Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Μαϊ-2019 00:05

  Η στερλίνα στα χαμηλά τετραμήνου και οι αγορές ποντάρουν σε "no deal Brexit"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matthew Ryan

  Η αβεβαιότητα γύρω από τη διαδικασία του Brexit εξακολούθησε να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα και να κατευθύνει μεγάλο μέρος της αστάθειας στην αγορά συναλλάγματος τις τελευταίες εβδομάδες. 

  Η στερλίνα έχει αισθητή πτώση από τις αρχές Μαΐου. Με αυξημένες τις πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, το νόμισμα έπεσε έναντι του δολαρίου σε χαμηλά τετραμήνου. 

  Σχεδιάγραμμα 1: GBP/USD (Μάρτιος 19 – Μάιος 19) 

  pin
  Πηγή: Thomson Reuters Datastream, 28/5/2019


   
  Η αύξηση των αποδόσεων υπέρ του Brexit "χωρίς συμφωνία" προκλήθηκε καταρχάς από την κατάρρευση των διακομματικών συνομιλιών μεταξύ των Συντηρητικών και του Εργατικού Κόμματος. Αρχικά δημιουργήθηκε μια κάποια ελπίδα εξεύρεσης κοινού εδάφους που θα έδινε στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι πλειοψηφία υπέρ της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, αυτή η χλωμή αισιοδοξία ότι η πρωθυπουργός θα μπορούσε να πιέσει ώστε να περάσει με την τέταρτη από τη Βουλή των Κοινοτήτων η συμφωνία απόσυρσης που είχε ήδη απορριφθεί τρεις φορές, εξατμίστηκε. Έχασε και το τελευταίο της όπλο, δηλαδή την πρόταση προς τους βουλευτές να ψηφίσουν εάν επιθυμούν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit. Μοιραία, αυτό οδήγησε στην παραίτησή της από την πρωθυπουργία. 

  Το ενδιαφέρον στις χρηματοπιστωτικές αγορές στρέφεται τώρα στο πρόσωπο που θα την αντικαταστήσει. Ως φαβορί για την επόμενη ημέρα προβάλλεται ο Μπόρις Τζόνσον, πρωτεργάτης του Brexit και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου. Πιστεύουμε ότι εφόσον αναλάβει ο Τζόνσον υπάρχει κίνδυνος πιέσεων στη στερλίνα. Κι αυτό γιατί οι αγορές μπορεί να το εκλάβουν ως αυξανόμενη πιθανότητα για "no deal". Ο Τζόνσον δήλωσε πρόσφατα ότι δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όπως άλλοι διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών. 

  Η πρόσφατη απότομη πτώση της στερλίνας συνδέθηκε άμεσα με τις αυξημένες πιθανότητες που διείδαν οι αγορές για Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, που είναι η τελική προθεσμία. Αυτό θα ήταν αναμφισβήτητα το χειρότερο σενάριο για τη στερλίνα και, κατά τη γνώμη μας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα "αντανακλαστικό" ξεπούλημα και πτώση 5-10% από τις τρέχουσες τιμές. Αντιθέτως, πιθανότατα θα παρατηρούνταν μια απότομη ανοδική κίνηση σε περίπτωση που βρεθεί μια κάποια συμφωνία από τώρα έως το τέλος Οκτωβρίου. Αναγνωρίζουμε, ωστόσο, ότι αυτό μπορεί να απαιτήσει τη διεξαγωγή εκλογών και μια νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου. 

  Ήρεμες οι αγορές στις ευρωεκλογές 

  Οι αγορές δεν αντέδρασαν έντονα στα αποτελέσματα των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα αποτελέσματα ήταν, γενικά, συγκρατημένα θετικά για το ευρώ, καθώς τα λαϊκίστικα αντιευρωπαϊκά κόμματα δεν είχαν πολύ καλές επιδόσεις. Την ίδια ώρα, τα φιλοευρωπαϊκά φιλελεύθερα και τα πράσινα κόμματα κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη. Οι αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αποφεύχθηκαν. Πλέον, οι κίνδυνοι τόσο για το ευρώ όσο και για τη στερλίνα παραμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στους πολιτικούς του: θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το τέλος Οκτωβρίου;

  * Ο Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst στην fintech εταιρεία Ebury. Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων ως προς τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2018

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ