Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Σεπ-2018 00:07

  Φορολογική απελευθέρωση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κωνσταντίνου Β. Κόλλια
   
  Μπορεί να φτάνουμε στο τέλος του 2018, μετά από μνημόνια επί μνημονίων, μετά από εκατοντάδες μέτρα, κυρίως περιοριστικής πολιτικής, τα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι ουδείς φρόντισε -πρώτα εμείς, στην Ελλάδα, και μετά οι δανειστές- να λύσουμε θέματα, τα οποία θα βοηθήσουν τη χώρα να αναπτυχθεί τάχιστα και υγιώς. 

  Η έκθεση για την Οικονομική Ελευθερία, που φέρνει τη χώρα μας στην 108η θέση, σε σύνολο 162 (όταν η Ιρλανδία είναι στο Νο 5), αποδεικνύει του λόγου το αληθές. 

  Φορολογικό σύστημα, γραφειοκρατία στην αδειοδότηση επιχειρήσεων, καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, είναι οι βασικοί λόγοι, που κρατούν τη χώρα χαμηλά στη σχετική κατάταξη (και τελευταία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών !). 

  Χιλιοειπωμένα θέματα; 
  Ναι. 
  Δυστυχώς, ναι.

  Πρόκειται για προβλήματα, τα οποία διαβάζαμε σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών και προ κρίσης.

  Αλλά δεν κάναμε κάτι για αυτά. Ή, μάλλον, για να είμαι πιο ακριβής, κάναμε ελάχιστα. 

  Από τους τρεις αυτούς λόγους, οι δύο τελευταίοι δείχνουν και είναι πιο διαχειρίσιμοι. Με δραστικές παρεμβάσεις και γρήγορες αποφάσεις μπορούμε να τελειώσουμε με τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης. 

  Ο πρώτος, όμως, λόγος, το φορολογικό σύστημα, απαιτεί πολλή δουλειά και προσπάθεια. 

  Τι θέλω να πω; 

  Ότι δεν αρκεί από μόνος του ένας νόμος, που θα αλλάζει διαδικασίες και θα μειώνει φορολογικούς συντελεστές (μέτρα, τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα κάτι παραπάνω από απαραίτητα). 

  Απαιτείται μια συνολική και ριζική επαναθεώρηση της λογικής, υπό την οποία αντιμετωπίζουμε το θέμα, τόσο σε επίπεδο διαδικασιών, όσο - και κυρίως - σε επίπεδο λογικής του συστήματος. 

  Όταν, δηλαδή, οι φορολογικές αρχές πιέζουν για την είσπραξη των οφειλών, θα πρέπει να είναι και οι ίδιες συνεπείς απέναντι σε πολίτες και επιχειρήσεις, όταν πρόκειται να επιστρέψουν χρήματα. 

  Επιπλέον, πρέπει να σταματήσει η στρεβλή αντίληψη της Εφορίας ότι οι φορολογούμενοι, σε επίπεδο φυσικών προσώπων, δεν έχουν έξοδα, παρά μόνο έσοδα (δεδομένου ότι έχουν καταργηθεί οι φοροαπαλλαγές σχεδόν στο σύνολό τους). 

  Σε επίπεδο επιχειρήσεων, η αποδοχή των δαπανών γίνεται όλο και πιο αυστηρή. Ασφαλώς και υπήρχαν υπερβολές στο παρελθόν, αλλά καλό είναι να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο. 

  Γι’ αυτό και, στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, έχουμε προτείνει την εφαρμογή του μέτρου "Έσοδα μείον Έξοδα" για το σύνολο των φορολογουμένων, ως μία από τις παρεμβάσεις, που θα μειώσουν το κίνητρο για φοροδιαφυγή και κάθε είδους συναλλαγή, σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis. 

  Με τέτοιου είδους μέτρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ενισχυθεί ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας στη χώρα μας. 

  Ουσιαστικά, η απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από τη φορολογική απελευθέρωση. 

  Ο κ. Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας είναι Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων