Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Απρ-2020 00:05

  Απαιτείται μια γενικότερη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και ελάφρυνση της γραφειοκρατίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Αριστοτέλη Παντελιάδη

  Η υγειονομική κρίση οδήγησε, μερικές φορές δικαιολογημένα, άλλες καθ’ υπερβολή, σε πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις του κράτους στη λειτουργία των επιχειρήσεων και την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτές θα πρέπει σταδιακά να αρθούν όλες, χωρίς καμία εξαίρεση.

  Η κρίση κόστισε πολλά χρήματα στον κρατικό Προϋπολογισμό. Ενώ η οικονομία χρειάζεται μεγάλες τονωτικές ενέσεις για να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι δεδομένοι και πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Θα απαιτηθούν στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους που έχουν πραγματική ανάγκη και θα βοηθήσουν ολόκληρη την οικονομία, με άλλα λόγια παρεμβάσεις που θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Προσωρινές φορολογικές ελαφρύνσεις έχουν επίσης σημαντική αξία.

  Προφανώς σημαντική προτεραιότητά μας πρέπει να είναι ο τουρισμός. Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα το καλοκαίρι θα είναι ένας ασφαλής προορισμός. Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση του ιού έχτισε διεθνώς μια εικόνα σοβαρότητας. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτά τα πλεονεκτήματα μεθοδικά και συντονισμένα. Να τα προβάλουμε, αλλά ταυτόχρονα να θεσπίσουμε μια πολιτική που θα διασφαλίζει ότι τα εκατομμύρια των επισκεπτών δεν θα αντιστρέψουν τα αποτελέσματα που με τόσο κόπο και θυσίες καταφέραμε.

  Γύρω από τον τουρισμό κινούνται αρκετοί κλάδοι που έχουν επίσης πληγεί σημαντικά. Από τις συγκοινωνίες κάθε μέσου μέχρι την εστίαση και τη διασκέδαση. Προφανώς δεν μπορούν όλοι να επιδοτηθούν, αλλά χρειάζονται μια αρχική βοήθεια για να σταθούν στα πόδια τους και να ενταχθούν στο συνολικό πακέτο εξυπηρέτησης του επισκέπτη μας.

  Καθώς δεν μπορούν να βρεθούν χρήματα για όλους, πρέπει να επιταχύνουμε την πραγματοποίηση επενδύσεων, ελληνικών και ξένων, στη χώρα. Είναι ευκαιρία να άρουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά φιλικό περιβάλλον για τον επενδυτή. Προσοχή όμως: Αυτή η συζήτηση τελικά καταλήγει πάντα σε θεσμικά μέτρα που αφορούν μόνο τις πολύ μεγάλες επενδύσεις. Τα χρήματα και η επιτάχυνση της οικονομίας δεν θα έρθουν, όμως, μόνο από τις εμβληματικές επενδύσεις, που αναμφίβολα είναι απαραίτητες, αλλά από πολλές μικρές επενδύσεις σε όλους τους τομείς. Γι’ αυτό δεν αρκούν οι fast track διαδικασίες για επιλεγμένα επενδυτικά σχέδια. Χρειάζεται μια γενικότερη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και ελάφρυνση της γραφειοκρατίας.

  * O κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ