Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Σεπ-2019 00:05

  Οι δημοσιογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ στο σκάνδαλο Novartis

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Είναι ίσως από τα πιο σκοτεινά σημεία του πολύ σκοτεινού σκανδάλου Novartis. Αν και η Ελένη Ράικου που κατέθεσε χθες στον Άρειο Πάγο, σε παλαιότερη δήλωσή της είχε υποσχεθεί, ότι όταν (σ.σ. και αν θα λέγαμε εμείς οι απαισιόδοξοι...) αποκαλυφθούν όσα έχουν συμβεί, "θα ξεπερνούν την φαντασία του μέσου ανθρώπου", η εμπλοκή των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην οικοδόμηση της σκευωρίας, αξίζει ένα ειδικό κεφάλαιο. Και ενδεχομένως και την προσοχή των ανακριτών της υπόθεσης. Θυμίζω ορισμένα περιστατικά.

  Οι προσεκτικοί αναγνώστες θα θυμούνται ίσως το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Κόντρα, για "τα 5 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στον λογαριασμό της γραμματέως υπουργού". Και αν δεν το θυμούνται, θα θυμούνται πιθανώς το ντου των εισαγγελέων διαφθοράς τον Φεβρουάριο του 2018, στο σπίτι της γραμματέως του Άδωνι Γεωργιάδη. Νομίζω ότι περαιτέρω διευκρινίσεις και συσχετισμοί περιττεύουν. Ούτε όμως χρήματα βρέθηκαν, ούτε προέκυψε κάτι από το ντου στο σπίτι της κ. Κατραβά. Η δουλειά φυσικά είχε γίνει. 

  Τώρα απλά περιμένουμε και αυτή η δικογραφία να μπει στο αρχείο.

  Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2018, η εφημερίδα Ντοκουμέντο μας ενημέρωνε ότι βρέθηκε από τις εισαγγελικές έρευνες "λογαριασμός εκατομμυρίων στην Ελβετία, τον οποιο φέρεται να χειρίζεται η συνεργάτιδα, αλλα πραγματικός κάτοχος είναι ο υπουργός". Με την προσθήκη ότι η συνεργάτιδα, ή θα αποδεχθεί ότι ο λογαριασμός με το μαύρο χρήμα είναι δικός της και θα πάει φυλακή ή "θα αναγκαστεί να καταθέσει εναντίον του υπουργού και θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου". Η καταθέτεις ή φυλακή... ήταν το νόημα του "ρεπορτάζ".

  Μάλιστα το αποκαλυπτικό δημοσίευμα προσέθετε, ότι "ο πολιτικός όντας βέβαιος για την ασφάλεια και την εξουσία του, είχε δεχτεί χρήματα από τον τροφοδότη λογαριασμό της Novartis, δίνοντας για κατάθεση τον λογαριασμό εταιρείας off shore, δικών του συμφερόντων". Τελικά ούτε λογαριασμός είχε βρεθεί, ούτε χρήματα, ουτε off shore, ούτε η συνεργάτιδα ειχε χρήματα στην Ελβετία. Αλλα η δουλειά είχε φυσικά γίνει. 

  Και απλά τώρα περιμένουμε την υπόθεση να μπει και αυτη στο αρχείο.

  Σε πρόσφατο σημείωμα (βλ. "Προς Εισαγγελείς Novartis, για δείτε και αυτό", 17 Σεπτεμβρίου 2019, Capital.gr) υπενθύμιζαμε και για το παράδοξο ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην ιδια εφημερίδα -ακριβώς την ίδια εποχή- και που έστελνε "κωδικοποιημένο μήνυμα" σε έναν από τους προστατευόμενους μάρτυρες. "Εάν ο μάρτυρας δεν τηρήσει, έστω και ετεροχρονισμένα, την υποχρέωση του να αποκαλύψει όσα γνωρίζει, οι δικαστές θα άρουν την προστασία που ζήτησε και του παρείχαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να μιλήσει, και θα τον καταστήσουν κατηγορούμενο με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο". Οπερ και εγένετο. 

  Λίγους μήνες μετά ο κ. Μανιαδάκης γινόταν από μάρτυρας κατηγορούμενος. Στο μεταξύ, τα όσα βαριά έφερετο να έχει αποκαλύψει στις αμερικανικές αρχές για πολιτικό χρήμα και να εχει αποκρύψει από τις ελληνικές, αποδείχθηκαν φαντασιοπληξίες του δημοσιογραφου. Αλλά φυσικά αυτή είναι η αθώα εκδοχή... Σπανίως οι δημοσιογράφοι -ακόμα και οι ονειροπόλοι του ΣΥΡΙΖΑ- φαντάζονται. 

  Και τέλος έρχεται και η επιστολή παραίτησης της κ. Ράικου στην Ξένη Δημητρίου. Εκεί η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς γράφει: 

  "Ολως τυχαίως και συμπτωματικώς, όταν πλέον ήταν κοινό μυστικό ότι έχουμε τα πρώτα σημαντικά στοιχεία στην κατοχή μας, που αποδείκνυαν περίτρανα τη μεγάλη διαφθορά αλλά και τον μηχανισμό με τον οποίο δωροδοκούνται οι ως άνω κρατικοί λειτουργοί (σ.σ εννοεί κυρίως γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων), σε διαφημιστικό βίντεο στα ΜΜΕ, προβαλλόταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ντοκουμέντο με τίτλο "Αποκάλυψη: ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα, για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννη Παπαντωνίου και Λιακουνακο". Το ανυπόστατο του δημοσιεύματος, που ειναι άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο, προκύπτει από πλήθος εγγράφων στοιχείων, τα οποία θέτω στην διάθεσή σας", έγραφε τότε η Ελένη Ράικου.

  Και αφού εξηγούσε όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει σε βάρος των Λιακουνάκου και Παπαντωνίου, που αποδείκνυαν το ανυπόστατο της καταγγελίας, κατέληγε:

  "Έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μια και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών... και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας..."

  Όλα αυτά συνθέτουν ένα ζοφερό παρασκήνιο, όπου ο ρόλος του Τύπου φαίνεται να ήταν ρόλος υποβοηθητικός της σκευωρίας. Κάτι περισσότερο. Ρόλος κρίσιμος για το στήσιμο της σκευωρίας. Αλλά φυσικά αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη, είναι εκείνοι που παροχέτευσαν τα στοιχεία στα κομματικά χαλκεία. Και αυτοί ανήκουν στο σώμα της Δικαιοσύνης. Έστω και με την ιδιότητα του πρώην...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων