Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 22-Σεπ-2018 08:04

  Τι κατάλαβε ο Αλέξης Τσίπρας όταν συνάντησε τον Wilbur Ross;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Ήταν σίγουρα μία από τις πιο "κωμικές στιγμές" του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Όταν συνάντησε τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου και πρώην μεγαλοεπενδυτή W. Ross. Αυτόν που είχε τη "φαεινή ιδέα" το 2014, μαζί με άλλους ομοτέχνούς του, να επενδύσουν 8,5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Και μετά ήρθε ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη, τα capital controls μετά το νόθο δημοψήφισμα, και τα χρήματα γίνανε καπνός. Αέρας κοπανιστός. Ακόμα τα κλαίνε...

  Τη συνάντηση στο περιθώριο της ΔΕΘ ελάχιστοι τη σχολίασαν τότε. Ίσως ήταν μεθυσμένοι από τις υποσχέσεις Τσίπρα για τη νέα, χρυσή, μεταμνημονιακή εποχή που ξημερώνει. Τη θυμήθηκε, όμως, μαζί με την ειρωνεία που εμπεριείχε, ο καθηγητής Γ. Στρατόπουλος, στην εκδήλωση του e-kyklos του Β. Βενιζέλου "Στον Απόηχο της ΔΕΘ", στην οποία ήταν ομιλητής, μαζί με άλλους.

  Και μας θύμισε και τη συμβουλή του W. Ross στον Έλληνα πρωθυπουργό. "Το πιο σημαντικό που μπορεί να κάνει η Ελλάδα στην επόμενη φάση είναι η αλλαγή στην ψυχολογία των επιχειρήσεων". Ειδικός στο θέμα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έχουν δείξει άλλωστε οι επιδόσεις της κυβέρνησής του στο Ελληνικό και στις Σκουριές, υποθέτω ότι συγκράτησε τη συμβουλή του πρώην μεγαλοεπενδυτή. Και την επεξεργάζεται...

  Εμείς βέβαια δικαιούμαστε από την πλευρά μας να τρέφουμε αμφιβολίες. Σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον αυτή η κυβέρνηση μπορεί να προκαλέσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να φέρει επενδύσεις και να οδηγήσει τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης, που μόνο αυτή μπορεί να λύσει το υπαρξιακό μας πλέον πρόβλημα. Και από αυτήν την άποψη η ομιλία του Γ. Στρατόπουλου στην εκδήλωση του e-kyklos ήταν πολλαπλώς διδακτική. Με τρεις απλούς πίνακες έδειξε το χάος που χωρίζει την κυβέρνηση αυτή, από τις έννοιες ανάπτυξη και επενδύσεις, το έλλειμμα εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει - λόγω Σύριζα και Τσίπρα - η ελληνική οικονομία, και γιατί είναι προϋπόθεση για την αλλαγή σελίδας στη χώρα η κυβερνητική αλλαγή. Επειγόντως.

  Ποιοι είναι οι δείκτες της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε μια οικονομία; Το χρηματιστήριο, οι καταθέσεις και η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ας ξεκινήσουμε με το Χρηματιστήριο. "Το 2013 και το μισό 2014, είπε ο κ. Στρατόπουλος,  το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν ανοδικό. Η επενδυτική κοινότητα προεξοφλούσε ανάπτυξη, ανάκαμψη, καλύτερες ημέρες για τις επιχειρήσεις. Αντιθέτως εδώ και τριάμισι χρόνια, το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε τέλμα". Και για να θυμηθούμε τα νούμερα, το 2014 ο δείκτης του Χρηματιστηρίου ήταν στις 1.220 μονάδες, ενώ σήμερα είναι στις 690 μονάδες. Θρίαμβος!

  Ο δεύτερος δείκτης που χρησιμοποίησε ο κ. Στρατόπουλος ήταν η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. "Οι επενδυτές", είπε, "το 2014 εκτιμούσαν ότι η ελληνική οικονομία είχε πολύ καλές προοπτικές. Έδειξαν εμπιστοσύνη και το απέδειξαν με τα κεφάλαιά  τους. Στα 30 δισ. ανερχόταν η κεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών τραπεζών την άνοιξη του 2014. Σήμερα είναι στα 6 δισ.". Άλλη μια επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκ. Τσακαλώτου. Μπράβο και πάλι μπράβο.

  Ο τρίτος δείκτης εμπιστοσύνης που χρησιμοποίησε ο Γ. Στρατόπουλος ήταν οι καταθέσεις στις τράπεζες. Κι εδώ τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. Το 2014 υπήρχαν στις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις ύψους 162 δισ. ευρώ. Σήμερα που είμαστε εκτός μνημονίων, οι καταθέσεις είναι 130 δισ. ευρώ (στοιχεία Ιουλίου 2018). Κερδάμε παντού.

  Γιατί αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης; Αυτονόητη θα μου πείτε η απάντηση, με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα. Αλλά εγώ προτιμώ να δανειστώ και πάλι ένα κομμάτι από την ομιλία του Γ. Στρατόπουλου: "Η διαφορά από το 2014 είναι ότι εδώ και τριάμισι χρόνια εκπέμπουμε προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα συστηματικά τα λάθος μηνύματα. Που δείχνουν πως δεν θέλουμε να αλλάξουμε, δεν θέλουμε να διαχειριστούμε τα προβλήματά μας, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας". Δηλαδή το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ότι τίποτα δεν αλλάζει στην Ελλάδα, αν προηγουμένως δεν καταρρεύσει. Με ευθύνη Τσίπρα φυσικά.

  Υ.Γ.: Παρά τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γ. Στρατόπουλος κατέληξε με μια νότα αισιοδοξίας. Και όμως... "Η εμπιστοσύνη", είπε, "εξαρτάται από τις πολιτικές που εκπονούμε. Σήμερα η έλλειψή της είναι το μεγάλο εμπόδιο. Αλλά, μόλις αρχίσουμε να εκπέμπουμε το σωστό σήμα, η εμπιστοσύνη θα μπει στον δρόμο της επιστροφής".

  Αμήν...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων