Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Σεπ-2018 00:07

  Η δύναμη της εφαρμογής του αυτονόητου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Μαστρογεωργίου 

  Αναμφισβήτητα ο Κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε την πιο τεκμηριωμένη, ορθολογική, συνεκτική πρόταση για τη χώρα στη ΔΕΘ. Κυρίως, όμως, έπεισε ότι μπορεί να κάνει τα αυτονόητα πράξη. Στη χώρα που τα αυτονόητα είναι ζητούμενα καθημερινά, αυτό συνιστά από μόνο του επανάσταση. 

  Ένα από αυτά τα αυτονόητα είναι και η μεταφορά του φόρου της ακίνητης περιουσίας στους Δήμους. Μία ιδέα που ξεφεύγει από το πλαίσιο των έξυπνων προτάσεων που λέγονται και χάνονται. Μία πρόταση που πρέπει να υλοποιηθεί.

  Καταρχάς, η αποκέντρωση του συγκεκριμένου φόρου είναι σημαντική επειδή μπορεί να βοηθήσει και στην αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου, αλλά και στην οικονομική ενίσχυση των δήμων.

  Η μεταφορά όμως, είναι σημαντική και για άλλους λόγους. 

  Πρώτον, οι δημοτικοί φόροι είναι υποχρεωτικώς ανταποδοτικοί. Ενώ η κεντρική διοίκηση βάζει φόρους για να χρηματοδοτήσει ό,τι θεωρεί ο προϋπολογισμός ως απαραίτητο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να φορολογεί στο μέτρο των τοπικών μόνον αναγκών και προτεραιοτήτων. Επιπλέον, ελέγχεται ευχερέστερα από τους κατοίκους, οι οποίοι μπορούν, μέσω της επιλογής του Δημάρχου, να επιλέξουν και οικονομικό μοντέλο, χωρίς να επηρεάζονται από τις εθνικές επιλογές του πολιτών. Ο φορολογούμενος θα έχει το δικαίωμα να ελέγξει αποτελεσματικότερα τους τοπικούς άρχοντες για το κατά πόσον αξιοποίησαν αποδοτικά και σωστά τους φόρους στο ακίνητό του.

  Έτερος σημαντικός λόγος είναι ότι ο υπολογισμός του φόρου μπορεί να γίνει κατά τρόπο ακριβέστερο. Αν ένας δήμος τιμολογεί ακριβότερα την ακίνητη περιουσία των δημοτών του, θα πρέπει να το αιτιολογεί.Οι Δήμοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα από την κεντρική κυβέρνηση τα συγκεκριμένα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και την αξία τους. Μπορούν επίσης να κατανοήσουν καλύτερα τις όποιες ενστάσεις και αντιδράσεις διατυπωθούν από την πλευρά των κατοίκων – ιδιοκτητών, τους οποίους συμφέρει οι φόροι να πληρώνονται στους Δήμους, γιατί με τη σειρά τους οι τελευταίοι θα υλοποιήσουν επενδύσεις στην περιοχή, με μακροχρόνιο αποτέλεσμα την άνοδο της αξίας του ακινήτου. Κάτι τέτοιο θα ωφελήσει και τον Δήμο και τους ιδιοκτήτες.

  Επίσης, η μεταφορά του φόρου στους Δήμους θα επισπεύσει την ολοκλήρωση και εφαρμογή του περιουσιολογίου καθώς και το γεγονός ότι οι Δήμοι έχουν ήδη υπό την εποπτεία τους τις υπηρεσίες πολεοδομίας.

  Στο πνεύμα αυτό συμφωνούν και παράγοντες της αγοράς που πιστεύουν πως τόσο οι συντελεστές φορολόγησης, όσο και η είσπραξη των φόρων στα ακίνητα δεν θα πρέπει να είναι δουλειά της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά των καλλικρατικών δήμων.

  Με την πρόταση αυτή οι ΟΤΑ παύουν να είναι δέσμιοι της εκάστοτε κρατικής χρηματοδότησης. Κανείς δεν θέλει να βλέπει τους δημάρχους-επαίτες ούτε να ακούει συνεχώς για τις μεγάλες τρύπες των Δήμων που καλείται να τις καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

  Όταν τα αυτονόητα γίνονται πράξη τότε η επιλογή για την επόμενη ημέρα γίνεται αβίαστα και συνειδητά. 

  * Ο κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου είναι Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων