Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Οκτ-2018 00:13

  Το Νέο Σύστημα Υγείας, σύμμαχος και συνοδοιπόρος των πολιτών!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Πόσο πιο απλά θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα, αν το κράτος κατανοούσε, πως το ΕΣΥ, λόγω και των πολλών στρεβλώσεων που έχει υποστεί, αδυνατεί να αντεπεξέλθει και να προσφέρει ολοκληρωμένη πρόληψη, περίθαλψη και αποθεραπεία στον πολίτη-ασθενή! Πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα αν, ξεφεύγοντας από τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις ανεύθυνων ιδεοληπτικών πολιτικάντηδων και εργατοπατέρων, επιτρέπαμε την είσοδο ιδιωτών στον δημόσιο τομέα της υγείας, που σιγά σιγά γκρεμίζεται, εις βάρος πάντα των πολιτών! Τι να τον κάνει κανείς τον τίτλο της "δημόσιας υγείας", όταν σε κάθε περίπτωση έχει πάψει να υφίσταται και πλέον γίνεται κάτι...  σαν κλήρωση σχετικά με το ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει;

  Όσοι έχουν γνώση του τομέα της υγείας, εύκολα αντιλαμβάνονται τη χαώδη απόσταση που χωρίζει το αρτηριοσκληρωτικό δημόσιο από τον ιδιαίτερα ευέλικτο και έξυπνο ιδιωτικό τομέα. 

  Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς "κόσμους", με δύο απόλυτα διαφορετικές κουλτούρες που δεν έχουν ομοιότητες μεταξύ τους ούτε κατ'  ελάχιστον. Μιλάμε δηλαδή, για δύο δομές με απόλυτα διακριτούς ρόλους στο ευρύτερο σύστημα της υγείας!

  Σίγουρα, υπάρχουν περιθώρια για κάποιες δυναμικές συγκλίσεις και κοινές συνιστώσες, ικανές να εξασφαλίσουν ανταποδοτικά οφέλη στη βάση του win-win!. 

  Η ανάπτυξη ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού, φύλαξης και εστίασης στον χώρο της Υγείας αποτέλεσε ένα καλό παράδειγμα σύγκλισης κρατικών και επιχειρηματικών δομών, που θα μπορούσε να επιχειρηθεί και σε άλλους τομείς και να γίνει  πραγματικότητα, μέσα από κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες θα έδιναν στα δημόσια νοσοκομεία, ακριβώς αυτό που τους λείπει! Τα καθημερινά έσοδα, για να είναι σε θέση να λειτουργούν απρόσκοπτα προς όφελος του ασθενούς, όντας ήμι-αυτοχρηματοδοτούμενα κατά κάποιον τρόπο, τουλάχιστον στην αρχή...

  Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στον χώρο της Υγείας τέθηκαν, το 2010, στην ατζέντα των θεσμών, δίχως όμως επιτυχή κατάληξη, για λόγους που ακόμα κανένας δεν έχει κατανοήσει. Η απόσταση που χώριζε και χωρίζει τους δύο τομείς, αλλά και πολιτικές, τότε, σκοπιμότητες της τότε κυβέρνησης ΓΑΠ, έκριναν μάλλον την τύχη του όλου εγχειρήματος, καθώς το θέμα μπήκε στις ελληνικές καλένδες και οι επόμενοι δεν είχαν ούτε τον χρόνο, ούτε την ψυχολογία, λόγω της κρίσης, να ασχοληθούν και να το επανεξετάσουν...

  Καλό όμως θα ήταν λοιπόν, να δούμε τι χάθηκε και για τις δύο πλευρές από την τροπή που πήρε η όλη υπόθεση, με την πλήρη κατάρρευση του ήδη άρρωστου ΕΣΥ,  που έλαβε χώρα δια χειρός ΣΥΡΙΖΑ, στα χέρια των Ξανθού/Πολάκη.

  Η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να προκαλέσει πάμπολλες θετικές επιδράσεις και επιτυχίες, προς όφελος πάντα του πολίτη αυτής της χώρα... να  δημιουργήσει πεδίο για νέες επενδύσεις στο Δημόσιο, που στόχο θα είχαν τις ριζικές αναβαθμίσεις κρατικών ιδρυμάτων ή τομέων αυτών, να εξασφαλίσει σημαντικά καθημερινά και όχι μόνον, έσοδα για τα ταμεία των νοσοκομείων, με την εκμετάλλευση υποδομών για την κάλυψη ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 

  Πρόκειται για υπηρεσίες του κράτους που θα τιμολογούνταν ακριβότερα από ό,τι τιμολογούνται σήμερα για τα ταμεία, αλλά σίγουρα πολύ φθηνότερα από την τιμολόγηση στα ιδιωτικά θεραπευτήρια! 

  
Από την άλλη, σίγουρος θα ήταν ο επηρεασμός προς το θετικότερο της εργασιακής κουλτούρας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, καθότι η καθημερινή συναναστροφή τους με εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα τόνωνε την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα τους, αλλάζοντας άρδην την εικόνα και την αποδοτικότητα των ίδιων των δημοσίων θεραπευτηρίων, κάτι που σίγουρα θα οδηγούσε στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, χτυπώντας την ανεργία αιτιολογικά και ενισχύοντας την απασχόληση συμπτωματολογικά, αλλά με απόλυτη επιτυχία! 

  Το αποτέλεσμα θα ήταν τα Νέας Γενιάς Ασφαλιστικά Προγράμματα Υγείας μειωμένου ασφάλιστρου για εκείνους που θα επιθυμούσαν κάλυψη μόνο από το δημόσιο σύστημα υγείας.
 Έτσι οι Έλληνες θα αποκτούσαν εφαρμοσμένη ασφαλιστική συνείδηση και η ασφαλιστική αγορά θα είχε σαφώς μεγαλύτερη διείσδυση στην κοινωνία, προς όφελος και των δύο μερών!

 Το όλο αυτό εγχείρημα, θα είχε ως αποτέλεσμα, τη μείωση των τιμολογίων των ιδιωτικών κλινικών, λόγω της προτίμησης μέρους του ασφαλιζόμενου κοινού στα δημόσια θεραπευτήρια, με τις επιπλέον ιδιωτικές παροχές υγείας, για όσους το επιθυμούσαν... θα δημιουργούνταν συνθήκες ανταγωνισμού στον χώρο της υγείας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών θεραπευτηρίων και όλα αυτά θα τα εισέπραττε ως "ποιότητα παροχών υγείας", ο πολίτης, κάθε φορά που θα προσερχόταν στις δομές του Νέου-ΕΣΥ...

 Βέβαια, η αυτοχρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων, που πλέον θα λειτουργούσαν με ιδιωτικονομικά κριτήρια, θα ενίσχυε  την εισαγωγή στο δημόσιο σύστημα υγείας, νέων καινοτόμων τεχνικών και μεθόδων πρόληψης και θεραπείας, και τη δημιουργία σύγχρονων, state of the art δομών υγείας, που σήμερα συναντούνται, μόνο σε θεραπευτήρια και κλινικές στον  ιδιωτικό τομέα... 

Είναι βέβαιο ότι όσο η πολιτεία αρνείται να αντιληφθεί την πραγματικότητα, όσο θα επιμένει να περιφρονεί για ιδεοληπτικούς λόγους τις ευκαιρίες που υπάρχουν μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τόσο θα χάνονται σημαντικά οφέλη για την οικονομία και τους πολίτες αυτής της χώρας που δοκιμάζονται επί μια δεκαετία, ζώντας την απόλυτη ανθρωπιστική κρίση, χωρίς Σύστημα Υγείας, που έχει καταρρεύσει, άσχετα τι προσπαθούν κάποιοι να ψελλίσουν!...

  Από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, αντιληφθεί γρήγορα, πως ανάπτυξη στην υγεία, σημαίνει να δώσουμε περισσότερα σε περισσότερους, και να αφήσουμε τους πολίτες να επιλέξουν από μόνοι τους σε ποιο ασφαλιστικό σύστημα θα ήθελαν να συμμετέχουν, με την επιλογή να είναι δική τους... χωρίς εμπόδια και διλήμματα!

  Είμαι σίγουρος, πως η κυβέρνηση που θα προκύψει και η οποία απ' ό,τι πλέον διαφαίνεται, θα  είναι κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα ανασύρει τα ΣΔΙΤ της Υγείας και θα πέσει με τα μούτρα στη δουλειά! Η όποια ανάπτυξη, ξεκινά πάντα από την υγεία και οι υπόλοιποι τομείς ακολουθούν!

  Και θέλουμε και μπορούμε!

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος, τ. Διοικητής του Νοσοκομείου "Ελπίς”, & Μέλος του "Τομέα Υγείας” της Νέας Δημοκρατίας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων