Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Ιαν-2020 09:00

  Με οδηγό το East Med Act ταξιδεύει ο Κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλου

  Το ενισχυμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα ενεργειακά, αμυντικά και οικονομικά τεκτενόμενα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου φανερώνει η υπογραφή της νομοθεσίας East Med Act από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Δεκεμβρίου.

  Η νομοθεσία αυτή σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την αναβαθμισμένη διπλωματική δραστηριότητα της Ελλάδας προσδίδουν μια αυξημένη σημασία στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Τραμπ και την αμερικανική ηγεσία για όλα τα σημαντικά ζητήματα.

  Της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη προηγήθηκε στις 2 Ιανουαρίου η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό East Med με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την πρόοδο του έργου, αλλά και για τη διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας ενόψει των νέων απειλών της για την ελληνική ΑΟΖ.

  Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι μέσω του East Med Act, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να συνεχίσουν την ισχυρή επίσημη στρατηγική δέσμευση με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο και να συμμετάσχουν ενεργά στον τριμερή διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των τριών χωρών για την ενέργεια, την ασφάλεια στη θάλασσα, την ασφάλεια του κυβερνοχώρου και την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας. Δεσμεύονται επίσης να συνεχίσουν να υποστηρίζουν διπλωματικές προσπάθειες με εταίρους και συμμάχους για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και να ενθαρρύνουν τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει σε ενεργειακές υποδομές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  Με άλλα λόγια, η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η περιοχή της Αν. Μεσόγειου έχει περάσει πλέον σε μια νέα ιστορική φάση μέσω των ανακαλύψεων υδρογονανθράκων και μέσω των συνεργασιών των διαφόρων κρατών στα πλαίσια και του νέου East Med Gas Forum. Στα πλαίσια αυτά, η νομοθεσία East Med επιδιώκει μια αναβαθμισμένη σχέση της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου με τις ΗΠΑ, πράγμα που μπορεί να έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη για τις τρεις χώρες.

  Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία της εισόδου της ΔΕΠΑ στο σημαντικό έργο του LNG της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα επιχειρήσει να ανοίξει μια νέα δίοδο για τα φορτία αυτού του είδους στην ευρύτερη περιοχή με πιθανούς πελάτες κρατικούς και ιδιωτικούς ομίλους σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Το εν λόγω έργο έχει επίσης μια εξόχως αμερικανική διάσταση και δεν αφήνει αδιάφορη την Ουάσιγκτον, καθώς από τη μια ταιριάζει με το δόγμα της διαφοροποίησης των πηγών και οδών φυσικού αερίου που θα περιορίσουν την εξάρτηση της περιοχής μας από το ρωσικό αέριο και αφετέρου αμερικανικά φορτία LNG θα μπορούν να το τροφοδοτήσουν.

  Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η αμερικανική πλευρά έχει στηρίξει επανειλημμένα το πλωτό τερματικό της Αλεξανδρούπολης. Σε μια περίοδο κατά την οποία η μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας τέθηκε και πάλι σε αμφισβήτηση, αντιλαμβάνεται κανείς τη βαρύτητα που αποκτούν έργα όπως το συγκεκριμένο τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

  Με τις παραπάνω κινήσεις και δηλώσεις τους, οι ΗΠΑ έχουν πλέον παρουσιάσει το πώς βλέπουν τα πράγματα στην περιοχή μας, πράγμα που σίγουρα θα έχει απασχολήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό και το επιτελείο του τον τελευταίο καιρό, ώστε να ταξιδέψουν προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αυτό που απομένει είναι να έρθουν οι δύο πλευρές σε μια συνεννόηση που δεν θα αφήνει κενά και ανοικτές ερμηνείες σε ότι έχει να κάνει με την τουρκική επιθετικότητα, ενώ σημαντικό είναι επίσης να συζητηθούν και οι ευρύτερες προοπτικές διμερούς συνεργασίας με άξονα τα ενεργειακά.

  * Ο Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος είναι Καθηγητής στο ESCP Business School, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του AMCHAM & Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων