Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 14-Δεκ-2019 08:19

  Όταν ο Αλέξης Τσίπρας μπέρδεψε το brain drain με τον ΟΑΕΔ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Την πρωτοβουλία του Γιάννη Βρούτση για την επιστροφή των επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό, το Rebrain Greece, σαν απάντηση στο Brain Drain, θα την έχετε ακούσει. Και υποθέτω θα έχετε διαβάσει και το "βιτριολικό σχόλιο” του Κώστα Στούπα για τις πιθανότητες να πετύχει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Όταν, αφού αφαιρέσεις τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους, αυτό που θα μείνει στους νέους επιστήμονες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό και θα αποφασίσουν να γυρίσουν, θα είναι μία μάξιμουμ ενίσχυση των 1.000 ευρώ. Άσε που σίγουρα θα βρεθούν διάφοροι επιτήδειοι να τσεπώσουν την κρατική ενίσχυση, προσλαμβάνοντας δήθεν νέους επιστήμονες από την Οξφόρδη, για την καφετέρια της περιοχής. Τσεπώνοντας την επιδότηση. Τα γνωστά ελληνικά. Δικαιούμαστε λοιπόν να αμφιβάλλουμε για τις πιθανότητες επιτυχίας της πρωτοβουλίας.

  Υπήρχαν και άλλες ενστάσεις για τη σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας που δημοσιεύθηκαν στα social media. "Πόσο σκόπιμο είναι δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος με παιδί άνεργο και όσα μεταπτυχιακά θέλετε, σημείωσε ο άλλος, να πληρώσει για ένα άλλο παιδί που βρίσκεται στο εξωτερικό ώστε να έρθει να του πάρει τη θέση; Κι αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα θα επεκταθεί να καλύψει πόσους;” Πολλά τα ερωτήματα όντως. Κάθε ένσταση αποδεκτή.

  Αυτός που πάντως σίγουρα δεν κατάλαβε τίποτα από την προσπάθεια, είτε πετύχει είτε αποτύχει, είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Που χθες συνάντησε μια αντιπροσωπεία από τους 4 χιλιάδες πτυχιούχους που έχουν προσληφθεί στον ΟΑΕΔ, σε ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Νέων με πτυχίο που αδυνατούν να βρουν δουλειά και που μετέχουν σε ένα πρόγραμμα στήριξης, καλύπτοντας κενά στον ΕΦΚΑ, στην επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, στον ΟΑΕΔ κ.λπ.

  "Καθώς το 12μηνο πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του", όπως διαβάζουμε στην έγκυρη ΕφΣυν, "οι νέοι πτυχιούχοι του ΟΑΕΔ διεκδικούν άμεση ανανέωση – παράταση των συμβάσεων για χρονική διάρκεια ίση με την αρχική προκήρυξη και παράλληλη εκκίνηση διαδικασιών για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου". Να γίνουν δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου. Αυτό που ονειρεύονται όλοι οι 'Ελληνες. 'Ετσι όπως τρύπωσαν στο δημόσιο χιλιάδες συμβασιούχοι...

  'Εχει σχέση το πρόγραμμα αυτό στήριξης των ανέργων, με την "αυτοεξορία” των νέων επιστημόνων; Όχι, φυσικά. Καμία σχέση. Οι νέοι που έχουν φύγει στο εξωτερικό είναι συνήθως εξαιρετικών δυνατοτήτων και γι' αυτό και κατάφεραν να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Επίσης έχουν το drive να δοκιμάσουν την τύχη τους και να παλέψουν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της υπόλοιπης Ευρώπης. Δεν ήθελαν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Γι' αυτό έγινε και το πρόγραμμα που εκπόνησε ο Βρούτσης -επαναλαμβάνουμε- είτε πετύχει, είτε αποτύχει… Μήπως μπορέσουμε να φέρουμε πίσω εξαιρετικά μυαλά που τα χρειαζόμαστε. Όχι για να δουλέψουν στον ΕΦΚΑ ή στον ΟΑΕΔ, αλλά στις επιχειρήσεις. Στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί που θα κριθεί η ευημερία μας.

  Πώς σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας το πρόγραμμα του Βρούτση; Και πώς το συνδύασε με τη μη ανανέωση των συμβάσεων των νέων πτυχιούχων; Γιατί, φυσικά, όπως όλα τα προγράμματα στήριξης και αυτό θα πάρει κάποια στιγμή  τέλος. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε, λοιπόν, πως υπάρχει "εξοργιστική αναντιστοιχία ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επικοινωνία", και συνόψισε την κατάσταση ως εξής:

  "Ανακοίνωσαν πρόγραμμα για το brain drain για 500 επιστήμονες με 3.000 ευρώ. Δηλαδή τους 4.000 που είναι ήδη μέσα δεν τους ανανεώνουμε, μειώνουμε τα κονδύλια στον ΟΑΕΔ ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόγραμμα στο μέλλον και, για να είμαστε καλά με την εικόνα μας, κάνουμε ένα επικοινωνιακό σόου". Και όπως μας ενημέρωσαν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της αντιπροσωπείας εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν όσοι έχουν κάποια οικογενειακή και κομματική σχέση με στελέχη της κυβέρνησης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, πρόσθεσε με νόημα: "Όσοι δεν μπόρεσαν, δηλαδή, να μπουν στους μετακλητούς"…

  Ό,τι καταλάβατε, κατάλαβε. Και στην κορφή κανέλα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ