Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Απρ-2020 00:09

  Χαρτόσημο: Τι αλλάζει στην παραγραφή με απόφαση του ΣτΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Σιακαντάρη

  Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ 433/2020) επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, σύμφωνα με την οποία υπερισχύει η πενταετής παραγραφή στη φορολογία χαρτοσήμου για χρήσεις μέχρι 31.12.2013. 

  Μέχρι πρόσφατα η νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων έκανε παγίως δεκτή την εφαρμογή της γενικής 20ετούς παραγραφής του Αστικού Κώδικα για χρήσεις μέχρι 31.12.2013, δεδομένου ότι η νομοθεσία περί τελών χαρτοσήμου δεν περιέχει διάταξη που να προβλέπει, για τις χρήσεις αυτές, ειδικότερη παραγραφή.

  Το ΣτΕ με την υπό εξέταση απόφασή του και στηριζόμενο και στην πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έκρινε ότι η 20ετής προθεσμία παραγραφής "υπερβαίνει την επιβαλλόμενη από τις συνταγματικές αρχές της ασφάλειας δικαίου και της αναλογικότητας εύλογη διάρκεια της προθεσμίας παραγραφής".  

  Περαιτέρω, η 20ετής παραγραφή, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, δεν διασφαλίζει ούτε την εισπραξιμότητα των καταλογιζόμενων ποσών, ούτε την τήρηση της αρχής της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών, ενώ, αντίθετα, ενθαρρύνει την απραξία της φορολογικής διοίκησης, η οποία οφείλει να μην κωλυσιεργεί και να ερευνά την εφαρμογή και τις παραβάσεις του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου. 

  Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για τις χρήσεις από 1.1.2014 και εφεξής, βάσει του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλλει τέλη χαρτοσήμου προβλέπεται ρητά πενταετής.

  Επίσης, και ο νέος φορολογικός νόμος 4646/2019 ρυθμίζει θέματα παραγραφής, μειώνοντας τα έτη της παραγραφής σε 10 από 20 σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται φοροδιαφυγή.  

  Θεωρούμε ότι ήταν επιβεβλημένη η συμπόρευση της δικαστηριακής νομολογίας ως προς το θέμα της παραγραφής καθόσον εμφαίνεται η τάση να παγιωθεί σε όλες τις κατηγορίες φόρων (άμεσων, παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων) και για παλιότερες χρήσεις η πενταετής παραγραφή.  

  Όπως γίνεται αντιληπτό και εμφαντικά προκύπτει από την απόφαση του ΣτΕ, η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου πρέπει να είναι εύλογης διάρκειας και μάλιστα σχετικά μικρής, ούτως ώστε να είναι σύμφωνη με τις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της αναλογικότητας, όπως αυτές απορρέουν από το Σύνταγμα και όπως ερμηνεύθηκαν πρόσφατα με τη σημαντική απόφαση του ΣτΕ, αλλά και με νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Για άλλη μία φορά οι διοικητικές αρχές θα πρέπει να συμμορφωθούν με την υιοθέτηση της ανωτέρω απόφασης και να προβούν εκ νέου στην επιστροφή ποσών, υποβάλλοντας τις επιχειρήσεις για ακόμα μία φορά σε άσκοπη γραφειοκρατία. 

  * Ο κ. Νίκος Σιακαντάρης είναι Managing Partner της Andersen Tax Greece.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ