Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιαν-2020 00:04

  Η Σούλα από τα Σεπόλια και το εύκολο κέρδος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Απόστολου Μάνθου*

  Ξεφεύγοντας λίγο από τα τετριμμένα, θα ξεκινήσω την εβδομαδιαία ανάλυση με την παράκληση που δέχτηκα από έναν μεγάλο αριθμό αναγνωστών του πρώτου άρθρου του Ιανουαρίου να εξιστορήσω το μεγαλύτερο πάθημα-μάθημα ως "μαχόμενος" επενδυτής.

  Η πρώτη και ίσως η ισχυρότερη επενδυτική σφαλιάρα που δέχτηκα ως επενδυτής ήταν το 1990, όταν η Αθήνα κατέβαινε με σημαντική υποψηφιότητα να πάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996. Το "κάγκελο" της Σοφοκλέους χόρευε στον ρυθμό των κατασκευαστικών, μιας που τα έργα που θα γίνονταν εάν παίρναμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες προσομοιώνονταν στο μυαλό των μετόχων τους ως βουτιά στην πισίνα με τα εκατομμύρια. 

  Τότε εργαζόμουν, συν τοις άλλοις, και ως "ντελιβεράς" των γραμμένων σε μπλοκάκι εντολών αγοράς ή πώλησης που έπαιρνα από τους πελάτες της χρηματιστηριακής που βρίσκονταν στο εσωτερικό του Χρηματιστηρίου και τις παρέδιδα στο "κάγκελο" για αναφώνηση και πλήρωση. Εκεί, λοιπόν, στα μπροστινά έδρανα της "πλατείας", βρισκόταν καθημερινά η Σούλα από τα Σεπόλια. 

  Μια αρχοντογυναίκα 60 κάτι, με σημαντικό αριθμό ακινήτων στην κατοχή της, με κωδικούς σε 5 χρηματιστηριακές προς άγραν μεγαλύτερης τότε πληροφόρησης και με παχυλό χαρτοφυλάκιο, που είχε ως βασικές θέσεις: Αλουμίνιον της Ελλάδος  Π.Μ.Ψ., Ηρακλή, Εθνική Τράπεζα,  ΧΑΛΥΨ προνόμιο, ΕΤΜΑ προνόμιο, Μύλους Αγ. Γεωργίου και Ιπποτούρ. Όποτε ρωτούσα τον εργοδότη μου (δεύτερης γενιάς χρηματιστής) για το οικονομικό ποιόν της Σούλας, μου έκλεινε το μάτι γελώντας και μου έλεγε με έμφαση: "Πολλά λεφτά...!". 

  Βέβαια, στην πορεία έμαθα ότι η κύρια πηγή των εσόδων της ήταν από ερωτικά "διασκεδαστήρια", όπως λέει και ένας φίλος προς κάλυψη και παραλλαγή της γνωστής ιταλικής λέξης. Η Σούλα, λοιπόν, εκείνη την εποχή άρχιζε και γέμιζε το χαρτοφυλάκιό της με μετοχές της ΜΕΤΚΑ, παροτρύνοντάς με να πάρω και εγώ, γιατί οι γνωστοί που είχε μέσα στους "Αθάνατους" της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τη διαβεβαίωναν ότι η Αθήνα είχε τους Ολυμπιακούς στο τσεπάκι της. Μάλιστα, σε κάθε εντολή που μου έδινε για τη ΜΕΤΚΑ μού σιγοτραγουδούσε από τη χαρά του σίγουρου κέρδους το: "Οι κόκκινες, οι πράσινες, οι θαλασσιές σου οι χάντρες στα χέρια χθες εφέρανε δέκα λεβέντες άντρες"!

  Εκεί, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων σχεδόν όλους τους τότε επενδυτικούς μου κανόνες, αγόρασα όχι μόνο με όλο μου το κεφάλαιο, αλλά δυστυχώς και με δανεικά από οικείους, έναν μεγάλο αριθμό μετοχών της ΜΕΤΚΑ, ποντάροντας στην κυριολεξία στο όνειρο. Όταν, αργότερα, ο  Αντόνιο Σάμαρανκ ανακοίνωσε ότι η πόλη για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 ήταν η Ατλάντα και όχι η Αθήνα, από τον παραλογισμό μου άφησα τη ροή του τραγουδιού του Δημήτρη Χορν να φτάσει παρακάτω ψελλίζοντας: "Τα κόκκινα, τα πράσινα, τα μπλε σου τα βραχιόλια τρελάναν τα Πετράλωνα και κάψαν τα Σεπόλια". 

  Η επόμενη μέρα βρήκε τη μετοχή στο -35% και εμένα χωρίς καθόλου κεφάλαιο, καθώς τα υπόλοιπα έφταναν μόλις για να καλύψουν τα δανεικά. Μπορεί η Σούλα από τα Σεπόλια να με τσουρούφλισε, αλλά το φταίξιμο της επιλογής ήταν όλο δικό μου, και όσο πιο γρήγορα το χώνεψα τόσο πιο εύκολα προχώρησα μπροστά, ενώ το πάθημα όχι μόνο έγινε μάθημα, αλλά μου αύξησε και την παραγωγική δημιουργικότητα εύρεσης δικλίδων αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφικών λαθών.  

  Κλείνοντας το ντουλαπάκι του χρόνου, η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος προκαλούν όλο και περισσότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα την αναζωογόνηση της αγοράς των ακινήτων. Επίσης, ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών έχει συμπαρασύρει ανοδικά τις τιμές των ακινήτων, προκαλώντας εκτεταμένη αναδιαμόρφωση του χάρτη των τιμών όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, αλλά και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα με αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται και από την αυξημένη κινητικότητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), καθώς πραγματοποιούν συνεχώς νέες στοχευμένες επενδύσεις σε ακίνητα, δίνοντας υπεραξία στους μετόχους τους.

  Η Prodea (πρώην Εθνική Πανγαία), με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, 1,609 δισ. ευρώ, από τις υπόλοιπες εισηγμένες ΑΕΕΑΠ, δείχνει διαγραμματικά ότι μόλις τώρα ξεκινά να παίρνει την έντονη ανοδική κλήση του μακροπρόθεσμου στροφέα που οδηγεί σταδιακά στα 8 ευρώ. Η μετοχή, παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούν 255,49 εκατ. μετοχές, πραγματοποιεί μικρούς όγκους συναλλαγών, στοιχείο που μπορεί να αποτρέψει τους πολύ βραχυχρόνιους επενδυτές. 

  ττφγηγ

  Η Trastor, με κεφαλαιοποίηση 114,62 εκατ. ευρώ, προχώρησε τελευταία σε αγορά 6,35 εκατ. ευρώ ενός αυτοτελούς εξαώροφου κτιρίου γραφείων επιφάνειας 3.716 τ.μ. στο Μαρούσι με κεφάλαια που άντλησε από την έκδοση ομολογιών. Τεχνικά, φαίνεται να έχει μπει από το φθινόπωρο του 2018 σε ένα ανοδικό τούνελ που μπορεί να οδηγήσει τη μετοχή πάνω από την αντίσταση των 1,27 ευρώ, με μετέπειτα στόχο τα 1,80 ευρώ. Οποιαδήποτε σημαντική αύξηση στον όγκο συναλλαγών με ταυτόχρονη ανοδική τμήση των 1,06 ευρώ θα φωτίσει το μονοπάτι για τα 1,20 με 1,27 ευρώ.

  εξηγσεφξψη

  Η Intercontinental ΑΕΕΑΠ, που προσφάτως μπήκε και στον FT Mid Cap, έχει φτάσει σε κεφαλαιοποίηση τα 84,52 εκατ. ευρώ. Την είχαμε αναλύσει στο "K" στις 16 Νοεμβρίου, όταν διαπραγματευόταν πέριξ των 6,60 με 6,75 ευρώ, δίνοντας ως τιμή-στόχο τα 7,50 ευρώ. Τώρα, μιας που έχει περάσει με δύναμη πάνω από το σύνορο των 7,50 ευρώ, ατενίζει στο βάθος τα 8,50 ευρώ, ενώ είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει ένα peak στα 9 ευρώ.

  σδφφ

  Για το τέλος άφησα την Ρasal Development. Μια εταιρεία η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στην επιτήρηση, αλλά έχει τα φόντα, μετά τη δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, να επανέλθει στην κύρια αγορά με θετική καθαρή θέση υψηλότερη των 20 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, πέρα από το ακίνητο που εκμισθώνεται στην αλυσίδα Σκλαβενίτης (ετήσιο έσοδο 1,5 εκατ. ευρώ), έχει στην κατοχή της άλλα τέσσερα, που μετά την αύξηση θα έχει τη χρηματοδοτική ευχέρεια να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους. Διαγραμματικά, η μετοχή παρουσιάζει ενδείξεις προπομπού μιας μεγάλης κίνησης, η οποία είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί μετά την αύξηση κεφαλαίου, όπου και θα αντληθούν έως 10 εκατ. ευρώ. Τεχνικά, πάντως, η τιμή της μετοχής έχει έναν πρώτο σταθμό στα 0,147 ευρώ και δεύτερο τα 0,30 ευρώ. 

  σδσδ

  *Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων