Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Σεπ-2019 00:05

  Προς Εισαγγελείς Novartis: Για δείτε και αυτό...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Ακόμα και πριν φθάσει ο φάκελος της "ανάποδης" έρευνας για τη Novartis στη Βουλή, για τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο καθοδηγήθηκε η έρευνα από Ρασπούτιν και σία, για να κρεμαστούν στα μανταλάκια- το λιγότερο- οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Τσίπρα, στον χώρο της "ριζοσπαστικής" υπήρξε οργή μεγάλη. Για τις μεθοδεύσεις δήθεν σε βάρος της προηγούμενης κατάστασης, για την ποινικοποίηση και λοιπά ηρωικά.

  Μάλιστα με ολίγον μελοδραματικό ύφος ο κ. Τσίπρας προκαλεί τους αντιπάλους του να στήσουν προανακριτική, με την ελπίδα ότι θα τον βοηθήσει να αποκτήσει ρόλο και υπόσταση, σε μια νέα φάση του πολιτικού συστήματος, όπου εμφανώς νιώθει τελείως άβολα και έξω από τα νερά του.

  Επειδή λοιπόν ορισμένοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα έγιναν θεσμικώς άψογα, θυμίζω μια ξεχασμένη ιστορία, που νομίζω λέει πολλά για τον τρόπο που διεξήχθησαν οι έρευνες από τους εισαγγελείς διαφθοράς, υπό την καθοδήγηση φυσικά του "πανταχού παρόντος Θεού"... όπως είπε ο κ. Αγγελής. Μια ιστορία που νομίζω ότι θα ερευνηθεί από τους αρμόδιους εισαγγελείς. Και θα εξηγήσω στη συνέχεια γιατί.

  Σε ανύποπτο λοιπόν χρόνο, και ενώ οι εισαγγελείς ψάχνουν αγωνιωδώς να βρουν τα στοιχεία που θα δέσουν τις κατηγορίες που έχουν διατυπώσει εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του κ. Τσίπρα, σε φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ Μέσο Ενημέρωσης, εμφανίζεται η εξής παράδοξη "είδηση".

  "Novartis: Η ώρα της κρίσης για τον διπρόσωπο προστατευόμενο μάρτυρα". Τι έχει συμβεί με τον "διπρόσωπο", όπως αναφέρει το "ρεπορτάζ"; Ε λοιπόν, "κινδυνεύει να χάσει την ασυλία του και να βρεθεί κατηγορούμενος για βαρύτατα κακουργήματα (βλ. Documento, Φεβρουάριος 2018)."

  Τι έχει κάνει ο μάρτυρας και κινδυνεύει; "Απέκρυψε από τους Έλληνες εισαγγελείς σημαντικά στοιχεία που αφορούν διακίνηση μαύρου χρήματος προς πολιτικά πρόσωπα, ενώ αντίθετα έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές".

  Σοβαρά τα πράγματα. Γι’ αυτό και το ρεπορτάζ μας ενημερώνει ότι οι δικαστές μπορούν "εάν ο μάρτυρας δεν τηρήσει –έστω και ετεροχρονισμένα– την υποχρέωσή του να αποκαλύψει όσα γνωρίζει, να άρουν την προστασία που ζήτησε και του παρείχαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να "μιλήσει" και να τον καταστήσουν κατηγορούμενο με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο. Εξαρτάται πλέον από το τι θα αποφασίσει να πράξει τη στιγμή που θα τεθεί προ των ευθυνών του για το ποια θα είναι στο μέλλον η θέση του στη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis. Εάν θα είναι δηλαδή στον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορητηρίου ή το όνομά του θα φιγουράρει στη μεγάλη λίστα των κατηγορουμένων."

  Παρατήρηση πρώτη. Το ρεπορτάζ μοιάζει περισσότερο με κωδικοποιημένο μήνυμα που στέλνουν οι πηγές του συντάκτη, παρά με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Τι μήνυμα του στέλνουν; Να τηρήσει την υποχρέωση να αποκαλύψει όσα γνωρίζει. Ή διαφορετικά για τους φιλύποπτους: Πες αυτά που θέλουμε να πεις, γιατί διαφορετικά κινδυνεύεις να γίνεις κατηγορούμενος. Εκείνη την εποχή λίγοι είναι σε θέση να διακρίνουν σε ποιον στέλνεται το μήνυμα. Θα το μάθουμε μερικούς μήνες μετά. Είναι ο σύμβουλος πολλών υπουργών Υγείας Νίκος Μανιαδάκης, που είναι ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση. 

  Παρατήρηση δεύτερη: Ο προστατευόμενος μάρτυρας Μανιαδάκης δεν έχει καταθέσει στις ΗΠΑ στοιχεία διαφορετικά από αυτά που έχει πει στους Έλληνες εισαγγελείς. Άλλωστε λίγο αργότερα το FBI θα καταστήσει σαφές, μέσω του Αμερικάνου πρέσβη στην Αθήνα κ. Πάιατ, ότι δεν διαθέτει στοιχεία για Έλληνες πολιτικούς.

  Τι έχει συμβεί; Όπως θα μάθουμε αργότερα ο μάρτυρας Μανιαδάκης έχει φορολογικές εκκρεμότητες -εισοδήματα νόμιμα μεν, αλλά όχι δηλωθέντα στις ελληνικές αρχές- που τον καθιστούν ευάλωτο σε πιέσεις. Ποια θα είναι η εξέλιξη; Ο μάρτυρας θα γίνει όντως κατηγορούμενος, θα απαγορευτεί η έξοδός του από τη χώρα, η δε επιχείρηση απαγόρευσης εξόδου, θα συνοδευτεί από μια σχεδόν αστυνομική επιχείρηση, με τις φωτογραφίες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο makelio.gr παρακαλώ!!! 

  Στο τέλος ο μάρτυρας θα βγει στα κανάλια και θα καταγγείλει ότι του ασκήθηκαν και του ασκούνται αφόρητες πιέσεις, να καταθέσει στοιχεία σε βάρος των πολιτικών προσώπων της δικογραφίας. Στοιχεία που εκείνος δεν γνώριζε και δεν μπορούσε να καταθέσει...

  Μια μικρή γεύση από τον τρόπο με τον οποίο διενεργήθηκαν οι έρευνες και επιχειρήθηκε να δέσει η σκευωρία Novartis.

  Παρατήρηση τρίτη: Η μικρή αυτή ιστορία σίγουρα θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας, αφού ο Αντώνης Σαμαράς -ίσως και άλλοι-  έχει ζητήσει να κατατεθεί στη δικογραφία, το ηχογραφημένο απόσπασμα από τις δηλώσεις του κ. Μανιαδάκη στο δελτίο ειδήσεων του Σκαι. Ναι, εκεί ακριβώς που λέει ότι του ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις, να καταθέσει στοιχεία για χρηματισμό σε βάρος πολιτικών προσώπων, αν και εκείνος κανένα τέτοιο στοιχείο δεν διαθέτει. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ