Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Νοε-2019 08:55

  Πώς να πάρεις απάντηση όταν φοβάσαι να κάνεις ερώτηση;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Είναι τόσο τραγικό, που παρ’ όλο που δεν λες ψέματα... να μη δείχνουν οι πράξεις σου την αλήθεια, όχι γιατί δεν θέλεις να αποκαλυφθεί, αλλά γιατί μέσα στο μαύρο που ζεις... μέσα στη σκοτεινή σου γωνία, φοβάσαι προσπαθώντας να ξεφύγεις, να ζήσεις... να αναπνέεις τουλάχιστον χωρίς να πονάς.

  Ζεις δύο διαφορετικές ζωές! Από τη μία ζεις με την οικογένειά σου, με τους φίλους και τους συναδέλφους σου, και από την άλλη, νιώθεις πως ζεις και βιώνεις και μια άλλη -μια εντελώς διαφορετική ζωή, όπου όλοι σου λένε πόσο δυνατός, ευπαρουσίαστος, έξυπνος και δουλευταράς είσαι, αλλά όλα αυτά είναι ένα ψέμα, μιας και ο ίδιος γνωρίζεις πως μέσα σου βιώνεις κάτι εντελώς διαφορετικό... μια ζωή μοναχική, που σου είναι δύσκολο να μιλήσεις γ’ αυτήν και να την περιγράψεις - αυτό είναι η κατάθλιψη.

  Αυτό που φοβάσαι περισσότερο δεν είναι το σκοτάδι, μέσα στο οποίο ζεις... οι σκοτεινές μέρες που έρχονται...  και μέχρι πού μπορείς να φθάσεις, αλλά το ότι οι φίλοι δεν θα καταλάβουν ποτέ ότι τους χάνεις, η οικογένεια δεν νιώθει τι περνάς, γιατί απλά δεν καταλαβαίνει, οι συνάδελφοι θα σε στραβοκοιτάξουν και ίσως κάποια στιγμή χάσεις τη δουλειά σου και βυθιστείς μια και καλή.

  Καθημερινά άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, και αυτό λόγω της κατάθλιψης... Όσοι δηλαδή περίπου χάνουν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα, αλλά ποιος το ξέρει αυτό και ποιος νοιάζεται;

  Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε γι' αυτά όλα, εμείς που ζούμε παρέα με αυτήν, στα σκοτεινά δωμάτια...  Όταν ζεις χρόνια παρέα με την κατάθλιψη, στο σκοτάδι στη σκοτεινή γωνιά που σπρώχνεις τον εαυτό σου, κάθε μέρα που περνά, κατά κάποιο περίεργο τρόπο την έχεις αναγάγει σε σύντροφό σου μόνιμο... και σίγουρα είναι κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει. Δεν πρέπει να συνεχίσεις να μένεις μόνος,  μέσα στην ίδια σου τη σκέψη, ενώ πριν δεν άντεχες ούτε στιγμή να είσαι μόνος! Πρέπει ν’ αποφασίσεις να ανοιχτείς και να μιλήσεις. Έχεις τόσους φίλους που σ’ αγαπούν, μια οικογένεια, συναδέλφους και τόσο κόσμο γύρω σου που σε σέβεται...

  Πώς θα μπορέσεις να προσπαθήσεις να βοηθήσεις άλλους, αν δεν είσαι ικανός να βοηθήσεις τον εαυτό σου; Όταν ζεις χρόνια μέσα στο σκοτάδι της κατάθλιψης και της λύπης, κάποια στιγμή το συνηθίζεις και αρχίζεις να πιστεύεις πως είναι αποδεκτό να ζεις έτσι - όμως δεν είναι! Πρέπει να παλέψεις να βγεις από τα δίχτυα και το σκοτάδι και να βοηθήσεις κι άλλους να δώσουν τη δική τους μάχη...

  Η κατάθλιψη δεν είναι όπως όταν σπάει κάποιος το πόδι του - είναι κάτι πολύ βαθύτερο! Στην κοινωνία, όταν  σπάσεις το πόδι σου, κάποιος θα σε πάει στο νοσοκομείο, να σου το βάλουν στον γύψο, ενώ κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης οι άνθρωποι θα σου ανοίγουν την πόρτα να περάσεις, θα σου κουβαλούν τα πράγματα που κρατάς... θα σε βοηθούν όπου σε βλέπουν, ακόμα και αν εσύ ο ίδιος, δε νοιώθεις πως χρειάζεσαι τη βοήθεια τους.

  Στην κατάθλιψη, τα πράγματα όμως είναι πολύ διαφορετικά - είναι κάτι άγνωστο! Ίσως κάποιοι να φύγουν τρέχοντας αν τους το εκμυστηρευθείς και ίσως να είναι και ο λόγος που μένεις σιωπηλός τόσα χρόνια υποφέροντας μέσα στη σκοτεινιά της ψυχής σου!

  Θα με ρωτήσετε ίσως τι με έπιασε και έγραψα αυτά που μόλις διαβάσατε; Η απάντηση είναι απλή! Εγώ είμαι αυτός που επί πέντε χρόνια παλεύει το θεριό της κατάθλιψης, προσπαθώντας απεγνωσμένα να βγει στο φως! Πώς όμως να δεχθώ βοήθεια όταν δεν τη ζητήσω... Πώς να πάρω απαντήσεις, όταν φοβάμαι να ρωτήσω...  και συνεχίζω να πορεύομαι παίζοντας θέατρο, σαν τίποτα να μην συμβαίνει;

  Οι γραμμές αυτές που τόλμησα να γράψω ίσως και να είναι το μικρό εκείνο βήμα -έστω το μετέωρο- που θα με βοηθήσει ν’ ανοιχτώ, να μιλήσω και να τα καταφέρω!

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.com

  Twitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaros

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ