Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Μαϊ-2019 00:05

  Μηδέν αφορολόγητο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Άγη Βερούτη

  Αν κάποιος πολιτικός έβγαινε να πει ότι από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί πλήρως το αφορολόγητο για όλους τους Έλληνες, και μάλιστα θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος οι άνεργοι με βάση τεκμήρια διαβίωσης όπως πχ το ότι μένουν σε κάποιο σπίτι με σκεπή και παράθυρα και όχι στον δρόμο, και όπως πχ ο αριθμός από τα παιδιά που έχουν, και μάλιστα ότι θα προπληρώνουν και τον φόρο της επόμενης χρονιάς με βάση αυτά τα τεκμήρια διαβίωσης, συν ένα ποσό ας πούμε €650 το χρόνο κεφαλικό φόρο για όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως αν έχουν εισόδημα ή όχι, θα γινόταν επανάσταση στην Ελλάδα!  

  Σκέτο κεφαλικό φόρο πήγε να βάλει η Θάτσερ το 1990 (Poll Tax) και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την πρωθυπουργία, από το ίδιο το κόμμα της!

  Αν γίνονταν τα παραπάνω στην Ελλάδα πιθανότατα θα κατέβαιναν στο Σύνταγμα 2 με 3 εκατομμύρια άνθρωποι και σίγουρα θα βρίσκονταν και κάποιοι άνεργοι μπαχαλάκηδες να κάψουν όλα τα δημόσια κτίρια ανά την επικράτεια, συν 50-100 οικοδομικά τετράγωνα του κέντρου της Αθήνας, πιθανόν άλλα 10-20 οικοδομικά τετράγωνα της Θεσσαλονίκης, και ό,τι προαιρείσθε στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας...

  Αυτά μήπως είναι ένα φανταστικό σενάριο που δεν μπορεί να γίνει ποτέ στην Ελλάδα!

  Μα γίνεται ήδη, απλά αφορά μια μόνο τάξη Ελλήνων, τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους! Ρατσιστικά!

  Αυτά που μπήκαν ως "προσωρινά μέτρα καταπολέμησης της δήθεν φοροδιαφυγής όλων των Ελευθέρων Επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων”, ψηφίστηκαν το 2013, ώσπου να ενεργοποιηθούν τα μέτρα ελέγχου από το κράτος. Αυτά που ενεργοποίησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

  Δήθεν "προσωρινά” αποδεικνύεται φυσικά, αφού αυτά τα μέτρα ισχύουν και σήμερα που η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα έχει γίνει δυσκολότερη από όσο είναι δυνατόν να φοροδιαφύγει κάποιος από το Internal Revenue Service των ΗΠΑ!

  Μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μετά 4 χρόνια capital controls, ΜΥΦ, ηλεκτρονικά τιμολόγια, δηλωμένους επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς υπό παρακολούθηση, μετά την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου για τις υπηρεσίες του κράτους, μετά από τη δήλωση των ταμειακών υπολοίπων όλων των τραπεζικών λογαριασμών ανά εξάμηνο, ανά ΑΦΜ από όλες τις τράπεζες, μετά το δικαίωμα εισόδου στις τραπεζικές θυρίδες και κατάργηση του απορρήτου του ποιος έχει τραπεζική θυρίδα, μετά από τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων και πλειστηριασμών για χρέη προς το κράτος με μια απλή διοικητική πράξη ενός δημοσίου υπαλλήλου χωρίς ενημέρωση του φορολογούμενου και χωρίς να χρειάζεται δικαστική απόφαση,  μέτρα που εκτός από την κατακρήμνιση της οικονομικής ελευθερίας των Ελλήνων μηδενίζουν και τη φοροδιαφυγή, πλην των γριών που πουλάνε τερλίκια στη λαϊκή έναντι €3, και πληρώνονται σε κέρματα!

  Γιατί οι Μικρομεσαίοι συνεχίζουν να έχουν €0 αφορολόγητο και τεκμήρια για τα παιδιά τους, σαν να είναι ΟΛΟΙ καταδικασμένοι φοροφυγάδες κατά συρροή;

  Γιατί άραγε υπάρχουν στην Ελλάδα πάνω από 40 διαφορετικές μέθοδοι καταλογισμού της φορολογίας, με διαφορετικό συντελεστή για καθέναν από μισθωτούς, ΔΥ, ιδιωτικούς υπαλλήλους, υπαλλήλους της Βουλής, εισοδηματίες ενοικίων, μικρές επιχειρήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις, υπεράκτιες επιχειρήσεις, πολιτικούς, συνταξιούχους με άλλα εισοδήματα, εισοδηματίες μετοχών εταιριών, συνταξιούχους χωρίς άλλα εισοδήματα, κλπ κλπ κλπ;

  Γιατί δεν υπάρχει μια κλίμακα φορολόγησης για το εισόδημα όλων των φυσικών και νομικών προσώπων ανεξάρτητα από που προέρχεται το εισόδημα αυτό;

  Γιατί κάθε €1 εισόδημα άραγε να αφήνει 
  · €0,90 σε έναν πολιτικό;
  · €0,95 σε έναν ΔΥ της Βουλής; 
  · €0,0,48-€0,84 σε έναν ιδιωτικό υπάλληλο;
  · €0,50-€0,67 σε έναν ιδιοκτήτη ακινήτου;  
  · και -€0,10-€0.20 σε έναν ελεύθερο επαγγελματία;

  Αυτές οι συνεχιζόμενες ρατσιστικές στρεβλώσεις της φορολόγησης στην Ελλάδα, ομοιάζουν με τη διαφοροποιημένη ρατσιστική φορολόγηση του Χίτλερ εναντίον των εβραϊκής καταγωγής Γερμανών πριν τον Β’ ΠΠ, τη ρατσιστική φορολόγηση του Κεμάλ Ατατούρκ κατά των ελληνορθόδοξων της Τουρκίας, και τη ρατσιστική φορολόγηση του Λένιν κατά των παραγωγών αγροτικών προϊόντων και των εμπόρων στην απαρχή της Σοβιετικής Ένωσης.

  Για να έρθει επιτέλους πραγματική ανάπτυξη, απαιτείται εξίσωση της φορολογικής αντιμετώπισης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες και ενοποίηση των 40+ φορολογικών συστημάτων που έχει η Ελλάδα σε ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ, με όμοιο αφορολόγητο, και ανεισφορολόγητο πάνω από το όριο της φτώχειας για όλους, με όμοιους συντελεστές για όλους. Όλους!

  Απαιτείται να πέσει στο 15% ο ΦΠΑ (ο κανονικός συντελεστής) στο ελάχιστο όριο της έκτης οδηγίας, μειωμένος σε εστίαση, τουρισμό, βασικά είδη ανάγκης.

  Απαιτείται προοδευτική φορολόγηση με 3-5 κλίμακες και με οροφή το 30-35%. Απαιτείται απαλλαγή από απόδοση ΦΠΑ για επιχειρήσεις με τζίρο ως (πχ) 100.000 ευρώ όπως στη Βρετανία. 

  Απαιτείται κατάργηση επιστροφής ΦΠΑ, και να ισχύει μόνο η αναστολή καταβολής. 
  Απαιτείται ο ΦΠΑ να είναι πληρωτέος μόνον για τα τιμολόγια που έχουν εισπραχθεί.
  Απαιτείται η κατάργηση της αισχρότητας που λέγεται "προκαταβολή φόρου".
  Απαιτείται υποχρέωση των επιχειρήσεων στην ηλεκτρονική τιμολόγηση.

  Απαιτείται τακτικός έλεγχος ανά έτος από ορκωτούς με το σύστημα των Certified Public Accountants των ΗΠΑ.

  Απαιτείται λογική και δικαιοσύνη!

  Εδώ βέβαια πάμε σαν τον κάβουρα, ανάποδα. 

  Με αυτά που έχουν νομοθετηθεί ως σήμερα η μόνη διέξοδος επιβίωσης για πολλούς που δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα είναι η φοροδιαφυγή επιβίωσης ή η φοροαποφυγή με νόμιμα μέσα.

  Χρειάζεται ανάπτυξη, ώστε ο ελεύθερος επαγγελματίας να κάνει τζίρο και να αρχίσει να κερδίζει. 
  Χωρίς εξορθολογισμό και δικαιοσύνη στο φορολογικό σύστημα δεν πάμε πουθενά.
  Και τελικά η μικρομεσαία επιχείρηση παράγει κυρίως θέσεις εργασίας. Για τον μικρομεσαίο και άλλα 1-2 άτομα.

  Όποιος περίμενε ότι θα έρθουν οι πολυεθνικές και θα προσλάβουν όλο τον άνεργο κόσμο, και θα πληρώνουν μισθούς και φόρους και ΦΠΑ και όλα τα καλά, ας δούνε πόσες ήρθαν την τελευταία δεκαετία, ή μάλλον πόσες έφυγαν!

  Οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, ελληνικές και αλλοδαπές, δίνουν λιγότερες από το 10% των θέσεων εργασίας και μικρότερο από το 30% του συνολικού ΑΕΠ που προέρχεται από την παραγωγική οικονομία.

  Αν αντιμετωπίζει το κράτος-ληστής-Νταβέλης τον μικρομεσαίο ως αγελάδα για να αρμέξει το αίμα που τρέχει στις φλέβες του, στο τέλος θα τον πεθάνει και μαζί θα εξαφανιστούν και οι 2-3 θέσεις εργασίας που καθένας από αυτούς συντηρεί. 

  Από αυτόν που του έβαλε λουκέτο, το κράτος εισπράττει όσα περιμένει να εισπράξει από την Πειραϊκή Πατραϊκή: €0 

  Όσο δηλαδή είναι και το αφορολόγητο των ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων εδώ και 6 χρόνια!

  *Ο κ. Άγης Βερούτης είναι μηχανολόγος μηχανικός, αρθρογράφος, μικρομεσαίος επιχειρηματίας και είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία.

  www.facebook.com/a.veroutis, www.twitter.com/agissilaos, agissilaos@gmail.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ