Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Νοε-2017 00:26

  Το Blame Game στη Γερμανία, ο πόλεμος νεύρων και τα σενάρια της επόμενης μέρας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Σαλαβόπουλου

  Την επόμενη μέρα των πρόσφατων εκλογών, λίγοι ήταν εκείνοι που θεωρούσαν πιθανή την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για ​Τζαμάικα. Ενώ ακόμα λιγότεροι μπορούσαν να φανταστούν, ότι την εκλογική νίκη της CDU/CSU θα ακολουθούσε μια μακρά περίοδος δύσκολων και απρόβλεπτων πολιτικών διαπραγματεύσεων. Μεταξύ αυτών και ο γράφων. Όμως η διαφαινόμενη από τις πρώτες μέρες κιόλας αποτυχία των συζητήσεων για κυβερνητικό συνασπισμό Τζαμάικα, δεδομένων των μεγάλων διαφορών όχι μόνο σε στρατηγικά θέματα, όπως π.χ. το προσφυγικό αλλά και διαφορετικής πολιτικής κουλτούρας κυρίως μεταξύ Πρασίνων και Φιλελευθέρων αλλά και μεταξύ Πρασίνων και CSU, οδηγεί τη Γερμανία σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο πολιτικό τοπίο με άγνωστη στον κοντινό ορίζοντα κατάληξη για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. 

  Η στρατηγική αποχώρησης των Φιλελευθέρων από τις διαπραγματεύσεις, ίσως τους έδωσε πρόσκαιρα μια με δύο μονάδες στις δημοσκοπήσεις, όμως τους μένει η στάμπα των υπευθύνων για την αποτυχία των συζητήσεων και ίσως τους κοστίσει μεσοπρόθεσμα. Στο Blame Game για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησε αμέσως μετά τη διακοπή των συζητήσεων, είναι σαφές, ότι οι Φιλελεύθεροι ακόμα και αν δεν έχουν την πλήρη ευθύνη, είναι εκείνοι που στην ουσία επικοινωνιακά αλλά και πολιτικά θεωρούνται υπαίτιοι. Αν και στη Γερμανία σε μια κανονική και ομαλή πολιτική περίοδο, ο ρόλος του Προέδρου είναι περισσότερο τυπικός, σε αυτή την πολιτική συγκυρία, ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά κρίσιμος. Σαφής πρόθεσή του η προσπάθεια αποφυγής νέων εκλογών, που είναι εκτός της γερμανικής πολιτικής κουλτούρας. Δεν αποκλείεται πλέον κάθετα το σενάριο μεγάλου συνασπισμού, που μπορεί να οδηγήσει και σε εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στους σοσιαλδημοκράτες.

  Τα σενάρια της επόμενης μέρας και ο πόλεμος νεύρων

  Επανάληψη των διαπραγματεύσεων για Τζαμάϊκα. Μάλλον απίθανο σενάριο και σε κάθε περίπτωση συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες. 

  ‘Εναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού. Δεν αποκλείεται ως σενάριο υπό την πίεση των εξελίξεων, δεδομένου ότι θα ξεκινήσουν συζητήσεις μεταξύ CDU / CSU και σοσιαλδημοκρατών. Ωστόσο η έναρξη συζητήσεων δε σημαίνει και επιτυχή κατάληξή τους. Ειδικά υπό την ηγεσία Σούλτς θα είναι μια εξαιρετικά επίπονη εξίσωση, καθότι ο ίδιος δεν πιστεύει σε μια τέτοια συνεργασία. Ωστόσο υπάρχει πίεση από μερίδα στο εσωτερικό του κόμματος για ουσιαστική προσπάθεια μεγάλου συνασπισμού. Ενώ πίεση υπάρχει και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που προέρχεται από το ίδιο κόμμα. Αυτό το σενάριο μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερικές εξελίξεις στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Είναι πολύ δύσκολο σενάριο για το SPD και τη βάση του. Ο ίδιος και μεγάλο μέρος της βάσης δεν το επιθυμεί. Ενώ σε περίπτωση που τορπιλίσει τις συνομιλίες, μέρος του κόμματός του αλλά και μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης αλλά και του οικονομικού κατεστημένου θα θεωρήσει τους σοσιαλδημοκράτες και τον ίδιο τον Σούλτς ως υπεύθυνο για την ακυβερνησία και την αναγκαστική σχεδόν προσφυγή στις κάλπες. Είναι το πλέον επιθυμητό και βολικό σενάριο για τη Μέρκελ και το κόμμα της. Επίσης ένα επιπλέον πρόβλημα σε αυτό το σενάριο είναι ότι η AFD θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που δεν το επιθυμεί κανένα κόμμα. Ένας πιθανός νέος μεγάλος συνασπισμός δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ίδιος με τον προηγούμενο, λαμβανομένων υπόψη των διαφορετικών ποσοστών των κομμάτων και της παρουσίας στη Βουλή AFD και FDP. Μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών των Σοσιαλδημοκρατών. 

  Κυβέρνηση μειοψηφίας. Δεν αποκλείεται τελείως υπό την πίεση των εξελίξεων αν δεν υπάρξει άλλη λύση, δεν είναι ένα επιθυμητό σενάριο από καμία πλευρά, ούτε από τη Μέρκελ. Μπορεί να υπάρξει ως μεταβατική λύση πριν την προκήρυξη νέων εκλογών.   

  Νέες εκλογές. Είναι ένα πιθανό σενάριο, εφόσον δεν υλοποιηθεί ο μεγάλος συνασπισμός ή κανένα από το παραπάνω σενάρια. Δεν μπορεί να προβλεφθεί αν θα υπάρξει αλλαγή ποσοστών των κομμάτων και αν θα μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα και για άλλα εναλλακτικά σενάρια συνασπισμού.Αυτό το σενάριο και ανάλογα του εκλογικού αποτελέσματος, ίσως οδηγήσει σε εσωτερικές κομματικές εξελίξεις όχι μόνο στους Σοσιαλδημοκράτες αλλά και στους Χριστιανοδημοκράτες. 

  Οι πολιτικές εξελίξεις στο γερμανικό σκηνικό το επόμενο διάστημα θα κρίνουν όχι μόνο αν θα προκύψει συνασπισμός ή νέες εκλογές, αλλά και αν θα υπάρξουν εσωτερικές εξελίξεις στους Σοσιαλδημοκράτες, αν θα συνεχίσει η κυριαρχία της Μέρκελ και πόσο πραγματικά σταθερή θα είναι η όποια επόμενη γερμανική κυβέρνηση.

  Εφόσον δεν υπάρξει κάποιας μορφής άρση του πολιτικού αδιεξόδου σύντομα, παρότι δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα επίπτωση στη γερμανική οικονομία ίσως οι πρώτες επιπτώσεις φανούν στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Αν υπάρξει παρατεταμένο αδιέξοδο σίγουρα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης στρατηγικών αποφάσεων για την ΕΕ αλλά και στα θέματα που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. 

  * Γιάννης Σαλαβόπουλος, CEO,  εταιρείας στρατηγικής & επικοινωνίας CAPITALS Circle Group, Μέλος Ένωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων &Οικονομίας, CDU

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων