Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιαν-2020 00:39

  Γιατί ο ΟΤΕ προβαίνει σε αγορές ιδίων μετοχών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα

  Στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων που διανύουμε τα τελευταία χρόνια οι εισηγμένες εταιρείες, όπως και όλοι όσοι διαθέτουν ρευστά διαθέσιμα, προσπαθούν να βρουν τρόπους να τα αξιοποιήσουν και να μη λιμνάζουν στα ταμεία τους.

  Από την άλλη πλευρά, η επένδυση ενός μετόχου εισηγμένης εταιρείας μπορεί να μεγεθυνθεί με άμεσο τρόπο όπως είναι η αύξηση της τιμής της μετοχής και τα μερίσματα ωστόσο μπορεί και με έμμεσους τρόπους όπως είναι η αγορά ιδίων μετοχών. Η επαναγορά μετοχών ουσιαστικά μειώνει τον αριθμό των υφιστάμενων μετοχών, κάνοντας την κάθε μία μετοχή να συμμετέχει με μεγαλύτερο ποσοστό  στην εταιρεία. Επομένως, τα κέρδη ανά μετοχή αυξάνονται ενώ μειώνεται ο δείκτης P / E εφόσον παραμένει σταθερή η τιμή της μετοχής. Μια επαναγορά μετοχών αποδεικνύει στους επενδυτές ότι η επιχείρηση έχει αρκετά μετρητά διαθέσιμα με τις προοπτικές να διαγράφονται εξίσου καλές αφού δεν εξετάζει μία ενναλακτική επένδυση των ρευστών διαθεσίμων αλλά την ίδια την εταιρεία. Ο αντίλογος στις αγορές ιδίων μετοχών είναι η αμφιβολία ότι η εταιρεία δεν έχει άλλες επικερδείς ευκαιρίες ανάπτυξης, γεγονός που αποτελεί ερωτηματικό για τους επενδυτές που αναζητούν αύξηση εσόδων και κερδών από μία εταιρεία και όχι μόνο μία αξιοσημείωτη μερισματική απόδοση. 

  Οι αγορές ιδίων μετοχών σε μεγάλες εταιρίες των ΗΠΑ είναι πολύ διαδεδομένη πολιτική και λαμβάνει χώρα εδώ και πολλά χρόνια. Από τη μία σε περιόδους διορθώσεων απορροφά μέρος των κραδασμών ενώ από την άλλη μεγαλώνει την αξία του μακροπρόθεσμου επενδυτή.

  Στην περίπτωση του ΟΤΕ, όπου ο Όμιλος έχει προβεί σε αγορές ιδίων μετοχών τα τελευταία δύο χρόνια έχει ως αποτέλεσμα ο βασικός μέτοχος (Deutsche Telekom) όπου κατείχε πριν τις αγορές ιδίων ποσοστό 45% να έχει προσεγγίσει το 47% και να βαίνει διαρκώς αυξανόμενο με την προϋπόθεση ότι οι αγορασμένες από τον Όμιλο μετοχές θα ακυρωθούν. Το ίδιο βέβαια ισχύει αναλογικά για όλους τους μετόχους που διακρατούν τις μετοχές του Ομίλου ΟΤΕ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολλές φορές οι εταιρείες από τις αγορές ιδίων μετοχών ένα μέρος το διανείμουν στα στελέχη τους σε προνομιακή τιμή σαν bonus για την απόδοσή τους στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

  pin

               

  Στην τελευταία διετία όπου ο Όμιλος προβαίνει σε αγορές ιδίων μετοχών βρίσκεται με υψηλά ρευστά διαθέσιμα, μειωμένες σχετικά επενδύσεις σε σχέση με το παρελθόν καθώς και σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ είχε προβεί σε έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι μόλις 0,875% διάρκειας 7 ετών τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ τον Οκτώβριο ο οίκος S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική του ικανότητα σε BBB-, επιστρέφοντας έτσι σε "επενδυτική βαθμίδα" μετά από 8 χρόνια.

  Με βάση τις εκτιμήσεις, ο ΟΤΕ αναμένεται να διανείμει το 100% των ελεύθερων ταμειακών ροών του για το 2019 προς τους μετόχους του με το 35% να κατανείμεται σε αγορές ιδίων μετοχών και το 65% σε τακτικό μέρισμα (0,50 ευρώ/μετοχή περίπου & μερισματική απόδοση 3,7%). Σε αυτόν τον υπολογισμό δεν εμπεριέχεται ενδεχόμενο έκτακτο μέρισμα όπως έγινε πέρυσι μετά την πώληση της Telekom Albania (έκτακτο μέρισμα 0,06 ευρώ/μετοχή).

  Το συνολικό ποσό που αναμένεται να επιστρέψει στους μετόχους της ο Όμιλος ΟΤΕ ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ. Ο Όμιλος ΟΤΕ αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα για το 2019 στις 19 Φεβρουαρίου 2020 πριν από το άνοιγμα της χρηματιστηριακής αγοράς. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι εταιρείες που προβαίνουν σε αγορές ιδίων μετοχών με σκοπό την ακύρωσή τους η μετοχή τους υπεραποδίδει έναντι ομοειδών εταιρειών. 

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς - 
  BETA Χρηματιστηριακή

  ** Οι απόψεις είναι προσωπικές

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων