Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 07-Ιουλ-2019 19:19

  Τι σημαίνει η νίκη της ΝΔ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή 

  Η συντριπτική νίκη της ΝΔ, με ποσοστό περίπου στο 40%, όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα του exit poll δεν συνιστά απλώς την αρχή μιας καθαρής 4ετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και την ήττα του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Συνιστά την αρχή μιας νέας φάσης του πολιτικού συστήματος, με χαρακτηριστικά που μοιάζουν μεν με τον παλαιό διπολισμό, αλλά με έναν ουσιαστικά πρωταγωνιστή. Τη Νέα Δημοκρατία.

  Ο νέος πρωθυπουργός, κατάφερε ένα εντυπωσιακό come back του κεντροδεξιού κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε ποσοστά προ κρίσης, διευρύνοντας την απήχησή του και προς τα δεξιά και προς το κέντρο. Με δεδομένες τις επιδόσεις της ΝΔ στην αρχή της δεκαετίας, το επίτευγμα μοιάζει κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. 

  Αναδεικνύεται ταυτόχρονα απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού και μπορεί χάρη στην άνετη αυτοδυναμία που διαθέτει στη Βουλή, να ολοκληρώσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση -και ειδικά τη διάταξη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- ώστε να εξασφαλίσει μια απρόσκοπτη 4ετία. Μια 4ετία στη διάρκεια της οποίας θα μπορεί να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά του, και να επανεκκινήσει την οικονομία.

  Την ίδια στιγμή υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα μπορέσει να συμφωνήσει με το ΚΙΝΑΛ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, έστω και για τις μεθεπόμενες εκλογές, αφού η εξεύρεση 200 ψήφων για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου, μοιάζει δύσκολη.

  Το φιλοαναπτυξιακό του σχέδιο, που δείχνει αποφασισμένος να εφαρμόσει εμπροσθοβαρώς, σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές- από τη συνέχιση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού -επιτρέπουν τις ελπίδες, ότι η νέα αρχή θα σηματοδοτήσει και το τέλος της οικονομικής κρίσης. Το συμβολικό τέλος της κρίσης και η νέα περίοδος της επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα, θα είναι η έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό, για το μεγάλο project της ελληνικής Ριβιέρας.

  Όχι ότι δεν θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες και αγκάθια. Το μεγαλύτερο και το πιο επείγον, είναι φυσικά η ΔΕΗ, την οποία καλείται να σώσει από την επαπειλούμενη καταστροφή.

  Μια δεύτερη δυσκολία θα είναι η αδυναμία συναίνεσης, από πλευράς του δεύτερου κόμματος που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη ήττα του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, μπορεί να εγκαινιάζει μια περίοδο ομφαλοσκόπησης και ενδοστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί σε πρώτο χρόνο οι παρεμβάσεις του και ο ακτιβισμός του να είναι υποτονικές, ταυτόχρονα όμως μοιάζει πιθανό ότι θα οδηγήσει το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς -υπό την ηγεσία πάντα του κ. Τσίπρα, ο οποίος είναι ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός- σε μια επιστροφή στις ιδεολογικές ρίζες. Επιστροφή στην αριστερή ορθοδοξία δηλαδή, με αυτοκριτική για την εφαρμογή του μνημονίου, που μπορεί να ακυρώσει την όποια ατελή ωρίμανση πέτυχε το κόμμα, την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας.

  Μια τρίτη δυσκολία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι οι παλαιοκομματικές φωνές μέσα στο κόμμα του, που πιθανώς να εκδηλωθούν μόλις προκύψουν οι πρώτες αποτυχίες.

  Το ΚΙΝΑΛ πανηγυρίζει για την κατάκτηση της τρίτης θέσης, αλλά οι ενθουσιώδεις δηλώσεις αποκρύπτουν την περιθωριοποίηση του κόμματος. Η συνύπαρξη στα έδρανα της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κοινή αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε συνεργασίες και συμπράξεις, που θα καταστήσουν την αυτόνομη τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ στο πολιτικό φάσμα περισσότερο δυσδιάκριτη. Η απουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου από το Κοινοβούλιο θα φανεί από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης των εργασιών της Βουλής.

  Σε κάθε περίπτωση η νέα περίοδος, όπως κάθε περίοδος, θα κριθεί όχι μόνο από τις προθέσεις των πρωταγωνιστών αλλά και από τη συγκυρία. "Τα γεγονότα αγαπητό μου παιδί, τα γεγονότα", όπως έλεγε ο Χάρολντ Μακμίλλαν.

  Μην ξεχνάμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει σε μια φάση όξυνσης και κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να εμφανίζεται αποφασισμένη να συμμετάσχει με το έτσι θέλω στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. 

  Θα χρειαστεί επομένως, καθαρό μυαλό, αποφασιστικότητα και σίγουρα...και λίγη τύχη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων