Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαρ-2019 00:21

  Ο ιός της γρίπης επελαύνει και έχει σχέδια για εμάς!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η επιστημονική του ομάδα σχεδιασμού δράσεων,  περιέγραψαν ένα παγκόσμιο σχέδιο με μέτρα ενάντια σε μια πολύ πιθανή πανδημία γρίπης στο άμεσο μέλλον.

  Τα συγκεκριμένα μέτρα και οι συγκεκριμένες δράσεις που περιγράφονται, στοχεύουν σε μια  αποτροπή, ή τουλάχιστον επιβράδυνση της εξάπλωσης μέσω διασποράς,  οποιασδήποτε εστίας του συγκεκριμένου ιού στον πλανήτη!

  Επισημαίνουν όμως, προκειμένου να μην υπάρξει εφησυχασμός, σε τελείως ανοχύρωτες χώρες όπως η Ελλάδα του σήμερα, πως ο κίνδυνος μιας τέτοιου είδους πανδημίας, δεν είναι υποθετικός, αλλά είναι δυστυχώς "πολύ πιθανός", και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου!...

  Το ερώτημα βέβαια που τίθεται εύλογα, δεν έχει να κάνει με το αν και κατά πόσο, θα βιώσουμε μια επόμενη πανδημία γρίπης, αλλά αναφέρεται ρητά και αποκλειστικά στο "πότε"!

  Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και το υπουργείο του κ. Πολάκη, θυσιάζουν ψυχρά, τον σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης και εφαρμοσμένης πρόληψης της επιθετικής και επικίνδυνης αυτής ίωσης που διαρκώς μεταλλάσσεται, στον βωμό των ιδεοληπτικών της πλεονασμάτων και των προσλήψεων ημετέρων.

  Δοκιμάζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως, η αξιοπρέπεια των ασθενών και των εργαζομένων στις υγειονομικές δομές.... και το χειρότερο απ’ όλα είναι, πως ανθρώπινες ζωές τίθενται σε διαρκή κίνδυνο...

  Ήδη υπήρξαν και φέτος πολλά αδικαιολόγητα θύματα, πολλά εκ των οποίων νεαράς ηλικίας. Φάνηκε ότι το σύστημα ήταν και δυστυχώς συνεχίζει να είναι παντελώς απροετοίμαστο ακόμη και για να αντιμετωπίσει την απλή εποχική γρίπη. Εδώ έχουμε φθάσει πλέον, σε τέτοιο σημείο "κατάντιας", που ανθρώπινες ζωές χάνονται με την κυβέρνηση να χαριεντίζεται, κάνοντας χιούμορ... πως δήθεν δεν τρέχει και τίποτα και όλα είναι φυσιολογικά!

  Τη στιγμή που το επιδημικό "κύμα" της γρίπης σάρωσε και συνεχίζει να σαρώνει, το υπουργείο συνεχίζει την προσπάθεια ν’ αποκρύψει τα χάλια του και την κακή εικόνα του υγειονομικού συστήματος της χώρας, αλλά και να υποτιμήσει τους θανάτους από τη γρίπη και από την άλλη... ως αιτίες θανάτου πολλών ασθενών δηλώνονται... οι επιπλοκές της γρίπης ή άλλο συνοδό νόσημα και όχι η ίδια η γρίπη, με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται ο πραγματικός αριθμός θανάτων που η κυβερνητική ανεπάρκεια έχει προκαλέσει και που φέρει την αποκλειστική ευθύνη!

  Πρέπει σε κάθε περίπτωση να είμαστε σε επαγρύπνηση και προετοιμασμένοι - το κόστος μιας μεγάλης ιωγενούς εστίας, θα ξεπερνά κατά πολύ εκείνο της πρόληψης, διότι δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση να παραβλέψουμε τον κίνδυνο,  ένας πιθανώς  νέος ιός της γρίπης να μεταδίδεται και από τα ζώα προς τον άνθρωπο, κάτι που θα προκαλούσε μια τεράστια και ανεξέλεγκτη πανδημία.

  Με τις συνεργασίες και το έργο που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό, ο κόσμος έχει σίγουρα καταστεί πολύ πιο ασφαλής, αλλά σίγουρα όχι ακόμα, αρκετά προετοιμασμένος για την επόμενη μεγάλη επιδημία που θα έρθει με μαθηματική ακρίβεια, ειδικά σε κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, που είτε αδιαφορούν παντελώς, είτε οι ηγεσίες τους, δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν το "σοβαρόν” της υπόθεσης, καθώς και την ευθύνη που έχουν, απέναντι στους δικούς τους πολίτες, αλλά και στους πολίτες άλλων χωρών!

  Εκτιμάται με σχετική βεβαιότητα, πως υπάρχουν περίπου 1 δισ. κρούσματα ιογενούς γρίπης κάθε χρόνο, που καταλήγουν σε πάνω από 500.000 θανάτους, λόγω σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού.

  Η λογική λοιπόν απαιτεί, ετήσιους εμβολιασμούς για την καταπολέμηση της γρίπης, ιδιαίτερα για άτομα που εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη και για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι, οι πολύ νέοι και οι ασθενείς που υποφέρουν από υποκείμενες ασθένειες -σε αυτούς καλό είναι να διενεργείται διπλός εμβολιασμός, Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο... Η υιοθέτηση του νέου αυτού σχεδίου από την Ελλάδα θα συνδράμει στην οικοδόμηση ισχυρότερου και πιο θωρακισμένου εθνικού συστήματος αντίδρασης για την καταπολέμηση της ιογενούς αυτής λοίμωξης και η χώρα μας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, θ’ αποκτήσει ένα ειδικό πρόγραμμα για τη γρίπη και την αντιμετώπισή της. Η χώρα μας είναι επίσης υποχρεωμένη, προκειμένου να βοηθήσει τους Έλληνες πολίτες, να αναπτύξει επίσης, καλύτερα εργαλεία για την πρόληψη, την ανίχνευση, τον εντοπισμό, τον έλεγχο και τη θεραπεία της επικίνδυνης αυτής ίωσης, που έχει την κακιά συνήθεια να μεταλλάσσεται και να καταστήσει αυτά τα εργαλεία προσιτά στο σύνολο του ιατρικού δυναμικού εντός της χώρας. Τα μέτρα κατά της γρίπης περιλαμβάνουν εκτός των άλλων, εμβόλια και αντιιικά φάρμακα.

  Στις τελευταίες δύο πανδημίες στον κόσμο, του ιού Η1Ν1, ήταν το 2009 και το 2010 με σχεδόν 20.000 νεκρούς, μιας και το 20% του πληθυσμού του πλανήτη νόσησε -ένας δηλαδή στους πέντε!

  Φθάνοντας στο τέλος, δεν πρέπει να παραληφθεί ν’ απαντηθεί, σε σχέση με την Ελλάδα, την πλέον ανοχύρωτη κατά της γρίπης χώρα της Ε.Ε. πως χωρίς γενναίες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, το ΕΣΥ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε έκτακτες ανάγκες!

  Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πολλά και να προσθέσει καινοτόμες και έξυπνες δράσεις για τη θωράκιση της χώρας! Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2019 να χάνονται άνθρωποι -ένα μικρό χωριό κάθε χρόνο, από μία προβλέψιμη ίωση, που γνωρίζουμε και το που, το πως, αλλά και το πότε θα χτυπήσει!

  * Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής, Μέλος Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής (Νότιος Τομέας), με τον Γιώργο Πατούλη - Νέα Αρχή

  email: theogiannaros@gmail.com, Twitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaros

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων