Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Μαρ-2020 08:47

  Ο κορονοϊός SARS-Covid19 θα ηττηθεί

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Τα νέα από το μέτωπο του κορονοϊού είναι σχετικά καλά! Οι μοριακοί βιολόγοι σε ολόκληρο τον κόσμο, που εργάζονται σε πάνω από 1.000 δείγματα του κορονοϊού, αγωνίζονται να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για αυτόν τον νέο κορονοϊό, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερους από 559.000 ανθρώπους και έχει  προκαλέσει το θάνατο σε 20.000+ μέχρι σήμερα.

  Είναι απόλυτα κατανοητό να υπάρχει η ανησυχία που πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αισθάνονται σήμερα. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με έναν νέο φονικό ιό που προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων σε εκείνους που έχουν μολυνθεί. Ένας στους πέντε από όλους που μολύνονται, υποφέρει από σοβαρή συμπτωματολογία και επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της αναπνευστικής δυσχέρειας. Ευτυχώς, για τους περισσότερους ανθρώπους τα αποτελέσματα ήταν σχετικά ήπια, ή τουλάχιστον δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

  Όταν εμφανίζεται ένας νέος και άγνωστος ιός, υπάρχει πάντα προβληματισμός και αβεβαιότητα, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αναπαράγεται, λειτουργεί και εξαπλώνεται, τη νόσο που προκαλεί και τον αντίκτυπο που θα έχει στην κοινωνία.

   

  covid
  Αυτή η εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης δείχνει τον SARS-Covid19, τις κόκκινες εκκρίσεις που αναδύονται από την επιφάνεια των κυττάρων σε έναν ασθενή με κορονοϊό.

   

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εργάζεται ήδη επί εβδομάδες μαζί με τις πληγείσες χώρες, έχοντας συντονίσει ένα παγκόσμιο επιστημονικό δίκτυο, για την αντιμετώπιση αυτού του ιού που εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά!

  Συγκεντρώνονται καθημερινά νέες γνώσεις και εμπειρίες από την Κίνα και άλλες χώρες που πλήττονται από την πανδημία. Είναι γνωστό ότι η περίοδος επώασης του ιού είναι 1-14 ημέρες, με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, και ότι οι υποκείμενες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση το ΧΑΠ, η ανοσοκαταστολή οι καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά. καθιστούν τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό πιο ευαίσθητους σε σοβαρές επιπλοκές. Νέες πληροφορίες και γνώση βοηθούν επίσης στο να κατανοήσουμε ποια θεραπευτικά σχήματα θα μπορούσαν να είναι επωφελή για τους ασθενείς που έχουν νοσήσει και πώς θα προστατεύονται καλύτερα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που κινδυνεύουν περισσότερο απ' όλους να μολυνθούν, αλλά και από την άλλη πώς θα δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν το κατάλληλο εμβόλιο, που είναι και η κύρια προτεραιότητα όλων των εμπλεκομένων επιστημονικών φορέων και κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο!

  Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου και αυτού, μεταλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου και, καθώς αναπαράγονται, εισάγονται μικρά σφάλματα-μεταλλάξεις στους γενετικούς τους κώδικες - στο DNA τους δηλαδή. Για ορισμένους ιούς, όπως της γρίπης, οι μεταλλάξεις αυτές εμφανίζονται πιο γρήγορα και με την πάροδο του χρόνου μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο ιός - καθιστώντας απαραίτητο ένα νέο εμβόλιο κάθε χρόνο.

  Το εμβόλιο, που είναι θέμα χρόνου να βρεθεί, θα είναι πιθανότατα εξαιρετικά  αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του SARS-Covid19: Οι ιοί αναπτύσσουν μεταλλάξεις καθώς αναπαράγονται και "κινούνται” στον ανθρώπινο πληθυσμό. Κάθε μετάλλαξη μπορεί να κάνει τον εκάστοτε ιό περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς και πιο ανθεκτικό σε κάποιο συγκεκριμένο εμβόλιο. Ο γενετικός κώδικας που έχει ο νέος κορονοϊός, o SARS-Covid19, παραμένει σχετικά σταθερός, καθώς η διασπορά του στον ανθρώπινο πληθυσμό είναι εν εξελίξει. Φαίνεται δηλαδή πως καθώς κυκλοφορεί στους ανθρώπους, μεταλλάσσεται σταθερά αργά, χωρίς να γίνεται ούτε πιο επιθετικός, αλλά ούτε και πιο ήπιος, πράγμα που είναι κάτι σαν διαβεβαίωση ότι το εμβόλιο θα αναπτυχθεί σχετικά γρήγορα, αφού ο παγκόσμιος συναγερμός έχει συμβάλει σημαντικά στο να αρθούν τόσο τα γραφειοκρατικά, όσο και τα νομικίστικα εμπόδια παγκοσμίως, και θα είναι απ’ ό,τι φαίνεται εξαιρετικά αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα, όπως για παράδειγμα το εμβόλιο της ιλαράς. 

   

  covid2
  Απεικόνιση σάρωσης του ιού SARS-Covid19 σε διαφορετική χρώση και μεγαλύτερη μεγέθυνση, όπου μπορούμε να δούμε τον ιό να αναδύεται από τη διπλή ημιδιαπερατή μεμβράνη του ανθρώπινου κυττάρου. 

   

  Το πολύ θετικό για την παγκόσμια κοινωνία είναι πως το εμβόλιο που θα βγει στην αγορά, δεν θα χρειαστεί να αλλάζει συχνά -μπορεί και καθόλου-, για να προστατεύσει τους ανθρώπους από τον ιό SARS-Covid19. Η βραδεία μετάλλαξή του, εάν βέβαια παραμείνει στα επίπεδα που σήμερα γνωρίζουμε, σημαίνει ότι το παγκόσμιο σύστημα υγείας και οι απανταχού γιατροί θα μπορούν να βασίζονται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο, που θα καταπολεμάει αποτελεσματικά τον ιό. 

  Ο κορονοϊός έχει υποστεί ελάχιστες  μεταλλάξεις μέχρι σήμερα 

  Το στέλεχος του SARS-Covid19, που εξαπλώνεται τώρα στον κόσμο, έχει υποστεί λιγότερες από 10 μεταλλάξεις σε σύγκριση με την αρχική μορφή του ιού που ξέσπασε στην κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019.

  Αυτός ο αριθμός μεταλλάξεων είναι σχετικά μικρός,  αν αναλογιστούμε τον πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχει προσβάλει ο κορονοϊός. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, ο ρυθμός μετάλλαξης του συγκεκριμένου ιού μάς δίνει βάσιμες ελπίδες, όπως προαναφέρθηκε, ότι το εμβόλιο που θα δημιουργηθεί θα είναι σταθερό και  δεν θα χρειάζεται ένα νέο εμβόλιο κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, κάτι που αποτελεί εξαιρετική εξέλιξη στη βιολογική μάχη σε μοριακό επίπεδο που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως, όπου κυρίως μοριακοί βιολόγοι και ιολόγοι με βαριά και σύγχρονη τεχνολογία μελετούν κάθε πτυχή του SARS-Covid19... ξεγυμνώνοντάς τον! Αυτό λοιπόν το εμβόλιο που σε λίγο θα δοθεί στους λοιμωξιολόγους, θα λύσει τα χέρια άλλων ειδικοτήτων, όπως εντατικολόγων, παθολόγων και πνευμονολόγων, που είναι οι ειδικότητες που συνήθως περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό!

   

  covid3
  Ο γιατρός στη φωτογραφία χορηγεί σε γυναίκα εθελόντρια την πρώτη δόση, στην κλινική δοκιμή μελέτης ασφάλειας  σταδίου 1, για ένα πιθανό εμβόλιο για τον Covid19, την ίωση που προκλήθηκε από το νέο κορονοϊό, στις 16 Μαρτίου 2020 στο Ινστιτούτο Υγείας της Ουάσιγκτον, Kaiser Permanente.

   

  Μικρές ιογενείς μεταλλάξεις, που οδηγούν σε υπερβολικές επιπτώσεις στην κλινική έκβαση των ασθενών, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και ανήκουστο, αλλά ευτυχώς για όλους μας κάτι τέτοιο δεν έχει υπάρξει προς το παρόν... καμία τέτοια ένδειξη δεν υπάρχει για τον νέο κορονοϊό.

  Τη μάχη αυτή είμαστε καταδικασμένοι να την κερδίσουμε! Ο γνωστός σε όλους μας ιός της γρίπης μεταλλάσσεται περίπου μία φορά κάθε 10 ημέρες σε όλο το γονιδίωμά του. Οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις είναι ασήμαντες, αλλά περιστασιακά θα εμφανιστεί κάτι που υπονομεύει την υπάρχουσα ανοσία των ανθρώπων στη γρίπη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κάνουμε μια νέα δόση αντιγριπικού εμβολίου κάθε χρόνο, και επίσης γιατί τα εμβόλια την γρίπης δεν μπορούν να είναι πάντα 100% αποτελεσματικά.

  Ευτυχώς για την ανθρωπότητα, αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει με τον SARS-Covid19 και είναι ο λόγος που απ’ ό,τι φαίνεται θα ηττηθεί! 

  Ελπίζω και εύχομαι ο κόσμος όλος, και μαζί με αυτόν και η Ελλάδα, να έχει πάρει το μήνυμα και να φροντίσει στο μέλλον να μην αιφνιδιαστεί κάποια στιγμή εκ νέου, αλλά τα κράτη να φροντίσουν να είναι προετοιμασμένα για ακραία συμβάντα και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης... Είναι κρίμα να έχουμε κατακτήσει το διάστημα και να μας γονατίζει τόσο εύκολα... μια μικροσκοπική οντότητα... με κορόνα!

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaros

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ