Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Φεβ-2019 00:03

  Οι 5 παράγοντες που έριξαν το ευρώ έναντι του δολαρίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matthew Ryan

  Γύρω από το 1,13 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κινήθηκε το ευρώ την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας επίπεδο λίγο υψηλότερο από το χαμηλότερο των τελευταίων τριών μηνών.

  Το κοινό νόμισμα υποχώρησε αισθητά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, χάνοντας περίπου το 2% της αξίας του, μέσα μόνο σε αυτό το διάστημα. Μάλιστα, το ευρώ υποχώρησε σε 7 από τις 9 πρώτες ημέρες συναλλαγών στις ανοιχτές αγορές του Φεβρουαρίου. Αυτή η πτώση εξέπληξε τις αγορές, ιδιαιτέρως λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πολύ συγκρατημένες ανακοινώσεις από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, από τις οποίες συνάγεται ότι τα επιτόκια θα συγκρατηθούν στο άμεσο μέλλον. 

  Γιατί το ευρώ σημειώνει χαμηλές επιδόσεις μέχρι στιγμής το Φεβρουάριο; Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πέντε βασικοί παράγοντες γι’ αυτό. 

  1.    Τα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι απογοητευτικά

  Οι ειδήσεις για τα μακροοικονομικά της Ευρωζώνης εξακολουθούν να απέχουν από τις προσδοκίες, ενώ υπάρχουν πρώιμα σημάδια που υποδηλώνουν ότι η οικονομία της θα μπορούσε να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Η οικονομία της Ευρωζώνης είχε ανάπτυξη μόλις 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοσή της τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η Ιταλία έπεσε σε ύφεση για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία, κάτι που η Γερμανία απέφυγε μετά βίας. Οι πρόσφατοι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI έπεσαν επίσης απότομα, ενώ ο σύνθετος PMI έφτασε μόλις στο 51,0 τον Ιανουάριο. (Σχεδιάγραμμα 1)

  πιν

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξακολούθησε να επιβάλει πολύ προσεκτικό τόνο και θεωρούμε απίθανο να είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια μέσα στο 2019. 

  2.    Ο Τραμπ φαίνεται να υπογράφει τον προϋπολογισμό

  Μετά από μήνες διαφωνίας ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους του Τραμπ και των Δημοκρατικών της αντιπολίτευσης που κορυφώθηκε με το μεγαλύτερο σε διάρκεια shutdown στην ιστορία των ΗΠΑ, φαίνεται ότι ο πρόεδρος βρίσκεται κοντά στην υπογραφή μιας συμφωνίας που θα κρατούσε την κυβέρνηση σε λειτουργία. Ενώ ο Τραμπ εκφράζει δυσφορία για την προτεινόμενη συμφωνία (δεδομένου ότι με αυτήν παρέχεται χρηματοδότηση μόνον για 55 μίλια τείχους κατά μήκος των μεξικανικών συνόρων), εμφανίζεται αντίθετος σε περαιτέρω shutdown, κάτι που αποτελεί αναμφισβήτητα καλή είδηση για το δολάριο. 

  Αυτή η διαφαινόμενη αισιοδοξία σε σχέση με τη συμφωνία παρείχε στήριξη στο δολάριο, κάτι που όχι μόνο ανακουφίζει από την πολιτική αβεβαιότητα αλλά και αποτρέπει τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για την ήδη επιβραδυνόμενη οικονομία των ΗΠΑ ένα ακόμη shutdown.

  3.    Το "ασφαλές καταφύγιο"

  Οι ανησυχίες σχετικά με την κλιμάκωση στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας και το Brexit συνέχισαν να τροφοδοτούν με εισροές το "ασφαλές καταφύγιο", δηλαδή το δολάριο. Σε περιόδους έντασης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, το δολάριο θεωρείται μικρότερο ρίσκο από τα περισσότερα νομίσματα, του ευρώ συμπεριλαμβανομένου.

  Παρά κάποιες θετικές εξελίξεις στις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις (ΗΠΑ – Κίνα), ο χρόνος προς την προθεσμία της 1ης Μαρτίου εξαντλείται. Πρόκειται για την ημερομηνία μέχρι την οποία εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία οι δασμοί για τα κινεζικά προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ (συνολικού ύψους 200 δις δολαρίων) θα αυξηθούν από το 10% σε 25%.

  4.    Ο παράγοντας "γερμανικά ομόλογα"

  Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν αισθητά το 2019, παρασυρμένες από τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία της χώρας. Η απόδοση των κρατικών 10ετών ομολόγων έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016 (Σχεδιάγραμμα 2). Αυτό κάνει τις γερμανικές αξίες λιγότερο ελκυστικές εν γένει για τους ξένους επενδυτές –κι αυτό δεν αποτελεί καλή είδηση για το ευρώ.

  πιν


  5.    Οι πρόωρες εκλογές στην Ισπανία

  Η πολιτική αβεβαιότητα δείχνει το απεχθές πρόσωπό της και πάλι στην Ευρώπη, με την Ισπανία να προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές μετά την αποτυχία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να περάσει τον προϋπολογισμό της από το Κοινοβούλιο. Αυτό θα σήμαινε την τρίτη εκλογική διαδικασία στη χώρα με την τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης, μέσα σε 5 μόλις χρόνια. 

  Ποια είναι η πρόβλεψη για το ευρώ;

  Παρά τους προαναφερθέντες κινδύνους, πιστεύουμε ότι το πρόσφατο sell – off του ευρώ ήταν παρορμητικό. Πρώτον, πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας είναι υπερβολικές. Υπάρχουν μερικές πολύ ενθαρρυντικές ειδήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως η βούληση του Τραμπ να μεταθέσει την προθεσμία της 1ης Μαρτίου κατά 60 ημέρες. Αυτό ανοίγει τη δυνατότητα για μια εμπορική συμφωνία στις επόμενες εβδομάδες. 

  Θεωρούμε, επίσης, ότι το δολάριο θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να εμφανιστεί αδύναμο, εφόσον το επόμενο διάγραμμα που θα δημοσιεύσει η   Ομοσπονδιακή Τράπεζα το Μάρτιο, δείξει ότι η Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια σε όλη τη διάρκεια του 2019. 

  *Ο Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst στην fintech εταιρεία Ebury. Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων ως προς τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2018. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων