Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2020 00:05

  Σε τι χρησιμεύουν οι διακοπές των δικαστικών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λέανδρου Τ. Ρακιντζή 

  Στον Μεσαίωνα και μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση τη δικαιοσύνη κυρίως στη Γαλλία απένειμαν οι φεουδάρχες και δικαστές που ήταν ευγενείς, όπως ο Montesquieu, και οι οποίοι ως κυρία πηγή εισοδημάτων είχαν την εκμετάλλευση της  αγροτικής τους περιουσίας. Για τον λόγο αυτό κατά την εποχή του θερισμού ή του τρύγου διέκοπταν τη λειτουργία των δικαστηρίων, για να επιβλέπουν την αγροτική συγκομιδή. Από την πρακτική αυτή ξεκίνησε σιγά-σιγά ο θεσμός των δικαστικών διακοπών σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και φυσικά όχι προς αναψυχή και ξεκούραση των δικαστών που πλέον δεν ήταν ευγενείς που ασκούσαν φεουδαρχικά δικαιώματα, αλλά επαγγελματίες λειτουργοί της δικαιοσύνης. Άλλωστε  ο θεσμός των πληρωμένων αδειών στους εργαζόμενους  για ανάπαυση εισήχθη σταδιακά κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.

  Στη χώρα μας ο θεσμός των δικαστικών διακοπών, θεσπίστηκε με το νόμο ΡΠΑ/1851 "περί δικαστικών διακοπών" ο οποίος ίσχυσε  μέχρι τη θέσπιση του ν.1756/1988, που αποτελεί πανομοιότυπη ρύθμιση. Οι δικαστικές διακοπές, υπό την έννοια βεβαίως της μερικής αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων, θεσπίστηκαν όχι προς ανάπαυση των δικαστών, γιατί ήταν τότε έννοια ανύπαρκτη, αλλά για λόγους λειτουργικούς και για την εξυπηρέτηση του κοινού, που το καλοκαίρι δούλευε νυχθημερόν και μερικοί ξενιτεύονταν σε εποχιακές εργασίες. Σήμερα έχουμε τα μπάνια του λαού και τον τουρισμό. 

  Με το ν.1756/1988 καθορίζεται ως δικαστικό έτος το χρονικό διάστημα  από 16 Σεπτεμβρίου  μέχρι 15 Σεπτεμβρίου επομένου έτους και το χρονικό διάστημα  από 1ης Ιουλίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου για δικαστικές διακοπές. Επίσης, κατά τις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα τα δικαστήρια δεν λειτουργούν  εκτός για  επείγουσες ασφαλιστικές και ποινικές υποθέσεις. Πριν την έναρξη των δικαστικών διακοπών καθορίζονται από την ολομέλεια του κάθε δικαστηρίου τα τμήματα διακοπών ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του δικαστηρίου.  Δηλαδή το παραπάνω χρονικό διάστημα  διαιρείται  συνήθως σε τρία ίσα τμήματα  και κάθε δικαστής υπηρετεί στο ένα τμήμα και βρίσκεται σε διακοπές στα υπόλοιπα. 

  Η ίδια ολομέλεια καθορίζει τον αριθμό των πολιτικών και ποινικών δικασίμων, τον μέγιστο αριθμό και το είδος των υποθέσεων, που εγγράφονται στα οικεία πινάκια. Ήδη οι τακτικές δικάσιμοι έχουν προσδιοριστεί, οι δε δικάσιμοι των δικαστικών διακοπών και οι υποθέσεις που θα εκδικαστούν θα προσδιοριστούν κυριαρχικά  και ανέλεγκτα από τις ολομέλειες των δικαστηρίων.

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε την παράταση του δικαστικού έτους με μείωση των δικαστικών διακοπών, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ενώσεως Εισαγγελέων, η οποία ζητά με ανακοίνωσή της την απόσυρση της.  

  Προσωπικά τουλάχιστον, ούτε από δημοσιεύματα στα ΜΜΕ ούτε από την ανακοίνωση της Ενώσεως Εισαγγελέων  αντιλήφθηκα σε τι συνίσταται η αόριστα ανακοινωθείσα μείωση των δικαστικών διακοπών και αν αυτό προσβάλλει κεκτημένα δικαιώματα δικαστών και εισαγγελέων, ώστε να διαμαρτύρονται τα συνδικαλιστικά όργανα, γιατί έτσι δίνεται η εντύπωση ότι οι δικαστικές διακοπές θεσπίστηκαν όχι για την εξυπηρέτηση του κοινού, αλλά ως ατομικές διακοπές των δικαστικών λειτουργών. 

  Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω, ότι οι δικαστές, οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και οι αστυνομικοί ασκούν λειτούργημα που απαιτεί θυσίες, αυταπάρνηση και προπαντός συναίσθηση καθήκοντος. 

  Εν παρόδω, είμαι  υποχρεωμένος  να εξάρω την προσήλωση στο καθήκον  και τις πολύτιμες υπηρεσίες, που με αυταπάρνηση προσφέρουν οι γιατροί, το εν γένει νοσηλευτικό  προσωπικό για την επιτυχή αντιμετώπιση  της πανδημίας  και όλοι όσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  για να επιβιώσουμε  και να λειτουργεί η κοινωνία.  Ειλικρινά  έχουν  την ευγνωμοσύνη  όλων μας. 

  Είναι γεγονός ότι οι δικαστές δεν κάνουν χρήση όλων των δικαστικών διακοπών, αλλά  επωφελούνται από αυτές, ώστε, με εργασία στο σπίτι,  να διεκπεραιώσουν όλες τις δικαστικές τους εκκρεμότητες. Ωστόσο, για το τρέχον δικαστικό έτος με δικαστήρια κλειστά από τις 12 Μαρτίου, τα οποία θα ανοίξουν με το καλύτερο σενάριο μετά το Πάσχα, ο δικαστικός φόρτος θα είναι μειωμένος.

  Η χώρα μας  περνάει πολύ κρίσιμες στιγμές και κανείς δεν ξέρει πότε και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα και τι μέτρα, με ποιες προσωπικές θυσίες, θα  χρειαστεί,  με κοινή συναίνεση  ή ακόμα και με εξαναγκασμό,  να ληφθούν. 

  Σε αυτήν την προσπάθεια αναδημιουργίας του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας η δικαιοσύνη ως τρίτη λειτουργία πρέπει να συμβάλλει με την ταχύτερη και ουσιαστική απόδοσή της. Για να γίνουν δεκτές οι αποφάσεις της, από τους πολίτες που θα αργήσουν να δουν διακοπές και από τους οποίους θα ζητηθούν ξανά πολλαπλάσιες θυσίες, θα πρέπει να έχει έξωθεν καλή μαρτυρία. 
   
  Άλλωστε η καλή λειτουργία της δικαιοσύνης είναι από τους κυρίους παράγοντες για την οικονομική ανάπτυξη, διότι η ορθότητα και ταχύτητα απονομής της, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη για τις επενδύσεις. Εκτός βέβαια, του ότι η λειτουργία της προσφέρει εργασία σε πολλούς κλάδους και εμπεδώνει την κοινωνική ειρήνη.

  * Ο κ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ