Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Μαϊ-2019 08:18

  Ένα όραμα για την Ευρώπη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κωνσταντίνου Χατζηφώτη

  Το ευρωπαϊκό εγχείρημα για να επιβιώσει είναι καταδικασμένο να προχωρήσει. Ειδάλλως, αν μείνει στάσιμο ή αναγκασθεί να οπισθοχωρήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυσή του θα έχει αρχίσει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τη θεωρούν πιθανή εντός των επομένων δέκα-είκοσι ετών. Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της Ευρώπης την ώρα που ευρωσκεπτικιστές και αντιευρωπαϊστές παίρνουν πολύ πιο στα σοβαρά, από όλους τους υπολοίπους ευρωπαίους πολίτες, την πρόσκληση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη φορά να πάνε να ψηφίσουν;

  Πρώτα η οικονομική κρίση και ύστερα το μεταναστευτικό μαζί με την τρομοκρατική απειλή έδειξαν ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν ήταν έτοιμο για τα δύσκολα. Δεν ισχυρίστηκε κανείς ότι η Ένωση είναι τέλεια και ολοκληρωμένη. Συμβαίνει, όμως, το εξής οξύμωρο, εκείνοι που την κατηγορούν επειδή δεν κάνει περισσότερα να είναι οι ίδιοι που αμφισβητούν τους λόγους ύπαρξής της και ζητούν περισσότερη εθνική κυριαρχία. Εντούτοις, η ευρωπαϊκή οικονομία έχει καταφέρει να ανακάμψει, οι αριθμοί των αφίξεων των μεταναστών έχουν γυρίσει στα προ κρίσης επίπεδα και τα κράτη-μέλη δείχνουν να πείθονται για την ανάγκη μεγαλύτερης εμπιστοσύνης και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Πρέπει, όμως, να ειπωθεί ότι οι λύσεις που προωθήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις αυτές υπήρχαν ήδη ως σχέδια και προτάσεις καταχωνιασμένα σε συρτάρια, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις και οι εκπρόσωποί τους δεν είχαν τη διάθεση και προνοητικότητα να τα συζητήσουν εγκαίρως.  

  Από την άλλη πλευρά, οι δομές της Ένωσης εμφανίζονται εγκλωβισμένες στις θεσμικές προδιαγραφές της ατελούς δημοκρατικής νομιμοποίησής τους και πασχίζουν να γεφυρώσουν το εν τέλει εγγενές κενό αλληλοκατανόησης με τον ευρωπαίο πολίτη, επενδύοντας σε μοντέρνα επικοινωνιακά εργαλεία. Δεν έχουν καταφέρει να πάψουν να αποτελούν σάκο του μποξ, για να βαράνε ανελέητα κυβερνήσεις που αρέσκονται να παίζουν το δοκιμασμένο λαϊκιστικό παιχνίδι που θέλει την απρόσωπη γραφειοκρατία των Βρυξελλών να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς. Των Βρυξελλών που είναι υπεύθυνες για όλα τα δεινά, ενώ όλα τα καλά οφείλονται σε εκείνους τους εθνοσωτήρες, προέδρους, πρωθυπουργούς, υπουργούς και ευρωβουλευτές που δίνουν μάχες και αγώνες, ανεξάρτητα αν στα Συμβούλια ή στις ψηφοφορίες δεν έχουν άποψη ή συμφωνούν χωρίς αντίρρηση και αρκετές φορές  χωρίς επίγνωση.

  Το ντεπόζιτο του φιλοευρωπαϊσμού χρειάζεται νέο καύσιμο, καθώς η προωθητική ενέργεια από την επανένωση της Ευρώπης μέσω των αλλεπάλληλων διευρύνσεών της και η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης εξαντλείται. Οι δυνάμεις του φιλοευρωπαϊκού τόξου δυσκολεύονται να αυτοπροσδιοριστούν από τότε που ναυάγησε η δημιουργία Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Το αφήγημα που περιορίζεται στη δοξολογία των σπουδαίων επιτευγμάτων του παρελθόντος δεν φαίνεται πια ικανό να εμπνεύσει τις νέες γενιές. Το έλλειμμα ισχυρής και οραματικής ηγεσίας στην Ευρώπη επιτρέπει στους εκπροσώπους των δυνάμεων αποδόμησής της να βρουν χώρο δράσης.

  Η Ευρώπη χρειάζεται ένα όραμα. Αυτό για το οποίο ακούσαμε δυστυχώς ελάχιστα στη χώρα μας, σε αυτή την ευρωπροεκλογική περίοδο. Αυτό για το οποίο οι πολιτικές δυνάμεις του φιλοευρωπαϊκού τόξου περιγράφουν πια με μισόλογα, υπό τον φόβο των ευρωσκεπτικιστών. Δεν είναι όραμα η αποτελεσματικότερη διαχείριση, η αφηρημένα "καλύτερη" ή "περισσότερη" Ευρώπη. Όραμα είναι η πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά Ενωμένη Ευρώπη που θα έχει την άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση της ψήφου 400 εκατομμυρίων πολιτών. Μια Ευρώπη οικονομική, εμπορική, βιομηχανική και τεχνολογική υπερδύναμη, με δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, του πολιτισμού, της παιδείας και των επιστημών. Με μια φωνή στο εξωτερικό, με έναν κοινό στρατό να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα, με εσωτερικά σύνορα για όποιον τα διασχίζει με καλό σκοπό. Την Ευρώπη της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας. Την Ευρώπη που θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας. Για να φτιαχτεί αυτή η Ευρώπη υπάρχει μία και μόνη οδός, η συμμετοχή στις κάλπες της Κυριακής. 

  *Ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηφώτης είναι δικηγόρος, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Υπουργείου Ανάπτυξης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων