Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Απρ-2020 00:05

  Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παρούσα στην κρίση, οι στόχοι της επόμενης ημέρας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θεόδωρου Τρύφων 

  Η πανδημία του κορονοϊού θέτει σε σκληρή δοκιμασία τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο και διαμορφώνει νέα δεδομένα που αφορούν σε κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας, τη μεταποίηση, το εμπόριο, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές, τον τουρισμό, την απασχόληση.

  Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση οδηγεί τις κυβερνήσεις όλων των χωρών στον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων και την ανάπτυξη στρατηγικών της επόμενης ημέρας, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και οργάνωση των συστημάτων υγείας, την άμβλυνση των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης και την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάταξη της οικονομίας. 

  Είναι δεδομένο ότι, ο τραγικός κύκλος της πανδημίας που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, κάποτε θα κλείσει. Όμως οι δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία, στο ΑΕΠ, στο εισόδημα, τις επενδύσεις, την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα αναμένεται ότι θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. 

  Η προσαρμογή στη νέα αυτή πραγματικότητα, απαιτεί την υλοποίηση μιας εθνικής πολιτικής που να εξασφαλίζει την επάρκεια της χώρας σε στρατηγικές υποδομές και αγαθά, δίνοντας παράλληλα έμφαση σε εξωστρεφείς, διεθνώς ανταγωνιστικούς κλάδους που επενδύουν, τονώνουν την απασχόληση και δημιουργούν οικονομική προστιθέμενη αξία. 

  Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, ο ρόλος της ελληνικής παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για τη διασφάλιση της κάλυψης των υγειονομικών αναγκών όσο και για τη γρήγορη επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης.

  Η κρίση του κορονοϊού δημιούργησε σοβαρές ελλείψεις για βασικά φάρμακα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι χώρες αυτές βασίζονται στις εισαγωγές για να καλύψουν τις φαρμακευτικές ανάγκες τους. Όμως ταυτόχρονα, η εξάπλωση της πανδημίας, οδήγησε αρκετές χώρες- παραγωγούς φαρμάκων στην αναστολή των εξαγωγών ώστε να εξασφαλιστεί η κάλυψη της εγχώριας ζήτησης.

  Αντίθετα η χώρα μας δεν αντιμετώπισε ανάλογα προβλήματα. Παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ασθενείς στην Ελλάδα εξακολουθούν σήμερα να θεραπεύονται με φάρμακα που παράγονται εγχωρίως από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. 

  Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες διαθέτουν επαρκή αποθέματα φαρμάκων ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών σε βάθος αρκετών μηνών, ενώ έχουν τη δυνατότητα κάλυψης τουλάχιστον του 75% σε όγκο των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή φροντίδα. Η δυνατότητα αυτή  είναι προνόμιο λίγων χωρών στην Ευρώπη. Η ύπαρξη ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών εξασφαλίζει σημαντική αυτάρκεια σε έναν ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα και μειώνει την εξάρτηση από τις εισαγωγές. 

  Η διατήρηση της παραγωγής σε σταθερά επίπεδα στα 28 ελληνικά εργοστάσια, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, διασφαλίζει ότι στη χώρα μας, κανείς ασθενής μεταξύ άλλων με διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακά και νευρολογικά νοσήματα δεν θα μείνει χωρίς τα απαραίτητα φάρμακά του. 

  Παράλληλα η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία δίνει σημαντικότατο "παρών" στην επόμενη μέρα όπου η Βιομηχανία θα πρέπει άμεσα να συμβάλει σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας.

  Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σκοπεύουν να  υλοποιήσουν ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα άνω των 500 εκατ., επενδύοντας σημαντικά ποσά σε πάγια και έρευνα, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου επιστημονικό τους δυναμικό, ενώ πραγματοποιούν εξαγωγές σε περισσότερες από 85 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

  Όμως, η υπερβολική/ καταχρηστική επιβάρυνσή τους τα τελευταία χρόνια μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών rebate και clawback λειτουργεί ανασταλτικά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των ελληνικών βιομηχανιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 οι υποχρεωτικές επιστροφές rebate και clawback σε συνδυασμό με τη φορολογία των επιχειρήσεων έφθαναν στο 70%!! του κύκλου εργασιών των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών.

  Η επόμενη ημέρα θα πρέπει να σημάνει και την επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και της φαρμακευτικής φροντίδας. Αυτό θα σημάνει καλύτερη πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες ενώ θα επιτρέψει το ξεδίπλωμα του αναπτυξιακού σχεδιασμού των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, γεγονός με μόνο θετικές συνέπειες για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την ελληνική οικονομία. 

  * Ο κ. Θεόδωρος Ε. Τρύφων είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Μέλος Δ.Σ ΣΕΒ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ