Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Ιαν-2019 00:04

  Μπρος για  το 1949

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Πανούση

  Φράξαμε τα παράθυρα
  το φως να φυλάξουμε
  Μας κούρασε πολύ αυτή η Μετάβαση
  καθόλη τη διάρκεια
  φυματικές ανάσες
  θρόιζαν ακατάπαυστα

  Νίκος Φωτόπουλος, Δάνειος χρόνος

  Μία κοινωνία που δεν πιστεύει και δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς κι ένα πολιτικό σύστημα που απειλείται κυρίως από τον εαυτό του και το οποίο, μέσα σε συνθήκες κρίσης, προτιμάει τις ένθεν/κακείθεν δαιμονοποιήσεις παρά την ορθολογική σκέψη: αυτή είναι η Ελλάδα το 2019.

  Οι διαψεύσεις δεξιών και αριστερών παραδείσων, οι ουτοπίες που έγιναν δυστοπίες, οι ηγεμονίες που μεταλλάχτηκαν σε εξουσίες προκαλούν τρομώδες πολιτικό παραλήρημα στους μέχρι σήμερα "αραχτούς" κομματικούς μηχανισμούς.

  Οι μεν δια-γράφουν την Ιστορία, οι δε αφήνουν επίτηδες ανολοκλήρωτα όλα τα εθνικά θέματα. Οι πρώην Δράκοι της διχασμένης χώρας μοιάζουν τώρα με Ράκη σε χαλασμένη Πολιτεία.

  Οι αναχρονισμοί τρέξανε και προλάβανε τους εκσυγχρονισμούς, οπότε οι εθνικές ψευδαισθήσεις και τα ψευδεπίγραφα επιτεύγματα απέμειναν οι μόνες δι-έξοδοι των λαϊκιστών ρητόρων.

  Όταν αρνείσαι να δεις και να κρίνεις το παρελθόν σου είναι σαν να κόβεις από ένα μέλος του σώματός σου, με αποτέλεσμα στο τέλος να έχεις μείνει μόνο μ’ ένα δάχτυλο που δείχνει στο κενό.

  Οι νεκροί κι οι πεθαμένοι ξαναμπήκαν στο παιχνίδι, ως αλάθητα θύματα ενός πολέμου χαρακωμάτων, του οποίου ουδέποτε υπεγράφη η αμετάκλητη λήξη. Επιστροφή χωρίς αναθεώρηση λαθών και παθών. Κι όχι μόνον. Οι ακραίοι φιλοπόλεμοι στρατηγοί έχουν πάρει το πάνω χέρι.

  Οδεύουμε προς το 1949 καβάλα στα γερασμένα άλογα των διχασμών τραγουδώντας τα δολοφονημένα τσιτάτα των "επαναστάσεων". Εβδομήντα χρόνια πίσω από το 2019. Το αύριο μας είναι το χθες. Ρετροπία (Retropia), θα το χαρακτήριζε ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν.

  Δεν είναι ότι μας εμπνέει το παρελθόν αλλά απλώς μας  φοβίζει λιγότερο καθώς δεν αισθανόμαστε πως έχουμε (κοινό;) μέλλον.

  Οι περισσότεροι διανοούμενοι έγιναν "παρηγορητές" ή τηλεοπτικοί αγορητές. Οι  σημερινοί 70άρηδες νοιώθουν ότι βρίσκονται στο 1949 και ξαναγεννιούνται (back to the past), ενώ οι 40άρηδες νομίζουν πως γράφουν πρωτογενή ιστορία, αγνοώντας τα διδάγματά της. Ο καθείς με τον εαυτό του και τον εχθρό του: η Ελλάδα του 2019;

  Καλή χρονιά (τουλάχιστον για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν στα θαύματα). 

  ΥΓ. "Γυρίζει μέσα μου ο άξονας της γης
  και είναι αποτέλεσμα ετούτης της ροής
  των ιδεών
  το πύρινο στεφάνι που φορώ.
  Μιά κυκλική αδιάκοπη φωτιά
  που καίει τα πάντα
  και ξανά ξεκινά" (Κ. Ταβουλτσίδης, Άναξ 2007)

  * Ο κ. Γιάννης Πανούσης είναι Καθηγητής Εγκληματολογίας, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων