Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Αυγ-2018 00:03

  Έρευνα για το Μάτι: Όχι στο "μία από τα ίδια" του παρελθόντος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Καπερνάρου

  Το κράτος δια των οργάνων και των δομών του έχει ως αρμοδιότητα την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, επιτελώντας μεταξύ άλλων την αποστολή της πυρασφάλειας και της δασοπυρόσβεσης. Στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι συγκεκριμένοι εντεταλμένοι κρατικοί λειτουργοί δεν έπραξαν όπως υποχρεούντο και αποδέχτηκαν την επέλευση του αποτελέσματος, δηλαδή το θάνατο αόριστου αριθμού συνανθρώπων μας, ως ενδεχόμενη συνέπεια της συμπεριφοράς τους, και μάλιστα προβλέποντες το εγκληματικό αποτέλεσμα, των πράξεων τους, ως ενδεχόμενο. 

  Δεν είχαν προνοήσει να καθαρίσουν την περιοχή για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο, δεν είχαν λειτουργικούς κρουνούς, δεν υπήρχαν περιπολίες πυροσβεστικών οχημάτων, δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, δεν υπήρχε ενημέρωση για πυρκαγιά, δεν υπήρχε εντολή ούτε ενέργεια εκκένωσης, δεν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό και εν γένει δεν υπήρχε πολιτική προστασία. Η ανυπαρξία της πολιτικής προστασίας έγινε αποδεκτή από την από 19.4.2018 απόφαση του ΔΣ του Δήμου Μαραθώνα, την οποία γνώριζαν έκτοτε όλοι οι φορείς της κρατικής δομής και οι εκπρόσωποί τους και οι οποίοι είναι συνυπεύθυνοι και συνυπαίτιοι για το τραγικότερο θανατηφόρο πολύνεκρο γεγονός της χώρας. 

  Άρα, οι υπάλληλοι του κράτους –που έχουν ήδη μηνυθεί– αποδέχθηκαν και  συμβιβάστηκαν ψυχικά με την ενδεχόμενη πραγμάτωση του κινδύνου και αποδέχθηκαν τελικώς στην ουσία και το αξιόποινο αποτέλεσμα. Σκέφτηκαν δηλαδή, ότι μπορεί ένεκα των παραλήψεων μας, να πεθάνουν άνθρωποι, αλλά "δεν βαριέσαι, ας πεθάνουν". Αυτό ερείδεται σε δύο παραδοχές: 

  Πρώτον, ότι σε παρόμοια (όχι όπως αυτό βέβαια) καταστροφικά γεγονότα, η ολιγωρία και η παράλειψη της οφειλόμενης ενέργειας των εντεταλμένων λειτουργών, τιμωρήθηκε σε βαθμό πλημμελήματος, δηλαδή, ούτε μια ώρα φυλακή. Χαρακτηριστική η περίπτωση των πυρκαγιών του Ν. Ηλείας το 2007, όπου οι υπεύθυνοι αντιμετώπισαν εξ΄ αρχής διώξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα.

  Δεύτερον, ότι το πολιτικό κόστος, του πραγματικού επιχειρησιακού σχεδιασμού, δηλαδή, της κατεδάφισης αυθαιρέτων, της διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, των περιπολιών πεζών και μηχανοκίνητων τμημάτων της πυροσβεστικής, της λειτουργίας κρουνών, της κατασκευής και λειτουργίας κανονιών νερού, δεξαμενών ύδατος, του καθαρισμού ξερών χόρτων, θίγουν πολιτικά – πελατειακά συμφέροντα ιδιαίτερου πολιτικού / πελατειακού κόστους.

  Καταλήγοντας, στα βασικά εγκλήματα που πρέπει να συγκεντρώσει η εισαγγελική έρευνα την προσοχή της, είναι καταρχάς η ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και η κακουργηματική έκθεση, μαζί με όσα άλλα διακριβωθούν στην πορεία. Όχι, πάντως, αυτά τα οποία αναφέρονται στην παραγγελία που υπογράφει η Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Βαρβάρα Γνεσούλη. Όχι στο "μία από τα ίδια" του παρελθόντος.

  * Ο κ. Βασίλης Καπερνάρος είναι δικηγόρος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων