Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Δεκ-2019 10:43

  Ως απλός παρατηρητής...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  "Αντί γι’ αγάπη, αντί για χρήμα και δόξα, δώσε μου αλήθεια”. Henry David Thoreau

  Δεν είναι πάντα αναγκαίο να φοράει κανείς πολιτικό-κομματικό μανδύα... με χρυσοποίκιλτο πηλίκιο, για να μπορέσει να δει τα πράγματα ως έχουν - στη σωστή τους διάσταση και από την πλευρά εκείνη του πρίσματος που δεν δημιουργεί οπτικές σκεβρώσεις ή στρεβλώσεις σκεπτικού!

  Κάπου, κάποιος, σε ανύποπτο χρόνο, πολλά χρόνια πριν, είχε πει πως όταν αποκτήσεις το θάρρος να λες την αλήθεια ποτέ δεν θα κάνεις λάθος, μιας και ούτως ή άλλως κανένα ψέμα δεν μπορεί ν’ αντέξει στον χρόνο και θ’ αποκαλυφθεί - είναι φύση αδύνατο να κρυφτεί η αλήθεια!

  Ο άνθρωπος συνήθως άλλα έχει στο βάθος του μυαλού του και άλλα εξωτερικεύει, απλά διότι δεν τα λέει όλα και σερβίρει την άποψή του... α λα καρτ, όχι γιατί ίσως δεν θέλει να εκστομίσει την αλήθεια, αλλά διότι προτιμά λόγω συγκυριών να την προσαρμόσει πολλές φορές ακόμα και άκομψα!

  Όμως με την αλήθεια όλα τα δεδομένα βρίσκονται σε αρμονική συμφωνία, ενώ η έστω εν μέρει παράκαμψή της, γρήγορα έρχεται σε διαφωνία και προβλέψιμη σύγκρουση με εκείνη... κάτι που αποτελεί νομοτελειακά μια σίγουρη ήττα! 

  Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε και να ενστερνιστούμε πως ένα ψέμα δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αλήθεια, λόγω του ότι τυγχάνει ευρέως διαδεδομένο, ούτε η αλήθεια να γίνει ποτέ ψέμα επειδή δεν τη βλέπει κανείς ή έστω τη διακρίνουν λίγοι. Ακριβώς εδώ βρίσκεται ένα από τα πλέον διαδραστικά ατοπήματα της κοινωνίας που ζούμε, που οδηγεί τα μέλη της σε λάθος ατραπούς, με απογοητεύσεις και ακόμα περισσότερα και συνεχώς αυξανόμενα λάθη και ψέματα.

  Από την εποχή της μεταπολίτευσης, το 1974,  λίγοι ηγέτες είπαν την αλήθεια ολόκληρη, χωρίς περικοπές και ωραιοποιήσεις - ήταν άτολμοι και λίγοι, για το μεγάλο εγχείρημα της παλινόρθωσης της χώρας, μετά από δύο βαλκανικούς, δύο παγκόσμιους πόλεμους, μία εθνική καταστροφή στο ενδιάμεσο, έναν εμφύλιο, τη μεγάλη φτώχεια που ακολούθησε... και τη χούντα των συνταγματαρχών.

  Βέβαια, δεν ξεκίνησαν όλα μετά την πτώση της χούντας, αλλά σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν, όταν ο Δημοκρατικός Στρατός του ΚΚΕ με πομπώδεις διακηρύξεις έλεγε και υποσχόταν πολλά, αλλά ποτέ δεν εμφάνισε την αλήθεια σχετικά με την πορεία της χώρας, όπως οι ινστρούκτορές του την οραματίζονταν ή τη σχεδίαζαν. Ο Βασιλιάς ποτέ δεν ασχολήθηκε με την αλήθεια, παρά μόνο με τις ισορροπίες, ανάμεσα στις αντιμαχόμενες παρατάξεις, τους συμβιβασμούς και τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, προκειμένου να διατηρήσει τον θρόνο και τα προνόμιά του, και ο Γέρος της Δημοκρατίας, Γεώργιος Παπανδρέου, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην αλήθεια για τις διπλές συμφωνίες που έκανε, ως προς την πορεία της χώρας, με μόνο σκοπό τότε να εδραιώσει την κυριαρχία της Ένωσης Κέντρου και να εξουδετερώσει μια για πάντα τη μοναρχία. Ο τρόπος που στην πορεία κυβέρνησε τη χώρα, παρ’ όλο που κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν έδωσε μάχες για τη δημοκρατία, είχε αρκετές σκοτεινές πτυχές, όπου η αλήθεια ποτέ δεν έλαμψε.

  Ο Εθνάρχης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, έσπρωξε με μαεστρία τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ποτέ δεν προειδοποίησε τον λαό σχετικά με ό,τι θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα στην πορεία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε πολλά μεν στον λαό υπό τη μορφή παροχών, αλλά υποθήκευσε τη χώρα για πολλές πολλές δεκαετίες, ενώ ο Σημίτης έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ, ξυπόλυτη και απροετοίμαστη - την έβαλε απλά για να τη βάλει, σε συνεννόηση με τη Γερμανία, εγκαταλείποντας τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων και την αποπληρωμή των αναγκαστικών δανείων. Οι δύο τελευταίοι ποτέ δεν είπαν τίποτα στον λαό που να αφορούσε στην ταμπακιέρα και στα δεινά που έπονταν!

  Πριν το Σημίτη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε μια εποχή περίεργη κακοτράχαλη, ντροπιαστική και ανάδελφη είπε πολλές αλήθειες μεν, αλλά δεν ολοκλήρωσε πράγματα που έπρεπε να είχε ολοκληρώσει, αδυνατώντας εκ των πραγμάτων να κάνει στους πολίτες κατανοητό το όραμα και τις πρακτικές υλοποίησής του. 

  Είχε πει κάποιος την αλήθεια μέχρι τότε; Σίγουρα η αλήθεια ήταν μία από τις έννοιες που απουσίαζαν από την πολιτική σκηνή για προφανείς λόγους, που ακόμα και ο πλέον αμόρφωτος θα μπορούσε εύκολα να κατανοήσει... 

  Έτσι, αισίως φτάσαμε στη διακυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είχε όντως καλές προθέσεις, αλλά ο εξαναγκασμός του σχεδόν στην πρωθυπουργία και οι επιλογές που έκανε στους άμεσους συνεργάτες του, τον ανάγκασαν να παραδώσει τη διακυβέρνηση της Ελλάδος σε έναν άνθρωπο, τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ήταν παντελώς ακατάλληλος, ζώντας σε μια εικονική πραγματικότητα, που απείχε έτη φωτός από την πραγματικότητα και από αυτά που χρειαζόταν εκείνη την εποχή η χώρα. Ήρθε και η εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου η ανωριμότητα και η ανευθυνότητα της κυβέρνησής του, οδήγησε στην ανάληψή τους και έβαλε ταφόπλακα στις όποιες δυνατότητες ανάκαμψης είχε ακόμα η χώρα, χρεώνοντάς την με δεκάδες δισεκατομμύρια επιπλέον χρέος, στις ήδη τεραστίων διαστάσεων υποχρεώσεις που είχε τότε, από τις πολιτικές παροχών προς ημετέρους και από τη διαφθορά των μιζών και των υπερτιμολογήσεων στα πάντα!  Έκανε ό,τι περνούσε απ’ το χέρι του για να κάνει τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης δύσκολη - τίποτε άλλο! Έφερε τα μνημόνια, χάνοντας πολύτιμο χρόνο, κάνοντας... απολύτως τίποτα! 

  Προετοίμασε τον ακρωτηριασμό της οικονομίας με μαεστρία, χωρίς να καταλαβαίνει καν τι ακριβώς έπραττε, ενώ λίγο αργότερα παρέδωσε το κουφάρι μιας κατεστραμμένης Ελλάδος στον Αντώνη Σαμαρά, του οποίου τα χέρια ήταν κυριολεκτικά δεμένα, με τις εξελίξεις προδιαγεγραμμένες και αναπόφευκτες! Η προσωπική μου άποψη είναι πως παρά τα όποια λάθη ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε πολύ, αλλά το λάθος του ήταν ίσως που επικοινωνιακά δεν προϊδέασε την κοινωνία σε σχέση με τη λαίλαπα που περίμενε στη γωνία, έτοιμη να αδράξει την ευκαιρία, που η Δημοκρατία που τόσο μισούσε, τόσο απλόχερα της προσέφερε! Οι πολίτες δεν γνώριζαν διότι κανένας δεν τους είχε πει την πραγματική αλήθεια, την έξω απ’ τα δόντια αλήθεια για τον περίεργο και εν έτει 2015... πρωτόγνωρο κίνδυνο εξ αριστερών που παραμόνευε.

  Φθάνοντας στο 2015, το τρένο είχε πια περάσει και αυτό που ακολουθούσε ήταν μεν κι αυτό ένα είδος τρένου, αλλά για άλλες χρήσεις και σκοπούς, φορτωμένο με κάθε λογής "κοινωνικά απορρίμματα”, που λίγο αργότερα θα ξεφορτώνονταν για ν’ αναλάβουν υπηρεσία στη μετάλλαξη της Ελλάδος, την οποία είχε καταφέρει να αποφύγει πολλές φορές στο παρελθόν, επί αιώνες. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται δεν είναι πόσα ψέματα είπε στον λαό η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά αν ποτέ είπε κάποια αλήθεια - ο κόσμος ξέρει, μιας και τα πάντα είναι καταγεγραμμένα.

  Στο 2019 και στην εποχή του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως στην οικονομία τα πράγματα πάνε από καλά έως άριστα, και η πολυπόθητη ανάπτυξη είναι προ των πυλών.

  Δύο όμως πράγματα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και ο Πρωθυπουργός το γνωρίζει:

  -Σε ένα σημείο κυριαρχεί γενική δυσαρέσκεια. Πρόκειται για το "λαθρομεταναστευτικό” - έτσι πρέπει να λέγεται, διότι απλά αυτό ακριβώς είναι…

  Και αν ξεκινάμε διστάζοντας να πούμε την αλήθεια, δεν θα πείσουμε ποτέ τον κόσμο που ξέρει πια την αλήθεια!

  -Οι ζωές των πολιτών δεν είναι ούτε προσθήκες σε εξελάκια, ούτε αύξοντες αριθμοί, αλλά όλα όσα η χώρα αυτή διαθέτει ως κεφάλαιο και σε αυτό το κεφάλαιο πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή... από καρδιάς. Στην αντίθετη περίπτωση, όλα τα όποια άλλα επιτεύγματα θα είναι ανούσια και παράταιρα!

  Εν κατακλείδι, παρόλο που η αλήθεια αναφέρεται τόσο σπάνια, είναι υπέροχο να τη λες... αν και οι μάζες είναι γεγονός πως δεν διψούν για αλήθειες -όποιος  μπορεί να τις προμηθεύσει με ψευδαισθήσεις γίνεται εύκολα ο κυρίαρχός τους, ενώ, αν  προσπαθήσει να διαλύσει τις ψευδαισθήσεις τους, γίνεται εύκολα θύμα τους... Παρά ταύτα, σε εποχές  παγκοσμίου ψεύδους και υποκρισίας, το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη...  αληθινά επαναστατική, που σίγουρα θα πιάσει τόπο. Η αλήθεια σήμερα σίγουρα δεν είναι μία απλή "μικροαστική εμμονή” όπως κάποιοι νομίζουν, αλλά αναγκαία τροφή και καύσιμο για την επιβίωση του Έλληνα...

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaros

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ