Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Απρ-2020 00:05

  Συνολική μεταρρύθμιση και αποτελεσματικά μέτρα για μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θεόδωρου Φέσσα 

  Η πρώτη πράξη της τραγωδίας του COVID-19 φαίνεται να οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, η μελλοντική εξέλιξη, όμως, παραμένει αβέβαιη. Η ελληνική κυβέρνηση, με την καθοριστική συμβολή των ειδικών επιστημόνων και την υπεύθυνη στάση του μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας, λειτούργησε συνετά, αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Έδωσε  προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, έθεσε μεγάλο τμήμα της οικονομίας σε lockdown και έλαβε μέτρα διαφύλαξης του παραγωγικού ιστού, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

  Η έξοδος από το lockdown και η επανεκκίνηση της οικονομίας μας οφείλει να είναι ασφαλής αλλά και δυναμική. Πέρα από την ανάκτηση των σημαντικών απωλειών, μπορούμε και πρέπει να στοχεύσουμε στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, παρά τους συγκριτικά περιορισμένους πόρους που διαθέτουμε. 

  Η στρατηγική μας έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί γύρω από το δίπολο "συνολική μεταρρύθμιση - αποτελεσματικά μέτρα" και η υλοποίησή της να γίνει με ορθολογισμό, τόλμη και αποτελεσματικότητα. 

  Η Ελλάδα υλοποίησε εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις σε ελάχιστο χρόνο. Διατηρώντας και επιταχύνοντας τη μεταρρυθμιστική αυτή δυναμική, μπορούμε να επιτύχουμε μια συνολική μεταρρυθμιστική μεταμόρφωση και να εξελιχθούμε σε ένα από τα πλέον σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη, με τεράστιες θετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την αξιοπιστία της χώρας.

  Η θετική αναβάθμιση του ονόματος της χώρας (rebranding) συμβαίνει τώρα και πρέπει να την κεφαλαιοποιήσουμε και να την αξιοποιήσουμε προς κάθε κατεύθυνση: επενδυτικό κοινό, τουριστικές αγορές, επιστημονικό δυναμικό και ταλέντα, Έλληνες που ξενιτεύτηκαν στην κρίση (brain drainers). Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποδειχθεί το σημαντικότερο όπλο μας για το μέλλον και η μεγάλη ευκαιρία είναι τώρα. 

  Τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα πρέπει να αφορούν κυρίως τη διαφύλαξη του παραγωγικού ιστού και της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων και την κοινωνική συνοχή. Σημασία έχει να σχεδιασθούν και υλοποιηθούν έξυπνα και αποτελεσματικά. Να υποστηρίξουν τους πλέον ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας, την ανάπτυξη νέων τομέων, τις βιώσιμες επιχειρήσεις και να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η ενίσχυση διαφόρων πτωχευμένων επιχειρήσεων (ζόμπι) και η επανάκαμψη του κρατισμού και των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων. 

  Μπορούμε να εκπλήξουμε για ακόμα μία φορά τους εαυτούς μας και τη διεθνή κοινότητα με την ίδια συνταγή επιτυχίας που εφαρμόσαμε και για την πανδημία. Με πρωτοκαθεδρία του ορθού λόγου, του σχεδιασμού από εμπειρογνώμονες, της έγκαιρης λήψης τολμηρών μέτρων, της αποτελεσματικής εφαρμογής και με ευρύτατη συναίνεση, αποφασιστική και αποτελεσματική ηγεσία.

  * O κ. Θεόδωρος Φέσσας είναι Πρόεδρος του ΣΕΒ 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ