλο το 2020 και την ανάγκη μη καταβολής προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020.

  Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιήθηκε στα εργαλεία ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, στην ανάγκη μη καταβολής δόσεων δανείων για όλο το 2020 και μετάθεσή τους στο τέλος της διάρκειας του δανείου με έναν χρόνο επέκταση, στην επαναφορά του ΕΣΠΑ με δυνατότητα επιδότησης επιλέξιμων επενδύσεων κατασκευών, τεχνολογίας και υπηρεσιών, για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων, καθώς και στην ειδική ανταγωνιστικότητα χρεώσεων υποδομών για τα έτη 2020 και 2021. Και, βέβαια, ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ανάγκη για οργανωμένα και συμφωνημένα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υγειονομικά πρωτόκολλα επανεκκίνησης μεταφορών και τουρισμού. Έτσι θα κεφαλαιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα την εξαιρετική υγειονομική διαχείριση της χώρας.

  Αναγνωρίζουμε τον τρόπο που η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους καθ’ ύλην αρμόδιους, χειρίζεται την υγειονομική, κοινωνική και οικονομική διάσταση των επιπτώσεων του COVID-19. Διατηρώντας αυτήν τη θετική εικόνα, με συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, πιστεύουμε ότι τελικά ο χειρισμός αυτός θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το θετικό "brand" που η χώρα μας χτίζει διεθνώς όλο αυτό το διάστημα.

  *Ο κ. Γιάννης Ρέτσος είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και CEO του ξενοδοχειακού ομίλου Electra Hotels & Resorts

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021