Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Ιουλ-2018 00:05

  Εξηγήστε!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει η Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου

  Στην ομιλία του κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε στα στελέχη των ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ να προβούν με ζήλο και δυναμισμό σε εξηγήσεις κατά την περίοδο των καλοκαιρινών τους διακοπών. 

  Εξηγήστε, λέει ο κ. Τσακαλώτος. "Εξηγήστε ότι δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε εκτός από τον φόβο, εξηγήστε ότι μπορούμε να πάμε μπροστά, εξηγήστε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη όπως πάντα λέγαμε!’’

  Αφήνοντας στην άκρη το αυτονόητο ερώτημα του τι ακριβώς οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα διακόψουν κατά τους θερινούς μήνες, εύλογο είναι να αναρωτηθεί κανείς και τι ακριβώς θα εξηγήσουν.

  Ας σταθούμε λοιπόν στους τρεις κεντρικούς άξονες των ομιλιών Υπουργού και Πρωθυπουργού για την πορεία της οικονομίας: 1. την ανάπτυξη, 2. το χρέος και 3. τους δημοσιονομικούς στόχους και ας δούμε το περιεχόμενο της επεξήγησης αυτής:

  1ον Ανάπτυξη

  Μια καλή αρχή μπορεί να γίνει εξηγώντας την ποσοτική αλλά και ποιοτική υποβάθμιση της οικονομίας. Με βάση τις εαρινές προβλέψεις όλων των μεγάλων διεθνών οργανισμών η πορεία του ΑΕΠ της χώρας για το 2018 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω – από 2,5% σε 1,9% από την ΕΕ και από 2,6% σε 2% από ΔΝΤ και ΟΟΣΑ. Αυτό όταν όλες οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης έχουν αναθεωρηθεί προς το καλύτερο. Η ενημέρωση για την ποιοτική υποβάθμιση της οικονομίας δεν απέχει πολύ από την παραπάνω λογική. Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα ο δείκτης της απόλυτης φτώχειας είναι κοντά στο ιστορικό υψηλό ενώ οργανισμοί θεσμικά υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση φτώχειας και ανεργίας είναι άκρως αναποτελεσματικοί. Εξαιρετικά παραδείγματα αυτού: η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας παραμένει από τις χαμηλότερες στον ΟΟΣΑ, μονάχα 12% των ανέργων εξακολουθούν να λαμβάνουν κάποιο επίδομα και μόλις 4% όσων βρήκαν δουλειά μέσα στο 2017 το έκαναν μέσω του αρμόδιου φορέα (ΟΑΕΔ). 

  2ον  Χρέος

  Η απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνιόυ δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα αναγκαίο αλλά ανεπαρκές πακέτο διευθέτησης του χρέους για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Ένα πακέτο που διευκολύνει την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας έως το 2032 χωρίς όμως να παρέχει λύση στο πρόβλημα. Η ίδια η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Christine Lagarde, δήλωσε την ημέρα της απόφασης πως το ελληνικό χρέος δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Η συμφωνία δυστυχώς απέτυχε και στην αξιοποίηση των αδιάθετων 24 δισ. ευρώ από το δάνειο του 3ου Μνημονίου αλλά και στην αγορά των δανείων του ΔΝΤ ή των διακρατικών δανείων GLFs – δανείων δηλαδή με δυσμενέστερους όρους αποπληρωμής. Κυριότερα όμως, η συμφωνία του Ιουνίου, μέσω του πλαισίου των μεταμνημονιακών υποχρεώσεών της, απέτυχε στην εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας  μας.

  3ον  Δημοσιονομικοί στόχοι

  Οι συμφωνηθείσες μεταμνημονιακές υποχρεώσεις αλλά και η ακατανόητη, συστηματική πλέον, υπέρβαση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορούν παρά να υπονομεύσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Το πολύ αυστηρό πλαίσιο αυξημένης εποπτείας προβλέπει, πέραν των πλεονασμάτων 3,5% μέχρι το 2022, πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% αντί για 2%, για την περίοδο 2023-2060 και 5,1 δισ. επιπλέον περικοπές. Προβλέπει περικοπές 2,9 δισ. από κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και την πλήρη κατάργηση του βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους (ΕΚΑΣ). Προβλέπει τη δεύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου που θα οδηγήσει σε πρόσθετες επιβαρύνσεις άνω των 2 δισ. ευρώ. Ενημέρωση δηλαδή από τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να γίνει σε 1 εκατ. συνταξιούχους που θα χάσουν δύο συντάξεις, σε πάνω από 1 εκατ. πολίτες που θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά και σε όλους τους χαμηλόμισθους των 614 ευρώ το μήνα που θα χάσουν πάνω από ένα μισθό το χρόνο. 

  Ζητά ο κ. Τσακαλώτος από τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να ενημερώσουν τους πολίτες για όλα τα παραπάνω. Φαίνεται πως μπορούν άκοπα να εξηγήσουν γιατί η συνολική φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι μια από τις δύο υψηλότερες στον  ΟΟΣΑ, γιατί η φοροεξάντληση έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που πλέον πάνω από 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως πρέπει να μειωθεί η φορολογία έστω και με λιγότερη κρατική μέριμνα και γιατί η φοροδιαφυγή έχει κανονικοποιηθεί ως θεμιτή άμυνα κατά της υπερβολικής φορολογίας έτσι ώστε 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 9.000 ευρώ.

  Ας θυμίσουμε λοιπόν στον κ. Τσακαλώτο πως, και δυστυχώς, ούτε o Franklin Roosevelt αλλά ούτε και ο Keynes, έστω της ελληνικής πολιτικής σκηνής, είναι. Καλό επίσης θα ήταν να μην αναζητήσουμε διεθνώς μια τοποθέτηση επ’ αυτού διότι το ρίσκο του να βρεθούμε κάπου μεταξύ του νεκρού Karl Marx και του φανταστικού Mickey Mouse δεν είναι αμελητέο. Το καλύτερο όμως όλων θα ήταν να ζητήσουμε στον κ. Τσακαλώτο και τα στελέχη των ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ να μην εξηγήσουν τίποτα. Διότι κάθε φορά που δρουν, εξηγούν και αλλάζουν τις αρχές τους βρίσκουν άλλες πολύ χειρότερες. 

  * Η κα Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου είναι Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων Προέδρου Νέας Δημοκρατίας και επισκέπτρια Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων