Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Αυγ-2019 00:05

  Οικονομικό κλίμα και ανάπτυξη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Άγη Βερούτη

  Η ψυχολογία και οι προσδοκίες που αυτή διαμορφώνει στους μετέχοντες στην κοινωνία και την οικονομία έχουν σημαντική επιρροή στο τελικό οικονομικό αποτέλεσμα της κοινωνίας αυτής, δηλαδή στην Ανάπτυξη ή την Ύφεση. 

  Αρκεί να θυμηθούμε τις σκοτεινές ημέρες της αρχής του 2010 όταν ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και ο τότε ΥΠΟΙΚ κ. Παπακωνσταντίνου έβγαιναν στα κανάλια της Ελλάδος και της αλλοδαπής και διατείνονταν αντίστοιχα ότι "κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα” [ΓΑΠ] και "βρίσκομαι στο τιμόνι του Τιτανικού”, σχόλια χωρίς τεκμηρίωση αλλά στοχευμένα να προκαλέσουν αμυντική ψυχολογική αντίδραση στις διεθνείς αγορές ώστε να επηρεάσουν αυξητικά τα επιτόκια που οι αγορές δάνειζαν την Ελλάδα και να πραγματοποιηθεί η προαποφασισμένη (από το Μάρτιο του 2009 κατά το βιβλίο του Ντομινίκ Στρος Καν) υπαγωγή της Ελλάδας στην εποπτεία και τον δανεισμό του ΔΝΤ.

  Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι μεταρρυθμιστικές παράμετροι των μνημονίων ήταν απαραίτητες αλλαγές για να πάει μπροστά η χώρα, η υπερφορολόγηση και οι επιπτώσεις της παραμονής για 8 χρόνια εκτός αγορών τραυμάτισαν κρίσιμα τον κοινωνικό ιστό της χώρας.

  Σκεφτείτε απλά ότι οι αγορές το 2010 δεν ήθελαν να δανείσουν την Ελλάδα ούτε με 10% επιτόκιο όταν το δημόσιο χρέος της ήταν λίγο κάτω από 120%, ενώ τώρα το 2019 προτίθενται να την δανείσουν με 2% επιτόκιο με το δημόσιο χρέος να έχει ξεπεράσει το 180%! 

  Τί άλλαξε άραγε; 

  Το ΑΕΠ σίγουρα επιδεινώθηκε. Το κατα κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων φορολογούμενων που είναι οι τριτεγγυητές του δημόσιου χρέους επίσης επιδεινώθηκε. Η ανεργία σε σχέση με το 2009 είναι σχεδόν τριπλάσια. Τα κόκκινα δάνεια που βαρύνουν κυρίως την κοινωνία και κατ’ επέκταση και το τραπεζικό σύστημα ξεπερνούν τα €100 δισ., ενώ οι αποταμιεύσεις βρίσκονται περίπου στο ήμισυ του 2009.

  Τί άλλαξε;

  Να το πάρει το ποτάμι; [το πραγματικό, όχι το κόμμα Ποτάμι γιατί θα το εξαφανίσει]

  Άλλαξε η Ψ-Υ-Χ-Ο-Λ-Ο-Γ-Ι-Α της κοινωνίας και οι προσδοκία της για το μέλλον.

  Για να γίνει αυτό αρκούσε να εκλέξει κάποιον που να μπορεί να εμπιστευτεί η κοινωνία, που να γίνεται εύκολα πιστευτός ότι μπορεί να φέρει εις πέρας την βαρετή δουλειά να αποτινάξει το σύστημα λειτουργίας της χώρας από τις κρατικές και κοινωνικές στρεβλώσεις του. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  Δηλαδή κάποιον που να μην φοβάται να πει ότι "κάπνισμα τέλος σε δημόσιους χώρους” (κι’ ας είμαστε οι μισοί Έλληνες καπνιστές) και "όλοι κράνος στα μηχανάκια”, κάποιον που να μη φοβάται να κάνει δημόσια γνωστή τη συνάντησή τους με μεγιστάνες υποψήφιους επενδυτές για την χώρα που θα φέρουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες δουλειές, μη τυχόν και του πούνε οι αριστερούληδες μισάνθρωποι ότι είναι φιλικός προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, κάποιον που τόλμησε να πει πριν τελειώσει ο πρώτος μήνας διακυβέρνησής του "τεκμήρια τέλος” που παιδεύουν τους Έλληνες φορολογούμενους από το 1978 και τους θεωρούν εξ ορισμού ψεύτες και φοροκλέφτες, κάποιον που να ξεκινάει με την ρητή δέσμευση ότι θα τ’ αλλάξει όλα!
  Προς το καλύτερο!

  Πώς να μην είναι λοιπόν η προσδοκία της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή ο "δείκτης οικονομικού κλίματος” ο υψηλότερος στην Ευρώπη; 

  Η πρώτη αυτή προαναγγελία της επερχόμενης ανάπτυξης που θα φέρει η νέα κυβέρνηση δείχνει ότι θα κινηθεί κοντά στο 5% αν πάρουμε κυριολεκτικά τον δείκτη αυτόν του οικονομικού κλίματος, του ΙΟΒΕ. Αν συνεχίσει δε το σερί που μέχρι τώρα έχει ο Κυριάκος μπορεί να τρίβουμε τα μάτια μας.

  Παρεμπιπτόντως, όταν μεγαλώνει το ΑΕΠ δηλαδή ο παρονομαστής του κλάσματος Χρέος/ΑΕΠ ενώ το χρέος παραμένει σταθερό σε απόλυτες τιμές, τότε πέφτει και το ποσοστό του εθνικού χρέους (για όσους ανησυχούν ακόμη για το χρέος.)

  Δεν ήταν το χρέος το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας το 2010.

  Ήταν η αδυναμία μας μέχρι πριν τρεις βδομάδες να πάρουμε απόφαση ότι πρέπει να αλλάξουμε για να πάμε μπροστά. Η κοινωνία έδειξε ότι ήταν έτοιμη για αυτή την αλλαγή βγάζοντας τον Κυριάκο πρώτο στα επιμελητήρια, στις συνδικαλιστικές εκλογές, στα πανεπιστήμια, στις δημοτικές εκλογές, στις περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Άπαξ και πήρε αυτή την απόφαση η κοινωνία και με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου το μέλλον ήταν προδιαγεγραμμένο!

  Ετοιμαστείτε για ευχάριστες εκπλήξεις!
  Έτσι, για αλλαγή!

  www.facebook.com/a.veroutis,

  www.twitter.com/agissilaos, agissilaos@gmail.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ