Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Μαρ-2020 09:06

  Μαζί θα τα καταφέρουμε

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Τελικά, μάλλον κάτι αόρατο και μεταφυσικό ήρθε και έβαλε τα πάντα στη θέση τους!

  Όλως ξαφνικά μειώθηκαν οι τιμές των καυσίμων, οι άνθρωποι οδηγούν λιγότερο και, ω του θαύματος, μειώθηκε και η ατμοσφαιρική ρύπανση...  οι άνθρωποι απέκτησαν ξαφνικά τόσο πολύ ελεύθερο χρόνο, που δεν ξέρουν καν πώς να τον χρησιμοποιήσουν, τι να τον κάνουν.

  Η δουλειά δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα και οι γονείς είναι ίσως για πρώτη φορά παρέα με τα παιδιά τους στο σπίτι, με ελάχιστες ή ανύπαρκτες επισκέψεις και συναναστροφές, με τη διασκέδαση και τα ταξίδια να έχουν μπει στο περιθώριο και στη ναφθαλίνη... 

  Ξαφνικά κοιτάζουμε μέσα μας και ανακαλύπτουμε την άγνωστη μέχρι πριν λίγο έννοια της αλληλεγγύης!

  Σαν σε φλασιά συνειδητοποιούμε πως όλοι μας είμαστε το ίδιο... πλούσιοι και φτωχοί, μορφωμένοι και αμόρφωτοι, ευγενικοί και αγενείς, νέοι και γέροι -συνειδητοποιούμε με δέος πως αυτό που ήρθε ξαφνικά και απροειδοποίητα δεν κάνει διακρίσεις και επιλέγει όποια και όποιον γουστάρει, μέσα ή έξω απ’ το σπίτι, χωρίς να ρωτήσει κανέναν - έτσι ξαφνικά!

  Σε μια στιγμή, του χρόνου αναλαμπή, συνειδητοποιούμε και αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι μαζί παρέα βρισκόμαστε, χωρίς τη θέληση μας, καθισμένοι στην ίδια βάρκα που αρμενίζει στο άγνωστο.... άνθρωποι μέχρι χθες διαφορετικοί... άδεια τα ράφια στα σούπερ μάρκετ, γεμάτα τα νοσοκομεία... και τόσο τα χρήματα, όσο και ασφάλιση να μην παίζουν ουσιαστικά κανένα ιδιαίτερο ρόλο!

  Στα υπόγεια γκαράζ και στα υπαίθρια πάρκινγκ, τα σαραβαλάκια και τα γκλαμουράτα αυτοκίνητα κάνουν παρέα, σαν να επρόκειτο για παλιόφιλους!

  Χρειάστηκαν μόνο λίγες μέρες, για να αντιληφθούμε έστω και κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, την έννοια της κοινωνικής ισότητος, που μέχρι χθες φάνταζε μακρινή ουτοπία... Βλέπετε ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει και ν’ αλλάξει όλες της ισχύουσες ισορροπίες.

  Αυτό που ζούμε ίσως είναι μια κρυμμένη ευκαιρία, που ξαφνικά αναδύθηκε από τα αζήτητα. Ποτέ άλλωστε δεν είχαμε την ευκαιρία να σταματήσει ολόκληρος ο πλανήτης... ταυτόχρονα τον καλπασμό του, να κάνει ένα απρόσμενο διάλειμμα, έστω και αναγκαστικό, από το ποδοβολητό του και όλοι μας να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να πάρουμε βαθιές ανάσες, να αναλογιστούμε και να έρθουμε αντιμέτωποι με τον ίδιο μας τον εαυτό. Να κοιτάξουμε με ειλικρίνεια και αυτεπίγνωση τα λάθη μας σαν παγκόσμια κοινωνία αλλά και ο καθένας μας ατομικά... τις δικές του ευθύνες.

  Ό,τι βιώνουμε σήμερα είναι τα λάθη που διαπράξαμε τόσο ως άτομα, όσο και ως σύνολο και που επέστρεψαν να μας στοιχειώσουν στην πραγματικότητα και στα όνειρα μας... και  αυτή είναι, θέλουμε δε θέλουμε, η ώρα του απολογισμού. Είναι η ώρα που ο καθένας κλεισμένος στο "κουτί” που ο ίδιος έφτιαξε, θα έρθει αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό… αναλογιζόμενος τη δική του την ατομική ευθύνη, που μέχρι εχθές του ήταν ίσως, παντελώς αδιάφορη!

  Ας έρθουμε όμως στην καθημερινότητα του σήμερα, που βιώνουμε, με απροσδιόριστα και πολλές φορές ακαταλαβίστικα ακόμα και για εμάς τους ίδιους συναισθήματα και ερωτήματα... όπως, "τι γίνεται όταν υπάρξει κάποια στιγμή ύφεση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν, αρθούν”, διότι δεν μπορεί μια ολόκληρη χώρα με 11 εκατομμύρια κατοίκους και οικονομική δραστηριότητα μετά την οικονομική κρίση να ζει έτσι επ’ αόριστον.

  Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ο Μπόρις Τζόνσον στο Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να μεταθέσει για αργότερα τη λήψη δραστικών μέτρων, υποθέτοντας πως το peak της επιδημίας θα απείχε αρκετές εβδομάδες. Ο Μητσοτάκης όμως, είχε μάλλον πιο ενημερωμένους συμβούλους και πήρε ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα νωρίς.., ίσως και νωρίτερα απ’ όλους...  "Παρατηρούμε, μαθαίνουμε και προσαρμοζόμαστε”, ήταν το σκεπτικό των Άγγλων, που θεωρούσαν ότι η καραντίνα σε εκείνο το χρονικό σημείο της αρχής της επιδημίας δεν θα είχε αποτέλεσμα λόγω της προφανούς μεγάλης διάρκειας της επιδημίας, αλλά μάλλον την πάτησαν, με αποτέλεσμα, οι Βρετανοί πολίτες να βρίσκονται πανικόβλητοι στο έλεος της μοίρας, που ο πρωθυπουργός που εξέλεξαν, καθόρισε. Η Ελλάδα μας από την άλλη, προς το παρόν μια χαρά τα πάει, αν και οι Έλληνες δεν φημίζονται και τόσο για την πειθαρχία τους!

  Τα μάτια όμως όλων βρίσκονται πλέον στη Κίνα, από την οποία θα μάθουν ουσιαστικά αν οι δυνατότητες του ιού μπορούν να εξαντληθούν σε ένα μεγάλο τσουνάμι επιδημίας. 

  Ο στόχος των κινεζικών Αρχών είναι να επιστρέψει η ζωή στην πόλη βήμα-βήμα και ήδη η χώρα άρχισε να επαναλειτουργεί και να παράγει απαραίτητα υλικά και προϊόντα! Όλα ξεκινούν προοδευτικά να λειτουργούν και οι Κινέζοι όντας μεθοδικοί, δεν βιάζονται!

  Ασφαλώς το "προοδευτικά” ως προς την επανεκκίνηση του κράτους έχει να κάνει περισσότερο, με τη συμπεριφορά του ιού και το απευκταίο βέβαια σενάριο, της δημιουργίας νέων εκτεταμένων εστιών μόλυνσης. Κανείς δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζει αν τα αντισώματα των ατόμων που ανάρρωσαν θα λειτουργήσουν πια ως "ασπίδα προστασίας” της λοιπής αγέλης... Αλλά ακόμη και αυτό να συμβεί, στην πολυπληθή  Κίνα  των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει έρθει σε επαφή  –λόγω της αναγκαστικής καραντίνας με τον ιό και απομένει να φανεί αν θα αναζωπυρωθεί κατά κάποιο τρόπο η επιδημία και αν ναι, πότε;

  Ο λόγος, από την άλλη, που η Αγγλία ακολούθησε τελείως διαφορετικό δρόμο είναι γιατί οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Μπόρις Τζόνσον θεώρησαν λανθασμένα ότι το μέτρο του total lockdown δεν θα είχε σε καμία περίπτωση πιθανότητες να δουλέψει και να παράξει αποτελέσματα, θεωρώντας πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα  εξακολουθούσε να είναι ευαίσθητη στον κορονοϊό, και μόλις αρθούν τα μέτρα ελέγχου, θα υπάρχει άμεσα ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες εστίες επιδημίας... όμως, το γεγονός παραμένει ένα:

  Οι Κινέζοι, παρ’ όλες τις προσπάθειες, δεν έχουν ξεμπερδέψει ακόμα και όλο αυτό είναι κάτι που δεν έχει τελειώσει και η δυναμική της επιδημίας θα μπορούσε να επιστρέψει πιθανότατα, αμέσως μόλις αρθούν τα μέτρα. Θέλει υπομονή και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αντί μέτρων, από επιστήμονες και πολιτικούς, που διαθέτουν την αναγκαία διορατικότητα!

  Το πώς αναφέρονται οι ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου στον εφιάλτη που ονομάζεται κορονοϊός, είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Ο συναγερμός είναι παγκόσμιος και ο πλανήτης Γη βρίσκεται πια σε έναν πραγματικό 3ο παγκόσμιο πόλεμο. 

  Εγώ πάντως, έχω μια διαφορετική προσέγγιση, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι! 

  Πρόκειται για έναν ιό, αρκετά πιο επιθετικό από αυτούς που μέχρι χθες γνωρίζαμε, που εάν βρει το ανοσοποιητικό μας "ισχυρό” και "οπλισμένο” ανεξαρτήτως από το αν υφίσταται υποκείμενη νόσος ή όχι... απλά θα χάσει εκείνος τη μάχη και όχι εμείς!

  Πώς θα το καταφέρουμε όμως αυτό, εδώ στην Ελλάδα, τη στιγμή που όσα συμβαίνουν δίπλα μας  -στην Ιταλία, είναι πραγματικά αδιανόητα. Πρωτόγνωρες καταστάσεις με τον κορονοϊό να "θερίζει ζωές”. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, όσο και η πραγματικότητα σε μια στιγμή της ιστορίας της γειτονικής χώρας που ο ιστορικός του μέλλοντος θα περιγράψει με μελανά "χρώματα”. Μια στιγμή που για κάποιον ανεξήγητο λόγο κάποιοι Έλληνες αρνούνται να υπακούσουν και κάνουν απλά του κεφαλιού τους, χωρίς να συνειδητοποιούν το κακό που προκαλούν στο κοινωνικό σύνολο, και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού!

  Εντελώς απλά, θα πρέπει όλοι μας, ακόμα και εκείνοι που για τους δικούς τους ανεξήγητους λόγους μέχρι σήμερα αρνούνταν, να υπακούμε στις οδηγίες των ειδικών και να τις ακολουθούμε με ευλάβεια! Θα κάνουμε οτιδήποτε για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με βιταμινικά σκευάσματα και καλή διατροφή! Θα κόψουμε αναγκαστικά, αλλά συνειδητά το κάπνισμα και θα παραμείνουμε αγέρωχοι και αισιόδοξοι. Όχι φοβισμένοι και πανικόβλητοι, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και τα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα θεραπεύουν...

  Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε! Είναι η μοναδική ευκαιρία ίσως, που ο "κακός” κορονοϊός μας προσφέρει  -να γίνουμε επιτέλους μία γροθιά και να αντιμετωπίσουμε τα πάντα ως συντεταγμένη κοινωνία πολιτών! Επί τη ευκαιρία, να αλλάξουμε και να γίνουμε καλύτεροι και πιο συνειδητοποιημένοι άνθρωποι!

  Προς το παρόν, βρισκόμαστε στο μάτι του τυφώνα, που ακόμα δεν έχει φθάσει στο ζενίθ της ισχύος του, αλλά όπως και να έρθουν τα πράγματα, στο τέλος, θα τα έχουμε καταφέρει!

  Καλή συνέχεια και ας μην ξεχνάμε: 

  #Μένουμε_σπίτι

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaros

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων