Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Αυγ-2019 08:04

  Ξηλώστε τους ηθικούς αυτουργούς

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Θα ρωτήσει κανείς: μα είναι δυνατόν να ξηλωθούν οι Λερναίες Ύδρες που ζουν απομυζώντας κυριολεκτικά το μεδούλι της κοινωνίας, καίγοντας έμμεσα ή πνίγοντας τους ανθρώπους και το βιος τους; Μα και βέβαια είναι, αν αναλογιστεί κανείς πως σε κάθε περίπτωση, όσο πολύπλοκη, δύσκολη και επικίνδυνη κι αν φαίνεται η κατάσταση την οποία καλείσαι να αντιμετωπίσεις, πάντα υπάρχει κάτι που  μπορείς να κάνεις, για να πετύχεις τον στόχο σου. Το μόνο που έχει νόημα και μετρά είναι να μην τα παρατάς, όποιο και αν είναι το κόστος που θα κληθείς ίσως να καταβάλεις  - μετρά μόνο το τελικό αποτέλεσμα που θα σε κάνει περήφανο και αντάξιο της κοινωνίας που σε εμπιστεύθηκε!

  Σε εξέλιξη βρίσκεται λοιπόν ακόμα η καταστροφική πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια, παρότι δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η οποία αναμένεται με το πρώτο φως της ημέρας να καθορίσει το πρόγραμμα επιχείρησης των εναέριων μέσων στην τελική προσπάθεια να θέσει πλήρως υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα.

  Οι εικόνες από το καμένο πευκοδάσος, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας, μαυρίζουν κυριολεκτικά την ψυχή. Ευτυχώς, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν και οι φλόγες δεν έφθασαν μέχρι την περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή "Natura”.

  Σημαντικό ρόλο γι’ αυτό έχει παίξει η αυτοθυσία όσων συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στη γιγάντια επιχείρηση κατάσβεσης καθώς και η συνδρομή των εναέριων μέσων, των οποίων η αποτελεσματικότητα αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά καθοριστική στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονταν, για τον έλεγχο του τεράστιου πύρινου μετώπου.

  Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχισαν και χθες να δίνουν τη μάχη στα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων, σε  χαράδρα βορειοανατολικά του χωριού Πλατάνα, ενώ η φωτιά είναι μεν οριοθετημένη αλλά παραμένει επικίνδυνη, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες και θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για την πλήρη κατάσβεσή της.

  Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ασθενείς, διευκολύνοντας το έργο των πυροσβεστών, ενώ σύμμαχο αναμένεται –σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία– να αποτελέσουν και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν!

  Άραγε φθάνει να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί, να συλληφθούν, δικαστούν, καταδικαστούν και οδηγηθούν στης φυλακές, όταν οι ηθικοί αυτουργοί παραμείνουν στα πόστα τους έτοιμοι να προετοιμάσουν τον επόμενο εφιάλτη; Όταν δασάρχες προστατεύουν συμφέροντα... όταν η πυροσβεστική δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά τους, λόγω έλλειψης πληροφόρησης από άλλες υπηρεσίες και όταν οι δικαστικές αρχές δεν κάνουν τίποτα για να αναγκάσουν τους διεφθαρμένους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών να κάνουν το αυτονόητο, - τι άραγε μπορεί κανείς να αναμένει;

  Σε τελευταία ανάλυση και απ’ ό,τι διαφαίνεται, "διαφθορά” είναι η φθορά των αξιών που βαραίνει τη δημόσια διοίκηση και πλήττει εκείνους που εξαρτώνται σε κάποιο χρονικό  σημείο της ζωής τους από αυτές  - με πιο απλά λόγια, είναι η κατάχρηση της εξουσίας από αυτούς που την ασκούν, που στόχο έχουν το προσωπικό τους όφελος ή το όφελος κάποιων άλλων συναλλασσόμενων με αυτές, πάντα εις βάρος όμως του κοινωνικού συνόλου!

  Από την άλλη, διαπλοκή είναι ένα δίκτυο συμφερόντων, συνήθως αόρατο, τα μέλη του οποίου προσπαθούν να συνεργαστούν παράνομα προκειμένου να αποκομίσουν χρηματικά ή άλλα οφέλη. 

  Διαφθορά και διαπλοκή στη δημόσια διοίκηση είναι αυτό που ως σύνολο, με μέλη, αγκαλιάζει τον όρο "ηθική αυτουργία” και τίποτα δεν θα διορθωθεί, αν δεν ξεκινήσει άμεσα το ξήλωμα των μελών του διαπεπλεγμένου και διεφθαρμένου αυτού συστήματος, όπου και αν ανήκουν πολιτικά, ώστε αυτόματα να συρρικνωθεί ή/και να εκλείψει ακόμη και ο όρος!

  Δασαρχεία, Πολεοδομία και κατά τόπους εισαγγελείς και δικαστές παίζουν σε πολλές περιπτώσεις το παιχνίδι και σέρνουν τον χορό! Ίσως σε κάποιους φαντάζει ασθενής η πρόγνωση, αλλά προσωπικά θεωρώ και θέλω να πιστεύω πως η κυβέρνηση αυτή μπορεί να κάνει τη διαφορά και να σπάσει επιτέλους το απόστημα...

  Αναμένουμε λοιπόν και ελπίζουμε πως η επιλογή του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας θα δικαιωθεί!

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής, Μέλος Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας

  email: theogiannaros@gmail.com, Twitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaros

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ