Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιαν-2020 00:05

  Ο Γ.Δ. και οι 10 εταιρείες που τα λένε "τσεκουράτα" για το 2020

  Ο Γ.Δ. και οι 10 εταιρείες που τα λένε "τσεκουράτα" για το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Την ώρα που έγραφα το πρώτο άρθρο της χρονιάς, ξεδιπλώνοντας ταυτόχρονα τα διαγραμματικά δώρα που φέρνουν για το 2020 οι 10 καλύτερες από άποψης τεχνικής ανάλυσης και πιθανής μεσοπρόθεσμης απόδοσης εισηγμένες εταιρείες, υποπίπτουν στην άκρη του ματιού μου τα εθνικά χρώματα της χώρας στο αμερικανικό κανάλι CNBC. Συγκεκριμένα, στην εκπομπή "Squawk Box" όπου έχει τεράστια ακροαματικότητα από αναλυτές, Fund managers και επενδυτές, καθώς καλύπτει την pre-market ενημέρωση του αμερικάνικου και όχι μόνο χρηματιστηρίου γίνεται μνεία για τις αποδόσεις της ελληνικής αγοράς. Ο κύριος τίτλος στο κάτω μέρος της οθόνης "υμνούσε" το Ελληνικό Χρηματιστήριο ως το πιο κορυφαίο στον κόσμο για το 2019 με απόδοση που προσέγγισε  το 50%. Ευδιάκριτο ήταν και το "Wow!!" στην έκφραση της γνωστής παρουσιάστριας Becky Quick, ενώ στο ρεπορτάζ που ακολούθησε παρουσιάστηκαν με ιδιαίτερο τρόπο τα μεγάλα κέρδη που μοίρασαν το 2019 τόσο τα ελληνικά ομόλογα όσο και οι ελληνικές μετοχές με αιχμή του δόρατος τις τράπεζες. Με έμφαση ανέφεραν ότι, καθώς οι πιστωτικοί δείκτες της Ελλάδας βελτιώνονται και η μέχρι τώρα αρνητική αντίληψη για τη χώρα αλλάζει άρδην, όλο και περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων μπορεί να αρχίσουν να κοιτάζουν ξανά την ελληνική αγορά προσθέτοντας μάλιστα ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι αισιοδοξίας για το νέο έτος, ιδιαίτερα αν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται με αυτούς τους ρυθμούς. Επίσης, τόνισαν ότι υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε investment grade (επενδύσιμη) και να γίνει επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, που είναι συνήθως καταλύτης για μία ευρύτερη άνοδο των τιμών των στοιχείων ενεργητικού. Χαριτολογώντας ο έτερος παρουσιαστής Andrew Ross  χαρακτήρισε ως πραγματικά θεαματικές τις αποδόσεις που έδωσαν  τα "ουζο-ομόλογα" (ένας υπαινιγμός των οικονομικών μέσων ενημέρωσης το 2012 για την απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων, καθώς το 40% το παραλλήλιζαν λόγω αυξημένου ρίσκου με την περιεκτικότητα σε αλκοόλ του εθνικού ποτού), ενώ παραδόξως παρότρυνε αρκετούς επενδυτές να βάλουν στο ραντάρ τους την ελληνική αγορά. 

  Τι καλύτερη διαφήμιση, λοιπόν, θα μπορούσε να γίνει στην αρχή της χρονιάς πέρα από αυτό το ολιγόλεπτο αλλά με υψηλή ακροαματικότητα ρεπορτάζ σε παγκόσμιας εμβέλειας θεσμικούς επενδυτές και μη για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Αλήθεια, πόσοι από τους fund  managers δεν θα θελήσουν το 2020 για ανταγωνιστικούς σκοπούς να βάλουν τα χέρια τους στο βάζο με το μέλι; Ποιος, άλλωστε, με τέτοια πολιτικοοικονομικά πατήματα και προοπτικές θα αρνιόταν να χαράξει μια ανοδικά διαμορφωμένη στρατηγική για το 2020. 

  Χαρακτηριστικός για το τι μέλλει γενέσθαι το 2020 είναι ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος διαγραμματικά τα λέει "τσεκουράτα" από τον περασμένο Φλεβάρη, όπου και δραπέτευσε δίχως επιστροφή πάνω από τις 650 μονάδες. Το χώνεμα τώρα της ανόδου που πραγματοποιείται τους τελευταίους μήνες πέριξ των 850 μονάδων φαίνεται να οδηγείται στη λύση του με το διαδοχικό δίμηνο κλείσιμο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Ο νέος χρόνος θα βρει κατά ένα μεγάλο ποσοστό επιβεβαίωσης τον Γενικό Δείκτη να διασπά ανοδικά τη μακροχρόνια γραμμή καθοδικής τάσης Q που πηγάζει από τις παρυφές του 2011. Η σφραγίδα, δε, της τμήσης θα δώσει στον δείκτη τα εχέγγυα για να συνεχίσει τον δρόμο που του ορίζει ο τεράστιος ανοδικός στροφέας προς το επίπεδο των 1.050 μονάδων. Στην περιοχή αυτή ο Γενικός Δείκτης έριξε την τελευταία του ματιά λίγο πριν ανάψει η θρυαλλίδα των εξελίξεων με τις προεδρικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2014. Η ανοδική παραβίαση των 1.050 μονάδων θα θέσει τον Γενικό Δείκτη σε τροχιά για τη ζώνη των 1.350 μονάδων πιθανότατα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο όγκος συναλλαγών καθώς, παρόλο που βαίνει μειούμενος από την αρχή της ανοδικής κύρτωσης του στροφέα, προσομοιάζει σε καζάνι που σιγοβράζει. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο ανοδικός δρόμος θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς μέσα στο έτος θα καιροφυλακτεί μια καθοδική υπερβολή βραχυχρόνιας αιτίας, αν και οι Έλληνες επενδυτές ύστερα από αυτά που έζησαν τη τελευταία 10ετία –Ο.Υ.Κ. επενδυτές μας χαρακτήρισε ένας Αμερικανός trader– εύκολα θα μπορέσουν να περάσουν στην αντίπερα όχθη.  

   

   

  Τώρα, πριν ξεκινήσω την παρουσίαση του Top 10 εταιρειών για το 2020, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα κριτήρια γέρνουν περισσότερο προς την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης και τις διαγραμματικής υπεραπόδοσης και λιγότερο προς την πλευρά των θεμελιωδών. Τα charts είναι κατά βάση εβδομαδιαία και μηνιαία, δίνοντας έτσι μια πιο "αθόρυβη" μεσοπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση. 

  Ο "μερισματοπατέρας" ΟΠΑΠ δύσκολα θα μπορούσε να μην μπει σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακόμα και αν αυτό είχε αυστηρούς όρους τεχνικής ανάλυσης. Τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε στο τρίτο τρίμηνο, με τη στήριξη της συμβολής από τα VLTs καθώς και της βελτιωμένης πορείας του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών (λοταρία), ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς δίνοντας το εισιτήριο για υψηλότερες τιμές. Η προτεινόμενη μείωση του συντελεστή φορολογίας εταιρειών σε 24% από το 28% και τα μερισματοφόρα κοιτάσματα θα συντηρήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και το 2020. Τεχνικά η μετοχή έχει λύσει ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια τον καθοδικό σχηματισμό του ανάποδου Head & Shoulders στα 9,60 ευρώ ανοίγοντας τα φτερά για τη κατάκτηση του λογαριθμικού ύψους του σχηματισμού δηλ. τα 20 ευρώ. Η ένδειξη αυτή έχει σημαντικό δείκτη δυσκολίας αναίρεσης του ανοδικού στόχου, καθώς έχει εφαρμοστεί πάνω σε Heikin Ashi διάγραμμα. Πιθανός πρώτος σταθμός της ανοδικής πορείας είναι η περιοχή του υψηλού του 2014 στα 13,60 ευρώ.

  pin

   

  Η Τράπεζα Πειραιώς, όπου έχει στο χαρτοφυλάκιό της "πράσινες" χρηματοδοτήσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ, την κατατάσσει πολύ υψηλά στη σχετική λίστα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ειδικότερα στον τομέα των ΑΠΕ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς παραμένει πρωτοπόρα στη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων συνολικής δυναμικότητας περίπου 1,4 GW, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας έχει χρηματοδοτήσει περίπου το 24% της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στην Ελλάδα. Για πέμπτο συνεχές τρίμηνο η τράπεζα κατέγραψε θετικό αποτέλεσμα στα καθαρά της κέρδη, ενώ σημείωσε απόδοση 2,0% επί των ενσώματων κεφαλαίων της, με ευνοϊκές προοπτικές, καθώς συνεχίζει την υλοποίηση του οδικού χάρτη "Ατζέντα 2023". Διαγραμματικά, τώρα, η μετοχή έχει αποτυπώσει έναν pennant σχηματισμό που στατιστικώς σπάει προς την πλευρά της κυρίαρχης τάσης όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ανοδική. Το σημείο-κλειδί της ανοδικής διαφυγής είναι τα 3,25 ευρώ. Περιοχή η οποία εάν διασπαστεί με αυξημένο όγκο συναλλαγών μπορεί να δώσει ως τιμή-στόχο τα 4,44 ευρώ κάνοντας μια στάση για ανεφοδιασμό στα 3,90 ευρώ. Το χρονικό όριο όμως εκδήλωσης της ανοδικής λύσης πλησιάζει προς το τέλος του πράγμα που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να αναμένουμε την ανοδική διαφυγή. 

  pin

   

  Με κύκλο εργασιών να φτάνει στο 9μηνο τα 418,9 εκατ. ευρώ, έναντι 361,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018, καταγράφοντας αύξηση 15,9% και με κέρδη 40,5 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα μετά φόρων (ΕΑΤ), έναντι κερδών 37,6 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2018 η Autohellas μπαίνει με το δεξί στο 2020. Εδώ να σημειωθεί ότι η πλήρης ενσωμάτωση της ΕΛΤΡΕΚΚΑ Α.Ε. στον Όμιλο επηρέασε τον κύκλο εργασιών κατά το 9μηνο μόνο κατά 8 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου 2019. Η μετοχή της εταιρείας, πάντως, πέρα από τα καλά θεμελιώδη, ακολουθεί την πεπατημένη της  πλάγιας συσσώρευσης στα υψηλά της κίνησης και τη μετέπειτα ανοδική καταστρατήγησή της με άνοιγμα του βήματος προς νέα υψηλά. Έτσι και τώρα έχει περάσει πάνω από το κατώφλι της άνω πλευράς της συσσώρευσης στα 6,59 ευρώ και δείχνει διατεθειμένη να συνεχίσει τον ανηφορικό δρόμο προς τα 8,60 ευρώ. Σημείο έντονου ενδιαφέροντος η αλλαγή φρουράς που πραγματοποιήθηκε μέσω του ισχυρού όγκου των συναλλαγών στους φθινοπωρινούς μήνες.

  pin

   

  Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι παραχωρήσεις συνεχίζουν να "εκπυρσοκροτούν" στα οικονομικά αποτελέσματα του Ελλάκτωρ καταγράφοντας στο 9μηνο αύξηση στα καθαρά κέρδη 65,1% και 40,8% αντίστοιχα σε σχέση με το 9μηνο του 2018 ως αποτέλεσμα κυρίως της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος και της ενίσχυσης της κυκλοφορίας στους αυτοκινητοδρόμους αντίστοιχα, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την επίδραση από τον σημαντικά μειωμένο κύκλο εργασιών του κλάδου της κατασκευής. Η μετοχή του Ελλάκτωρ δείχνει διαγραμματικά να περνάει από κάποιο είδος "εξαγνισμού" από τις παλιές αμαρτίες καθώς μέχρι τώρα δεν μπορεί να ακολουθήσει το τέμπο της υπόλοιπης αγοράς. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που έχει υστερήσει σημαντικά σε σχέση με τον "αντίπαλο", καθώς η ΓΕΚ Τέρνα μαζί με την ΤΕΝΕΡΓΑ έχουν φτάσει στα 1,65 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση ενώ ο ίδιος που έχει στα σπλάχνα του τον ΑΝΕΜΟ φτάνει μετά βίας τα 363 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, στο μηνιαίο chart αυτό που διακρίνεται είναι, κατά πρώτον, η στήριξη της περιοχής των 1,50 ευρώ και, κατά δεύτερον, η αντίσταση των 1,90 ευρώ. Όμως αυτήν τη φορά επειδή ακριβώς κάτω από τα 1,90 ευρώ έχουν "δοθεί" από τα τέλη Σεπτεμβρίου πάνω από 25 εκατ. μετοχές η ανοδική της διάσπαση μπορεί να προκαλέσει βίαιη εκτόνωση πιεσμένου ελατηρίου οδηγώντας τη τιμή σε μετωπική με τον τοίχο των 2,20 με 2,70 ευρώ. Προφανέστατα, εάν η μετοχή περάσει μέσα στο 2020 πάνω από τα 2,70 ευρώ, τότε θα ανοίξει η διαγραμματική θέα για τα 4,10 ευρώ, την     κορυφή δηλαδή του 2014.

  pin

   

  Στην ΕΧΑΕ για το 9μηνο του 2019 τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη ύστερα από φόρους διαμορφώθηκαν σε 5,9 εκατ. έναντι 2,3 εκατ. ευρώ του 9μηνου του 2018, παρουσιάζοντας ισχυρή αύξηση 157%, ενώ τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 24,6 εκατ. ευρώ έναντι 19,2 εκατ. ευρώ του 9μηνου του 2018, αυξημένα κατά 28,7%. Σημειώνεται πως ο φορολογικός συντελεστής στο 9μηνο ήταν στο 28% και αν υλοποιηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση στο 24%, θα υπάρχει όφελος 250 χιλ. ευρώ.
  Η ΕΧΑΕ, η οποία βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων αναμένεται να έχει μια συναρπαστική από απόψεως τζίρου νέα χρονιά, έχει αποτυπώσει στο μηνιαίο chart έναν διπλό σχηματισμό, που μπορεί να αποφέρει μέχρι και διπλασιασμό τιμής. Ειδικότερα στο διάγραμμα φαίνεται ότι ενώ έχει τμήσει ανοδικά τη μακροπρόθεσμη καθοδική γραμμή "D" δοκιμάζοντάς τη για πολλούς μήνες ως στήριξη, έχει καταστρατηγήσει παράλληλα και το 5ετές pattern Cup and Handle θέτοντας έτσι ως τιμή-στόχο τα 9,50 ευρώ με πρώτη σημαντική στάση τα 5,90 ευρώ. Το σήμα της έναρξης μπορεί να δοθεί και από τον μηνιαίο όγκο συναλλαγών κυρίως εάν σπάσει το φράγμα των 3 εκατ. τμχ. Η διαγραμματική αυτή στρατηγική για να αντιστραφεί θα πρέπει η μετοχή να κάνει δύο τουλάχιστον μηνιαία κλεισίματα κάτω από τα 4 ευρώ.

  pin

   

  Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών πραγματοποιώντας το πλάνο τριετίας (2019-2021) θα υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, σε ρομποτικά χειρουργεία, αυτοματοποιημένο εξοπλισμό, εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και νέα απεικονιστικά μηχανήματα αναβαθμίζοντας έτσι σημαντικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας της χώρας. Η αρχή έχει ήδη γίνει με το ρομποτικό χειρουργείο νέας γενιάς Discovery IGS 740 της GΕ Healthcare, συνολικής επένδυσης άνω των 2 εκατ. ευρώ, όπου καθιστά το ιατρικό σημείο αναφοράς για πολύπλοκες αορτικές και άλλες χειρουργικές παθήσεις, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Διαγραμματικά, τώρα, στο Ιατρικό αυτό που μου τράβηξε την προσοχή είναι ο μακροπρόθεσμος καμπυλωτός ανοδικός δίαυλος του 2012. Ο δίαυλος αυτός όσο περνάει ο καιρός θα διευρύνεται επιτρέποντας μεν υψηλές διακυμάνσεις, αλλά με τελικό στόχο την περιοχή των 4 με 4.25 ευρώ. Το πρώτο λάκτισμα θα γίνει με το πέρασμα της μετοχής άνω των 2,40 ευρώ, ενώ το δεύτερο και πιο ισχυρό με την αρπαγή των 3 ευρώ. Προς το παρόν η μετοχή συμπεριφέρεται ως κοιμώμενος γίγαντας. 

  pin

   

  Το 2019 έκλεισε για την Profile με την προίκα 2 νέων ισχυρών συμφωνιών με τράπεζες ΑΑΑ τη Sumitomo και τη First Abu Dhabi Bank, που τη βάζουν πλέον με συστάσεις στην τεράστια αγορά αυτής της κατηγορίας. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι στην αυγή των ψηφιακών τραπεζών όπου μια τεράστια στρατιά νεοτραπεζών στοχεύει σε μια νέα γενιά πελατών (Millennials) που προτιμούν να διεκπεραιώνουν τα πάντα μέσω των κινητών τους  η Profile έχει ήδη πρωτοστατήσει προμηθεύοντας λογισμικό στην Allica Bank τη μοναδική mobile/ψηφιακή τράπεζα που είναι regulated στη Βρετανία εντός του 2019 και τη γαλλική Ditto Bank. Εδώ η πίτα όσο πάει και μεγαλώνει, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της McKinsey & Company, οι ψηφιακές τράπεζες αναμένεται στην επόμενη 5ετία να τετραπλασιαστούν. Όμως το κερασάκι στην τούρτα είναι τα σημαντικά έργα που θα προκύψουν από την ανάπτυξη του συνταξιοδοτικού από πλευράς κυβέρνησης, καθώς η εταιρεία κατέχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην παροχή λογισμικού σε οργανισμούς στο εξωτερικό (που λειτουργούν αντίστοιχα συνταξιοδοτικά προγράμματα) καθώς και σε έργα ΣΔΙΤ. Επίσης τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας υπερβαίνουν το 25% της χρηματιστηριακής αξίας. Διαγραμματικά, η μετοχή της Profile φαίνεται να έχει περάσει πάνω από το χείλος της μεγάλης δεξαμενής που έχει αντέξει σε δύσκολες μέρες ρευστοποιήσεις άνω των 3,15 εκατ. τμχ. κάπου δηλ. το 27% της εταιρείας κρατώντας έτσι σθεναρά τα εντυπωσιακά κέρδη του 2019 στα +209%. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, παρά τα εύρωστα κέρδη, δεν μπόρεσε στην υγιή καθοδική διόρθωση να ακουμπήσει τον μακροπρόθεσμο ανοδικό στροφέα που τον διέπει, ενώ ο αργός γνωστός ταλαντωτής Relative Strength Index (RSI) έχει αποκλιμακωθεί αρκετά δίνοντας έτσι χώρο για μια νέα ισχυρή ανοδική κίνηση. Το επόμενο κύμα μπορεί να δώσει ως ετήσιο ανοδικό στόχο το επίπεδο των 5,50 με 6 ευρώ ενώ η ενδιάμεση στάση στα 4,50 ευρώ θα είναι σύντομη.

  pin

   

  Σε διαπραγματεύσεις με την Belterra Investments, εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, βρίσκεται η Τεχνική Ολυμπιακή, για την πώληση των μετοχών του Πόρτο Καρράς με τίμημα, που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει στο τραπέζι και η προσφορά για τις 526 πολυτελείς κατοικίες. Η ακίνητη περιουσία του συγκροτήματος αποτιμήθηκε στα τέλη του 2018 σε περίπου 395 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η αξία της άδειας ανέγερσης 526 πολυτελών κατοικιών εντός του συγκροτήματος. Την ίδια ώρα η εταιρεία συναλλάσσεται με μια κεφαλαιοποίηση 97,6 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά η Ολυμπιακή Τεχνική έχει στο μηνιαίο chart πολλαπλούς σχηματισμούς που μπορούν να στείλουν την τιμή της μετοχής στη στρατόσφαιρα, αλλά πρώτα όμως θα πρέπει να δραπετεύσει ανοδικά από τον βραχνά των περιοχών αντίστασης των 2,60 και 3 ευρώ. Ιδιαίτερα θετικοί είναι οι σχηματισμοί του ανοδικού στροφέα του 2015 και τώρα τελευταία της Pitchfork όπου, παρά τη μεγάλη συσσώρευση από τον περασμένο Απρίλιο και έπειτα, δείχνει να τον πιέζει να πάρει το μονοπάτι του ανοδικού δίαυλου που θα τον φέρει σε κόντρα με το επίπεδο των 2,60 ευρώ. Εδώ πιθανό επιβεβαιωμένο πέρασμα πάνω από τα 3 ευρώ θα απελευθερώσει ισχυρές δυνάμεις, καθώς έχει να γράψει τέτοιες τιμές από το 2008, οδηγώντας τη μετοχή στα 4,60 ευρώ.

  pin

   

  Η υπερκάλυψη της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, από μεγάλο αριθμό επενδυτών στην Unibios, έχει βάλει σε λειτουργία σειρά κινήσεων με στόχο την ενίσχυση της δραστηριότητάς της και τη βελτίωση των μεγεθών της όπως, για παράδειγμα, τον εκσυγχρονισμό κτιρίου επιφάνειας περίπου 6.000 τ.μ. με προμήθεια του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού στον Βόλο. Ο νέος χώρος παραγωγής θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον υφιστάμενο σήμερα στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Άνω Λιοσίων, που καλύπτει συνολικά περίπου 3.300 τ.μ. και θα εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες παραγωγής της εταιρείας λόγω της ισχυρής ζήτησης από Ελλάδα και εξωτερικό για προμήθεια μονάδων αφαλάτωσης. Εδώ έχουμε άλλη μια μετοχή που αποτυπώνει το pattern Cup and Handle με πιθανή λύση του στην περιοχή των 0,415 ευρώ. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για τους αγοραστές είναι και το μήνυμα που στέλνει ο αυξημένος όγκος συναλλαγών που έχει πραγματοποιηθεί στο "χερούλι" του σχηματισμού στοιχείο που δίνει πόντους στην ανοδική εκτόνωση προς τα 0,525 ευρώ. Εδώ, θεωρητικά, ο στόχος της διάσπασης σύμφωνα με το βάθος της "κούπας" μπορεί να φτάσει έως και τα 0,65 ευρώ.    

  pin

   

  Στη Marfin Investment Group τα αποτελέσματα 9μήνου του 2019 ήταν σημαντικά βελτιωμένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, καθώς οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 7,2% και ανήλθαν στα 827,70 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA σημείωσε αύξηση κατά 17% και ανήλθε σε 123,70 εκατ. ευρώ. Έτσι όλα δείχνουν ότι για τη μετοχή της MIG το 2020 θα είναι "ή ταν ή επί τας". Διαγραμματικά η μετοχή βρίσκεται στριμωγμένη μεταξύ του καθοδικού στροφέα και της μακροπρόθεσμης γραμμής στήριξης που ενώνει τους προηγούμενους πυθμένες του 2016 και του 2018. Εδώ, ενώ τα σύνορα μεταξύ Bulls Vs Bears είναι τα 0,11 ευρώ, η ανοδική τμήση του στροφέα στα 0,143 ευρώ θα προκαλέσει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που μπορεί να σπρώξει τη μετοχή προς τα 0,22 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση μετά τα 0,22 ευρώ βρίσκεται στα 0,57 ευρώ. Η MIG, επειδή ακριβώς θεωρείται το απόλυτο αουτσάιντερ του 2020, μπορεί να δώσει και τα περισσότερα κέρδη σε κάποιους επενδυτές που θελήσουν να ρισκάρουν πάνω στη θετική ανατροπή των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας. 

  pin


  Με την ευκαιρία της έλευσης του νέου χρόνου θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους αφιερώνουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους για να διαβάσουν αυτήν εδώ τη στήλη. Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ στο ξεκίνημα της αρθρογραφίας στο "Κ" ότι θα είχα μέχρι και "φανατικούς" αναγνώστες. Το ενδιαφέρον σας με συγκινεί και το μόνο που μπορώ να δώσω ως ανταπόδοση είναι 10 από τα πιο δυνατά διδάγματα που έπαθα και έμαθα ως αιώνιος μαθητής στα θρανία των αγορών. 

  Να έχετε πάντα στο ξεκίνημα της ημέρας ένα επενδυτικό πλάνο. Το "α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ" στην επενδυτική επιλογή οδηγεί κατά 95% σε απώλειες (υπάρχει και ένα 5% της τύχης).

  Βρείτε μια σωστή στρατηγική που θα σας βάζει και θα σας βγάζει από μια επένδυση.

  Παραμείνετε με απόλυτη πειθαρχία και υπομονή σε αυτήν τη στρατηγική που έχετε χαράξει.

  Αποτάξτε  τον εγωισμό (εγώ ξέρω καλύτερα από την αγορά), την απληστία (θα περιμένω να κερδίσω λίγα ακόμα και ας είμαι κόντρα στη στρατηγική μου), την ισχυρογνωμοσύνη (δε πα να λες εσύ, να πάρω τις ζημιές μου στο stop loss η κίνησή μου θα βγει, γι' αυτό και θα πάρω τη διπλάσια θέση να κάνω και καλύτερο μέσο όρο) και την ελπίδα (δεν μπορεί, θα γυρίσει, δεν θα γυρίσει, θα γυρίσει, θα κλείσω τα μάτια και αύριο ελπίζω να είμαι στα κέρδη).

  Μην πολεμάτε ποτέ την κύρια τάση της αγοράς και κυρίως μην προσπαθείτε να προβλέψετε την αλλαγή της παίρνοντας ανάποδες θέσεις χωρίς σοβαρές ενδείξεις.

  Μην παίρνετε ποτέ μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό που αντέχει η τσέπη σας. Οι μεγάλες κινήσεις δημιουργούν νευρικότητα και άγχος προκαλώντας τύφλωση στο να ακολουθήσετε το επενδυτικό σας πλάνο. 

  Θέστε πάντα πριν από κάθε επενδυτική κίνηση τα χρήματα που "θέλετε" να χάσετε και εάν τελικά οδηγηθεί εκεί κλείστε τη άμεσα (stop loss) δίχως δεύτερη σκέψη.

  Στο ταμείο για τα κέρδη τής κάθε επένδυσης πάτε με την πώληση και όχι με την αγορά. Μην την αγνοείτε. 

  Η ζωή πρέπει να προχωρήσει. Μια κακή μέρα στην αγορά δεν είναι μια κακή μέρα στη ζωή. Μη συγχέετε καταστάσεις, προχωρήστε παρακάτω. Η επόμενη μέρα είναι καινούργια, κάντε μια φρέσκια δυναμική  αρχή.

  Βάλτε στόχους για το μέλλον και ξεκινήστε τη διαδικασία για να τους επιτύχετε.  

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής    

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων