Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Φεβ-2020 00:05

  Εισοδήματα αλλοδαπής και συμψηφισμοί φόρων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Σιακαντάρη

  Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σε περίπτωση που Έλληνας φορολογικός κάτοικος αποκτά εισοδήματα στην αλλοδαπή σε ένα συγκεκριμένο φορολογικό έτος, ο φόρος που θα καταβάλλει στην Ελλάδα θα είναι μειωμένος (θα συμψηφίζεται δηλαδή) κατά το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για το ίδιο εισόδημα.

  Μέχρι το 2018 και πριν την έκδοση της υπ’ αριθμ. 2465/2018 απόφασης του ΣτΕ,  ο φόρος εισοδήματος που αποδεδειγμένα παρακρατήθηκε ή καταβλήθηκε στο εξωτερικό μπορούσε να συμψηφισθεί μόνο με τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα και όχι και με την εισφορά αλληλεγγύης.

  Επομένως, το 2017  Έλληνας κάτοικος που λάμβανε εισόδημα από μισθωτή εργασία ύψους 20.000 Ευρώ και του παρακρατούνταν φόρος στην αλλοδαπή 3 000 Ευρώ είχε την  ακόλουθη επιβάρυνση στην Ελλάδα: αναλογούν φόρος κλίμακας ΕΥΡΩ 2500, Εισφορά αλληλεγγύης ΕΥΡΩ 176. Δεδομένου ότι ο φόρος αλλοδαπής ήταν υψηλότερος του ελληνικού φόρου, δεν προέκυπτε διαφορά προς καταβολή στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, ο φόρος αλλοδαπής δεν μπορούσε να συμψηφιστεί με την εισφορά αλληλεγγύης ύψους  ΕΥΡΩ 176, η οποία έπρεπε να καταβληθεί κανονικά.

  Με την έκδοση της ανωτέρω απόφασης του ΣτΕ, κρίθηκε ότι σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδος αποκτά εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης, για το οποίο έχει και η Ελλάδα δικαίωμα φορολόγησης (κατά την έννοια των συμβάσεων αποφυγής Διπλής Φορολογίας), στην έννοια του φόρου εισοδήματος Ελλάδας και επακόλουθα στο συμψηφισμό, περιλαμβάνεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, κατά το ποσό που αναλογεί στο εισόδημα αλλοδαπής.

  Επομένως στο ανωτέρω παράδειγμα και σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ο Έλληνας φορολογικός κάτοικος  δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο στη χώρα μας καθώς και τα 176 ευρώ της εισφοράς αλληλεγγύης θα συμψηφιστούν με το φόρο αλλοδαπής.

  Σε περίπτωση τώρα που ο φόρος αλλοδαπής καλύπτει το ποσό του οφειλόμενου ελληνικού φόρου και μέρος του ποσού της εισφοράς αλληλεγγύης, θα πρέπει να πληρωθεί στην φορολογική αρχή η διαφορά.

  Παρόλο που η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ έχει εκδοθεί από το 2018 με αναδρομική ισχύ από το 2015, σε πολλές περιπτώσεις οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν δέχονται το συμψηφισμό του φόρου αλλοδαπής και με την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά μόνο με τον φόρο εισοδήματος.  Σε αυτά τα πλαίσια και κατόπιν διαφοράς φορολογούμενου με την ΔΟΥ που υπαγόταν, η ΔΕΔ εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 177/2020 απόφασή της, με την οποία επικύρωσε τη νομολογία του ΣτΕ.

  Πιο συγκεκριμένα, η τοπική ΔΟΥ, κατά την εκκαθάριση του φόρου του φορολογούμενου δεν προέβη στο συμψηφισμό του φόρου εισοδήματος της αλλοδαπής και με την εισφορά αλληλεγγύης (αλλά μόνο με τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος). Η ΔΕΔ στην απόφασή της δέχθηκε το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ και έκανε δεκτό το αίτημα του φορολογούμενου για το συμψηφισμό του φόρου αλλοδαπής και με την εισφορά αλληλεγγύης.

  Βάσει της ανωτέρω απόφασης της ΔΕΔ, η οποία έρχεται σε επισφραγίσει την απόφαση του ΣτΕ , θεωρούμε ότι οι αρμόδιες ΔΟΥ θα πρέπει να προβαίνουν πλέον στο συμψηφισμό του φόρου αλλοδαπής και με την εισφορά αλληλεγγύης.  

  Η ορθή φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων αλλοδαπής ως προς το συμψηφισμό του φόρου ήταν αίτημα χρόνων, ειδικά για φορολογούμενους που εργάζονται ή λαμβάνουν εισοδήματα από χώρες με υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Φαίνεται ότι εκτός από τα δικαστήρια και οι τοπικές ΔΟΥ (η εποπτεύουσα αρχή των οποίων ακολουθεί πλέον την νομολογία του ΣτΕ), θα πρέπει να συμμορφωθούν με την υιοθέτηση της έννοιας της εισφοράς  ως τακτικού πλέον φόρου και την αντιμετώπισή του ως τέτοιου, ώστε να την περιλαμβάνουν στην άσκηση για την πίστωση φόρου αλλοδαπής στις εκκαθαρίσεις φόρου που διενεργούν σχετικά με εισοδήματα αλλοδαπής.  

  * O κ. Νίκος Σιακαντάρης είναι managing partner στην Andersen Tax Greece.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων