Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Σεπ-2019 00:05

  Αγάπη... γύρισα!!!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Για αρκετές δεκαετίες οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές ήταν από τις αγαπημένες των επενδυτών, καθώς πρόσφεραν μερισματική "θαλπωρή" και μακροπρόθεσμη άνοδο σε όσους είχαν την πολυτέλεια της διακράτησης. Χαρακτηριστικό ήταν και το γεγονός ότι πολλές οικογένειες αγόραζαν με ένα μέρος της αποταμίευσής τους μετοχές κυρίως της Εθνικής Τράπεζας ως "κουμπαρά" για το μέλλον των παιδιών τους. Επίσης, σχεδόν όλοι οι νέοι επενδυτές έπαιρναν το χρηματιστηριακό βάπτισμα με αγορές τραπεζικών μετοχών. Για παράδειγμα, εγώ ο ίδιος μπήκα στο χρηματιστηριακό στερέωμα με αγορές μετοχών της Εθνικής και της Εμπορικής και πολύ αργότερα του Πετζετάκι. Αίφνης από το 2010 και έπειτα η κατάσταση άλλαξε άρδην λόγω των γνωστών τραγικών για τη χώρα οικονομικών, αλλά και πολιτικών γεγονότων, μετατρέποντάς τις σε αξίες προς αποφυγή. 

  Τώρα μετά και την πλήρη άρση των των capital controls, την τιτλοποίηση των προβληματικών δανείων, τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων, την αλλαγή της "άτακτης" χρηματιστηριακής συμπεριφοράς στο ταμπλό με τις αλλοπρόσαλλες διακυμάνσεις και την αναμενόμενη αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους από τους οίκους αξιολόγησης έχει επαναφέρει αρκετούς από τους παλιούς ενεργούς επενδυτές στην πόρτα τους αναφωνώντας τη ρήση γνωστής διαφήμισης "Αγάπη... γύρισα". 

  Διαγραμματικά ο Τραπεζικός Δείκτης φλερτάρει για 3η φορά από τις αρχές Ιουλίου με τις 800 μονάδες, έχοντας όμως καλύτερα ανοδικά πατήματα για τη συνέχεια. Επόμενα βραχυχρόνια σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 860, 930 και 1.000 μονάδες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιμέρους ανάλυση των 4 τραπεζών που απαρτίζουν τον δείκτη, καθώς αποτυπώνουν ανοδικούς σχηματισμούς διάσπασης που μπορούν να οδηγήσουν ψηλότερα.

  Ξεκινάμε την τεχνική ανάλυση με την Alpha Bank, όπου στο ημερήσιο chart έχει προκληθεί ανοδική τμήση της βραχυχρόνιας καθοδικής γραμμής τάσης Q στα 1,65 ευρώ ανοίγοντας το διάδρομο για μια επέλαση προς την πολύ ισχυρή αντίσταση των 1,86 ευρώ. Από εκεί και πάνω θα αλλάξουν βίαια τα δεδομένα καθώς τα 2 ευρώ λειτουργούν μόνο ως ψυχολογικό διαγραμματικό σκιάχτρο. Αλλαγή σεναρίου με τη καθοδική καταστρατήγηση της ζώνης των 1,53 με 1,50 ευρώ.

   

  pin

   

  Η Εθνική φαίνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις να απειλεί το άνω μέρος της ζώνης αντίστασης των 2,65 με 2,50 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα έχει διασπάσει ανοδικά έναν βραχυχρόνιο σχηματισμό pennant προκρίνοντας περισσότερο τη συνέχεια της κίνησης προς τα 2,80 με 2,84 ευρώ. Εδώ ο βασικός αντίπαλος των Buyers είναι η περιοχή των 3 ευρώ. Η αύξηση στον όγκο συναλλαγών στις επόμενες μέρες θα ρίξει περισσότερο φως στη διάθεση ανοδικής δραπέτευσης.

   

  pin

   

  Η μετοχή της Eurobank έχει διέλθει τόσο πάνω από το Keltner Channel όσο και πάνω από το επίπεδο των 0,80 με 0,78 ευρώ πλάθοντας έτσι διαγραμματικά τον επόμενο ανοδικό στόχο, που δεν είναι άλλος από τα 0,99 ευρώ. Πάνω από εκεί η μετοχή θα πάει να συναντήσει τα υψηλά της στα 1,035 με 1,10 ευρώ. Ως βραχυχρόνια αρνητικό θα χαρακτηρίζαμε το σενάριο ενός pullback προς τα 0,78 ευρώ. 

   

  pin

   

  Τέλος, η μικρότερη σε κεφαλαιοποίηση Πειραιώς εμφανίζεται να έχει στυλώσει τα πόδια της μέσα στο εύρος διακύμανσης των 2,90 με 3,10 ευρώ αιτώντας με τη βοήθεια του στροφέα να πάει βόλτα προς το κατώφλι της αντίστασης των 3,28 ευρώ. Εκεί εάν ανοίξει την πόρτα θα βάλει στο μυαλό της τα 3,75 ευρώ.

   

  pin

   

  Γενικά, πάντως, οι μετοχές των τραπεζών έχουν έρθει κοντά σε πολύ σημαντικά επίπεδα τιμών που εάν τμηθούν ανοδικά θα απελευθερώσουν ισχυρές δυνάμεις που μπορούν να επιφέρουν και την πολυπόθητη προώθηση του Γενικού Δείκτη πάνω από το ορόσημο των 900 μονάδων τονώνοντας έτσι το αγοραστικό ενδιαφέρον.

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής 

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων