Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιαν-2020 00:05

  Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη με 153 ψήφους...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή 

  Συνάδελφοι δημοσιογράφοι, άλλοι με μετρημένο τρόπο, άλλοι με προβοκατόρικο, διατυπώνουν διάφορες απόψεις για τα προσόντα που πρέπει να έχει ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να ενώνει, άλλοι ότι πρέπει να γνωρίζει τα εθνικά θέματα, άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να είναι πεπειραμένος πολιτικός με ευρωπαϊκή κουλτούρα και άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει επιτέλους να εκλέξουμε γυναίκα πολιτικό- υποθέτω όλοι διακρίνουμε την ειρωνεία στο γεγονός  ότι η λέξη πολιτικός δεν υπάρχει σε θηλυκό πρόσωπο...- στο ύπατο αξίωμα της ελληνικής πολιτείας. Αναλόγως προτείνουν και κάποιο πρόσωπο. Ή καλύτερα, απορρίπτουν τους υπόλοιπους, για να μην "καρφωθούν".

  Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τίποτα από αυτά δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα, που δεν περιγράφει ούτε ακροθιγώς, τα όποια υποθετικά προσόντα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Που ορισμένοι θεωρούν ως απαραίτητα. Εδώ είναι ασαφή τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πόσο μάλλον τα προσόντα του.

  Και ύστερα ήρθε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον αφορισμό του, για να μας προσγειώσει κανονικά: "Δεν είναι δύσκολο να είσαι επαρκής Πρόεδρος της Δημοκρατίας..." είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

  Σημαίνει αυτό ότι δεν έχει καμία σημασία, ποιο πρόσωπο θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου; Προφανώς όχι.

  Ούτως ή αλλως έχει προηγηθεί μια τόσο μεγάλη φιλολογία και συζήτηση για το ποιος θα είναι ο "χρησμός του βουνού” για τον υποψήφιο Πρόεδρο, που έχει προκαλέσει μια μεγάλη προσμονή. Είτε το επεδίωξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε όχι, είτε το ήθελε είτε όχι, το πρόσωπο που θα προτείνει δεν μπορεί να είναι μια "απλή υποψηφιότητα". Υπάρχει προσμονή για θετική έκπληξη. Για restart και στο θέμα του Προέδρου. Ένα το κρατούμενο.

  Δεύτερον, σε όσους επιδίδονται στο σπορ της ονοματολογίας, καλό είναι να τους θυμήσουμε τα βασικά της πολιτικής. Ο πρόεδρος που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα βασικό προσόν πρέπει να διαθέτει. Να μην προκαλεί ρήγματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Να μην διχάζει δηλαδή, το εκλογικό σώμα που θα ψηφίσει το νέο Πρόεδρο. Και αυτό είναι το σώμα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Η δυνατότητα ευρύτερης συναίνεσης, είναι θεμιτή και εύλογη επιδίωξη, αλλά έπεται... Δυο τα κρατούμενα.

  Τρίτον, η αντιπολίτευση στις δυτικές δημοκρατίες -πολύ σωστά- αντιπολιτεύεται. Δεν συναινεί. Δεν βάζει πλάτες στην κυβέρνηση. Άλλη είναι η δουλειά της. Και αυτό φυσικά θα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πρόθυμος να συναινέσει στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι πρόθυμος να συναινέσει μόνο στον βαθμό που ο κ. Μητσοτάκης θα προσχωρήσει στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα στηρίξει δηλαδή τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ή αν θέλετε, θα ακυρώσει τη δυνατότητα του πρωθυπουργού να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, και θα τρέξει πίσω από την πρόταση της αντιπολίτευσης. Αστεία πράγματα.

  Διαφορετικά, προφανώς και θα καταψηφίσει, όσο κεντροαριστερό ή αριστερό προφίλ και να διαθέτει ο υποψήφιος που θα προτείνει ο πρωθυπουργός. Μια παραλλαγή των όσων δήλωνε το 2014 ο κ. Τσίπρας, που έλεγε στον κ. Σαμαρά, ότι ακόμα και τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει, εκείνος θα καταψηφίσει. Διόλου περίεργη στάση για τον κ. Τσίπρα.

  Όσοι λοιπόν ονειρεύονται ευρείες συναινέσεις μάλλον θα απογοητευθούν. Το στορυ για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με ευρεία πλειοψηφία, μάλλον είναι όνειρο θερινής νυχτός.

  Αλλα pas de problème. Γιατί το πόσες ψήφους θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ψηφοφορία στη Βουλή, πολύ λίγη σημασία έχει. Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποιο ψήφισε και η ΝΔ, συγκέντρωσε το 2015, 233 ψήφους. Και μετά έτρεχε κοτζάμ Πρόεδρος στις συγκεντρώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, για το επονείδιστο χρέος. Μαζί με έναν ξυπόλυτο Γάλλο που είχε συμβουλεύσει για το χρέος την Ακτή του Ελεφαντοστού ή κάποια γειτονική χώρα.

  Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στη δεύτερη θητεία του, εξελέγη με μόλις 153 ψήφους. Και ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ