Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Νοε-2017 00:05

  "Καληνύχτα σας" κύριοι επενδυτές...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Μήλα 

  Από τη συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μάθαμε ότι όταν ο κ. ​Τσίπρας "ευαγγελίζεται" την επιστροφή στην "κανονικότητα", προφανώς εννοεί το κατά Παπανδρεϊκούς "βρώμικο" 1989 αφού με το "Καληνύχτα σας κ. Μητσοτάκη" αντέγραψε...κανονικά τον μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου.

  Εάν αυτή είναι η πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα τότε κανείς εγχώριος ή διεθνής επενδυτής δεν πρόκειται να εμπιστευθεί τη χώρα μας.

  Και πως να μας εμπιστευθούν οι (διεθνείς) επενδυτές όταν, σε θέματα ηθικής δεοντολογίας και διαφθοράς, τα πρόσφατα στοιχεία του Global Competitiveness Index 2017-18 μας κατατάσσουν μόλις στην 83η θέση (μεταξύ 137 κρατών) και βεβαίως πολύ χαμηλότερα από την Σαουδική Αραβία (αυτή βρίσκεται στην 21η θέση) στην οποία προσπαθούμε (μάλλον ανεπιτυχώς) να πουλήσουμε "ληξιπρόθεσμα" βλήματα; Τουλάχιστον, όμως, ξεπερνάμε (κατά πολύ) την Βενεζουέλα του προσφιλούς μας Μaduro η οποία βρίσκεται στον "πάτο" (137η θέση) της διεθνούς κατάταξης...

  Αντιγράφοντας όμως τα λεγόμενα από προηγούμενους πολιτικούς ο κ. Τσίπρας αποστασιοποιείται πλήρως από τον υποτιθέμενο σκοπό της κυβέρνησης του ο οποίος δε θα έπρεπε να είναι τίποτα άλλο από την αναθέρμανση των επενδύσεων. Θεωρητικά, οι επενδύσεις (ως ποσοστό του ΑΕΠ) επηρεάζονται σε θετικό βαθμό από τη βελτίωση του δείκτη κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και σε αρνητικό βαθμό τόσο από την αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων όσο και από την αύξηση της επενδυτικής αβεβαιότητας (ήτοι το spread μεταξύ των 10-ετών ελληνικών και των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων).

  Μεταξύ 215 κρατών, ο δείκτης κυβερνητικής αποτελεσματικότητας (government effectiveness index), από τη βάση δεδομένων της World Bank, μας κατατάσσει πολύ χαμηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και τον βαθμό ανεξαρτησίας του κρατικού μηχανισμού από πολιτικές πιέσεις. Όσον αφορά τον συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων, αυτός βρίσκεται στο 29% σήμερα, ήτοι 5 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Επιπλέον, το 10ετές spread, παραμένει και σήμερα 3 φορές μεγαλύτερο από εκείνο των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας. 

  Ο κ. Τσίπρας αδαώς πιστεύει/ελπίζει ότι αλλεπάλληλες... δοκιμαστικές"βουτιές" μας στα "άδυτα" των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών θα οδηγήσουν σε μεγάλη πτώση του spread και... κατά συνέπεια σε "Άνοιξη" των επενδύσεων. Δεν είναι όμως έτσι τα οικονομικά πράγματα.

  Εκτιμήσεις του γράφοντος συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν ως επί το πλείστον λόγω της βελτίωσης της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και ακολουθούν, από άποψη "ειδικού βάρους", η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων και μετά η μείωση του επενδυτικού ρίσκου.

  Εδώ βέβαια υπάρχει ένα μεγάλο θέμα: Τα στοιχεία του Global Competitiveness Index 2017-18 μας κατατάσσουν (μόλις) στην 106η θέση (μεταξύ 137 κρατών) σε σχέση με το κατά πόσον εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες τους Έλληνες πολιτικούς. Για ποιο λοιπόν λόγο οι ξένοι επενδυτές θα ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους σε μια χώρα η οποία διευθύνεται από πολιτικούς τους οποίους εμείς οι Έλληνες αρνούμαστε να εμπιστευθούμε;

  * Κώστας Μήλας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων