Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Απρ-2019 00:05

  Ο ισχυρότερος διεθνής ρόλος του ευρώ είναι προς όφελος της οικονομίας της Ευρώπης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βάλντις Ντομπρόβσκις

  Το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης, το ευρώ, το μοιράζονται 19 κράτη-μέλη και το χρησιμοποιούν καθημερινά 340 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες. Επιπλέον, άλλες 60 περίπου χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν το ευρώ ή συνδέουν το νόμισμά τους με αυτό. Μαζί με τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε ευρώ, ή SEPA εν συντομία, το ευρώ προσφέρει πολλά πρακτικά πλεονεκτήματα, ιδίως για τις μεσαίου μεγέθους εταιρείες που ασχολούνται με τις εξαγωγές: επιτρέπει τις διασυνοριακές και διεθνείς αξιακές αλυσίδες χωρίς το κόστος της μετατροπής των νομισμάτων, και προστατεύει από τους κινδύνους συναλλαγματικής ισοτιμίας, καθιστώντας τις διασυνοριακές πληρωμές εξίσου εύκολες με τις εγχώριες.

  Το 2019 πρέπει να στοχεύσουμε ακόμη μακρύτερα. Οι επιχειρήσεις της Ευρώπης, μεγάλες ή μικρές, δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και χρόνια. Αλλά με την ανάδειξη νέων περιφερειακών δυνάμεων και με τη μετατόπιση του οικονομικού κέντρου βάρους προς Ανατολάς, ο κόσμος καθίσταται όλο και πιο πολυπολικός. Ταυτόχρονα, το πολυμερές, βασιζόμενο σε κανόνες, διεθνές οικονομικό σύστημα τίθεται όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση. Στο πλαίσιο τούτο, η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει καλύτερα τα δικά της ισχυρά μέσα για τη στήριξη του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής ολοκλήρωσης.

  Το ευρώ είναι ήδη το δεύτερο πλέον χρησιμοποιούμενο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, μετά το δολάριο ΗΠΑ. Τα δυο νομίσματα είναι εφάμιλλα όσον αφορά τις διεθνείς πληρωμές. Βασιζόμενοι στο γεγονός αυτό για να ενισχύσουμε τον διεθνή ρόλο του ευρώ, θα ενισχύσουμε και τη δική μας κυριαρχία.

  Τα οφέλη είναι πολλά: ένα ισχυρότερο διεθνές ευρώ μπορεί να μειώσει την εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από ένα ενιαίο νόμισμα και να την καταστήσει λιγότερο ευάλωτη σε κλυδωνισμούς. Μπορεί να απλουστεύσει το εμπόριο ανά την υφήλιο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες: όσο περισσότερο οι εταιρείες μας συναλλάσσονται σε ευρώ κατά τις διεθνείς επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, τόσο περισσότερο μειώνουν το κόστος τους και τους οικονομικούς κινδύνους που διατρέχουν, καθώς και την εξάρτησή τους από πολιτικές παρεμβάσεις τρίτων χωρών. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: ένα ισχυρό ευρώ δίνει τη δυνατότητα σ’ εμάς τους Ευρωπαίους να είμαστε πιο ανεξάρτητοι, σε διεθνές επίπεδο, και να προστατεύουμε καλύτερα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας.

  Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ;

  Ένα νόμισμα είναι τόσο ισχυρό όσο και τα θεμέλιά του. Συνεπώς, πρέπει να ολοκληρώσουμε την αρχιτεκτονική του ευρώ. Με την πρόσφατη πρόοδο στην Ένωση Κεφαλαιαγορών, βαδίζουμε προς πιο ολοκληρωμένες αγορές κεφαλαίων στην Ευρώπη, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας και να αυξήσουν τις επιλογές των επενδυτών. Επιπλέον, χρειαζόμαστε πιο ρευστές αγορές τίτλων σε ευρώ - συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια- διότι αποτελούν απαραίτητη βάση για τη χρήση του ευρώ στις διεθνείς αγορές. Τέλος, μια πλήρης Τραπεζική Ένωση με ισχυρότερες και καλύτερα ρυθμιζόμενες τράπεζες θα αυξήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα της ΕΕ και στο ενιαίο νόμισμα.

  Δεύτερον, πρέπει να προωθήσουμε τη χρήση του ευρώ στο διεθνές εμπόριο. Αυτό ισχύει για ορισμένους στρατηγικούς τομείς, όπως τρόφιμα, αεροσκάφη και μεταφορές, και πρώτες ύλες. Σημαντικότερος ίσως είναι ο τομέας της ενέργειας. Σήμερα, ποσοστό πάνω από το 80% των ευρωπαϊκών εισαγωγών ενέργειας αποτιμάται και καταβάλλεται σε δολάρια ΗΠΑ. Εξ ου και η Επιτροπή διεξάγει διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο αύξησης της χρήσης του ευρώ στις συμβάσεις και στις συναλλαγές στους εν λόγω τομείς.

  Τέλος, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη και το ευρώ μπορούν να βασίζονται σε ισχυρές αγορές και σε χρηματοπιστωτικές υποδομές επαρκώς προστατευμένες από εξωτερικές επιρροές. Φερ’ ειπείν στις υποδομές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, εμείς οι Ευρωπαίοι, για τις πληρωμές μας: σήμερα, ο τομέας κυριαρχείται από λίγους παρόχους πιστωτικών καρτών ενώ μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες εισέρχονται σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό στην αγορά. Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για να δημιουργηθούν νέα, αποδοτικά και διαφοροποιημένα ευρωπαϊκά συστήματα πληρωμών. Για παράδειγμα, με τη νέα τεχνολογία στιγμιαίων πληρωμών, οι πελάτες θα μπορούσαν να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές σε ολόκληρη την Ευρώπη εντός δευτερολέπτων. Αναπτύσσοντας δικά μας συστήματα και λύσεις στιγμιαίας πληρωμής, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την ανεξαρτησία της Ευρώπης στον κόσμο. Η απαραίτητη υποδομή υπάρχει ήδη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την ανάπτυξη προτύπων διαλειτουργικότητας ανάμεσα στις διάφορες τεχνολογίες των κρατών-μελών. 

  Ασφαλώς, εναπόκειται πρωτίστως στις παγκόσμιες αγορές να αποφασίσουν ποια νομίσματα χρησιμοποιούν. Ωστόσο, τα όσα ανέφερα αποτελούν μοχλούς που μπορούμε να κινητοποιήσουμε ώστε η εν λόγω επιλογή να καταστεί ελκυστικότερη γι’ αυτές και, έτσι, να ενισχυθεί περαιτέρω η χρήση του ευρώ στις διεθνείς αγορές. Για το καλό των πολιτών μας, των επιχειρήσεών μας και για τη μελλοντική ανεξαρτησία της Ευρώπης στον κόσμο, πρέπει να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις ευκαιρίες που προσφέρει το ενιαίο νόμισμά μας.

  * O κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων