Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Απρ-2020 00:05

  Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Για ποια προϊόντα αναστέλλονται δασμοί και ΦΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μάρθας Παπασωτηρίου

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε απόφαση για την αρωγή προς τα Κράτη Μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο, που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. 

  Σύμφωνα με την απόφαση, η Επιτροπή καλεί τα Κράτη Μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο να αναστείλουν προσωρινά τους δασμούς και τον ΦΠΑ κατά την εισαγωγή από τρίτη χώρα φαρμακευτικού εξοπλισμού, διαγνωστικών τεστ και αναπνευστήρων. Με αυτό τον τρόπο, θα επιταχυνθεί η βοήθεια προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το μέτρο θα διαρκέσει για έξι μήνες με περαιτέρω παράταση. 

  Άμεση ανταπόκριση

  Τα Κράτη μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο ανταποκρίθηκαν άμεσα και η Επιτροπή ενέκρινε με συνοπτικές διαδικασίες τις αιτήσεις τους για προσωρινή άρση των δασμών και του ΦΠΑ στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. 

  Όπως είναι γνωστό, η ευρωπαϊκή νομοθεσία διαθέτει ευέλικτα εργαλεία για την αντιμετώπιση κρίσεων και έκτακτων συνθηκών. 

  Τι προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία

  Σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία (Ευρωπαϊκός Κανονισμός Νο 1186/2009), υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί αναστολή από δασμούς "προς το συμφέρον θυμάτων καταστροφών". Μπορεί να εφαρμοστεί στις εισαγωγές, που πραγματοποιούν υπηρεσίες του Δημοσίου, ή εγκεκριμένα μη κερδοσκοπικά σωματεία. Προκειμένου να χορηγηθεί η αναστολή, απαιτείται απόφαση της Επιτροπής, η οποία εγκρίνεται μετά από αίτηση των Κρατών Μελών.  

  Και η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ΦΠΑ έχει παρόμοιες διατάξεις (Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/132) για την αναστολή καταβολής ΦΠΑ στην εισαγωγή κάποιων προϊόντων σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών. 

  Περίοδος εφαρμογής

  Η εν λόγω απόφαση της Επιτροπής έχει εφαρμογή από την 31 Ιανουαρίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2020, προκειμένου να καλυφθεί όλη η επίμαχη περίοδος της κορύφωσης της πανδημίας. 

  Η ανωτέρω αναστολή χορηγείται προς κυβερνητικά όργανα, και άλλα όργανα που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, φιλανθρωπικά ιδρύματα κλπ.

  Ανάγκη ευελιξίας 

  Για άλλη μια φορά διαπιστώνεται η ανάγκη να υπάρχει ευελιξία στις δομές και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και ειδικών συνθηκών, όπως αυτή, που βιώνουμε στην παρούσα χρονική περίοδο. Και καθίσταται για μία ακόμα φορά σαφές ότι η ενιαία αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αποτελεί μονόδρομο στην όποια προσπάθεια να ξεπεραστεί η αναπόφευκτη οικονομική κρίση, που έπεται. 

  * H κα Μάρθα Παπασωτηρίου είναι Partner - Head of Tax στην Andersen Tax Greece

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ